Σβίγκου: Ο κ. Μητσοτάκης διαστρεβλώνει τα δεδομένα της συμφωνίας

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας ευνοϊκής λύσης για τη χώρα μας», τόνισε μεταξύ άλλων η Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Αναλυτικά, η συνέντευξή της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

-Το πολυνομοσχέδιο είναι πλέον νόμος του κράτους και επίσης ένα χαρτί στη βαλίτσα του κ. Τσακαλώτου στο ταξίδι του στο Eurogroup. Αυτό λοιπόν το χαρτί θα ανοίξει τις πόρτες πιστεύετε στις διαπραγματεύσεις για το χρέος;

Χτες έγινε ένα

αποφασιστικό και αναγκαίο βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το χρέος. Θεωρούμε ότι πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν και η ρύθμιση για το χρέος αποτελεί μια αναγκαιότητα την οποία την έχουν αναγνωρίσει οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την αναγνωρίζει σίγουρα και το ΔΝΤ το οποίο δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αν δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για το χρέος. Οπότε πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας ευνοϊκής λύσης για τη χώρα μας.

-Άκουγα τις προηγούμενες ημέρες όλα τα κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν ότι βεβαίως είναι μια δύσκολη συμφωνία, αλλά να μην δέχονται και να μην παραδέχονται αυτό που και η αντιπολίτευση τονίζει αλλά θα έλεγα και κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα ότι στην πραγματικότητα αυτά τα μέτρα θα εξουθενώσουν και θα εξαφανίσουν πολλές κοινωνικές τάξεις. Και θέλω να σας ρωτήσω με αφορμή κάτι που είπε χθες η κα Φωτίου. Η κα Φωτίου λοιπόν είπε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη γιατί αφορά τα κοινωνικά στρώματα και τις τάξεις που μας έφεραν στην κυβέρνηση, αυτούς χτυπάμε. Και θα ήθελα τη γνώμη σας. Εξοντώνονται οι πολίτες από αυτή τη συμφωνία; Και έχει κόστος και για το εκλογικό κοινό κ-να το πω έτσι- του ΣΥΡΙΖΑ…

Κανείς δεν αντιλέγει ότι τόσο το μέτρο της μείωσης της προσωπικής διαφοράς όσο και αυτό της μείωσης του αφορολόγητου είναι δύσκολα μέτρα τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα τα επιλέγαμε εάν δεν υπήρχε αυτός ο συμβιβασμός ο οποίος επετεύχθη στο προηγούμενο Eurogroup, σύμφωνα με τον οποίον θα υπάρξουν αυτά τα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρξουν και ισόποσα θετικά αντίμετρα..

Θα διαφωνήσω με τη στρατηγική την οποία έχει παρουσιάσει κυρίως η ΝΔ, μια στρατηγική καταστροφολογίας και εκλογολογίας, δείχνοντας ότι χωρίς πολιτικό αφήγημα ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πιαστεί από τη διαστρέβλωση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας, αλλά και με διαστρέβλωση των δεδομένων της συμφωνίας. Διαφωνώ επίσης και με τη λογική υποτίμησης των αντίμετρων, όταν, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας ο κ. Τσακαλώτος αυτά αφορούν έξι εκατομμύρια συμπολίτες μας.. Οπότε δεν μπορούμε να αποκαλούμε τα σχολικά γεύματα «συσσίτια», όπως επίσης δεν γίνεται να υποτιμούμε την τεράστια σημασία που έχει το αντίμετρο, για παράδειγμα, για την επιδότηση ενοικίου, το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή τα χρήματα που θα δοθούν για την αντιστροφή του brain drain. Πρόκειται για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες έρχονται να εξισορροπήσουν τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας.

Και βέβαια αυτή την τεχνική συμφωνία των μέτρων και των αντιμέτρων πρέπει να τη δούμε και να την αξιολογήσουμε στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και τη λύση για το χρέος, που σηματοδοτεί βέβαια την αλλαγή σελίδας στην οικονομία. Γιατί όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ότι τα 60-62 δις μέτρα που είχαν πάρει θα έσωζαν τη χώρα, γνωρίζαμε ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή σελίδας. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα.

-Να συμπεράνουμε ότι η περαιτέρω λιτότητα και η περαιτέρω φτωχοποίηση, διότι πιστεύω ότι και εσείς αναγνωρίζετε ότι πλέον υπάρχει φτωχοποίηση στη χώρα μας, θεωρείτε ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι αναγκαία προκειμένου να αναταχθεί η οικονομία; Διότι αυτό κάνουμε. Μειώνουμε κι άλλο τις συντάξεις και τους μισθούς και λέμε ότι αυτό το κάνουμε προκειμένου να αρχίζει η οικονομία να γυρίζει.

Πείτε μου μία συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στην οποία εκτός από τα αρνητικά μέτρα να υπήρχαν και αντίμετρα. Να μπορούσαμε δηλαδή να μιλήσουμε για τις προηγούμενες συμφωνίες για ένα μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε στις προηγούμενες συμφωνίες για μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Και για το μόνο για το οποίο μπορούσαμε να μιλήσουμε είναι για φτωχοποίηση και χτύπημα στα πιο φτωχά και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Αυτή τη στιγμή, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τη σημασία που έχει για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των προσωπικών διαφορών, δεν μπορούμε να υποτιμούμε ούτε τα 600 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση ενοικίου, ούτε τα 260 εκατομμύρια ευρώ για τα επιδόματα των..

