Σύμπλευση όλων των κομμάτων – Στην κυπριακή Βουλή ο φάκελος της Κύπρου

Προ ημερησίας συζήτηση για το Κυπριακό διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα«Άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου», ζήτησε ο πρωθυπουργός«Στηρίζουμε τις ενέργειες της Κύπρου για εκμετάλλευση της ΑΟΖ» είπε ο Μητσοτάκης«Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για τουρκική υποχώρηση», σημείωσε ο Λεβέντης«Το Κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία», είπε ο Θεοδωράκης«Ήλθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου», τόνισε ο ΚαμμένοςΙστορική απόφαση να
διαβιβαστεί ο Φάκελος της Κύπρου στην κυπριακή Βουλή

Σε κλίμα σύμπλευσης κινήθηκε η σημερινή διαδικασία στη Βουλή, σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα και το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, ενώ υπήρξε και ιστορική απόφαση για την άμεση διαβίβαση του λεγόμενου φακέλου της Κύπρου στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων 29 χρόνια μετά την δημιουργία του.

Βούτσης: ηθική και ιστορική υποχρέωση η διαβίβαση του φακέλου στην Κύπρο

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε λόγο για ηθική και ιστορική υποχρέωση διαβίβασης του φακέλου της Κύπρου που περιλαμβάνει 139 επιμέρους φακέλους και περίπου 90 μαρτυρικές καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή που διενήργησε η Βουλή την περίοδο 1986 – 1988 για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε πάντως ότι στον φάκελο της Κύπρου περιλαμβάνονται και επιπλέον διαβαθμισμένα έγγραφα που αποτελούν μεν αναπόσπαστο μέρος του υλικού αλλά για την πρόσβαση σε αυτά απαιτείται άδεια των δύο προέδρων των κοινοβουλίων. Ανέφερε, μάλιστα, ότι σε εύλογο διάστημα (σε 2,3 ή 5 μήνες) θα υπάρξει κοινή απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό μεγάλου μέρους των διαβαθμισμένων εγγράφων. Ξεκαθάρισε, όμως ότι κάποια από τα έγγραφα δεν θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν.

Αποκατάσταση 11 χαμένων φακέλων

Ο πρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε επίσης ότι από το υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής της δεκαετίας του 1980 είχαν χαθεί οι 11 πρώτοι φάκελοι που αφορούν τις 11 πρώτες κρίσιμες συνεδριάσεις. «Δεν εντοπίσαμε πότε, που και σε ποια συγκυρία αφαιρέθηκαν οι φάκελοι από τα ερμάρια της Βουλής» είπε δημοσίως ο κ. Βούτσης αλλά σημείωσε ότι το υλικό τελικά αποκαταστάθηκε καθώς οι μαρτυρίες είχαν ηχογραφηθεί.

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα ενάντια στην Τουρκία

Από κει και πέρα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος σχολίασε ότι «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», κοινή συνισταμένη των μέχρι τώρα τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών, είναι οι κατηγορίες προς την Τουρκία, η οποία τορπίλισε τις συζητήσεις σχετικά με λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα του νησιού.

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε λύση»

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη», τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών

«Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, plan B, plan C, καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, είναι εκτός συζήτησης», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ότι δικαίωμα της Μεγαλονήσου η αξιοποίηση της ΑΟΖ