-Ναι, αλλά η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει με τα αντίμετρα. Χρειάζεται να υπάρξει ανάπτυξη το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε το 2019 να μιλάμε για νέο μνημόνιο…. Και εκεί τι θα κάνετε…

Έχετε απόλυτο δίκιο. Γι αυτό και το στρατηγικό σχέδιο το οποίο ανέπτυξε χθες ο πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνει βέβαια μόνο την ψήφιση και την υλοποίηση αυτών των μέτρων και των αντιμέτρων. Περιλαμβάνει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο με βασικούς άξονες τόσο τη στήριξη της ανάπτυξης, όσο και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Στη στήριξη του κοινωνικού κράτους εντάσσονται τα αντίμετρα και γι αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πλέγμα κοινωνικής προστασίας αυτό το οποίο προσπαθούμε να οικοδομήσουμε.

-Ξέρετε γιατί και οι πολίτες πιστεύω δεν είναι αισιόδοξοι; Διότι, ξέρετε, ότι οι Έλληνες μπορούν να κάνουν πολλές θυσίες αν ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα δουν ξέφωτο. Και δεν είναι αισιόδοξοι, γιατί εγώ άκουσα χθες τον κ. Τσακαλώτο να λέει ότι ο μόνος δείκτης που είναι πολύ χαμηλός είναι αυτός των επενδύσεων και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς επενδύσεις πώς θα υπάρξει ανάπτυξη;

Κατ’ αρχήν ο κ. Τσακαλώτος αποδόμησε χτες όλα τα στοιχεία της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει χειροτέρευση των δεικτών. Έδειξε ότι σε όλους τους δείκτες, είτε μιλούμε για την ανάπτυξη, είτε μιλούμε για την ανεργία υπάρχει σαφής βελτίωση όλων των δεικτών. Και γι αυτό εξάλλου για το 2017 βάσιμα μιλούμε για ανάπτυξη και αναστροφή της πορείας που είχε πάρει η χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο το μέγεθος αυτής της ανάπτυξης, η οποία θα είναι σημαντική και θα είναι της τάξης του 2% και πάνω από 2%. Έχει σημασία και πώς θα κατανεμηθούν τα οφέλη απ’ αυτή την ανάπτυξη και κατά πόσο θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, με στήριξη των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων. Πάνω σ’ αυτό θα κριθούμε και στο τέλος της τετραετίας

-Πάντως, είπατε πριν ότι θα δεχόσασταν την κριτική αν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό σχέδιο. Η πραγματικότητα είναι…

Το αντίθετο. Δεν είπα αυτό…..

-Για μέτρα είπατε.

Είπα ότι μιλούμε για την πρώτη συμφωνία, της οποίας δεν υποτιμώ τα αρνητικά μέτρα, αλλά μιλούμε για την πρώτη συμφωνία η οποία έχει θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

-Και αντίμετρα. Απλώς, θα ήθελα σε αυτό μια απάντηση ότι η κριτική που σας ασκείται είναι ότι η καθυστέρηση για 8 μήνες στο κλείσιμο της αξιολόγησης, δεδομένου ότι και ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι είχε κάνει λάθος και δεν είχε υπολογίσει καλά τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, αν τελικά αυτά τα ανακλαστικά, δηλαδή το ότι δεν κλείσατε γρήγορα την αξιολόγηση, αν πραγματικά πιστεύετε ότι ήρθαν και επιβάρυναν το λογαριασμό για όλους τους πολίτες.

Καθόλου. Για τον απλούστατο λόγο ότι αν η αξιολόγηση έκλεινε όταν το ζητούσε μετ’ επιτάσεως η Ν.Δ., θα μιλούσαμε για 4,5 δις μέτρων χωρίς κανένα αντίβαρο αυτών των μέτρων. Θα μιλούσαμε για μια συμφωνία άγριας λιτότητας, η οποία δεν θα προσέφερε τίποτα στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό αποτρέψαμε, αυτές τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Αποκρούσαμε, τις απαιτήσεις για 4,5 δις πρόσθετα μέτρα, όπως επίσης ακριβώς λόγω της πολύμηνης και σκληρής διαπραγμάτευσης, ακριβώς επειδή διεθνοποιήσαμε το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, μπορούμε να μιλούμε για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας στην Ελλάδα.

-Και κάτι τελευταίο κλείνοντας να σας ρωτήσω. Υπάρχει περίπτωση να δούμε, να βρεθούμε ενώπιον και άλλων μέτρων;

Τα μόνα μέτρα τα οποία θα δούμε είναι τα μέτρα για τη ρύθμιση για το χρέος. Τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Πάνω σε αυτό συζητάμε. Τις επόμενες μέρες πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά νέα και ως προς αυτό. Και από εκεί και πέρα αυτό που θα δούμε είναι το ξεδίπλωμα του αριστερού σχεδίου διακυβέρνησης σε μια σειρά τομείς, είτε μιλούμε για την υγεία, είτε για την παιδεία, είτε για το παραγωγικό μοντέλο ανασυγκρότησης. Και όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε από το κατά πόσο έχουμε υλοποιήσει αυτό το σχέδιο το οποίο ανέπτυξε χθες και ο Πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα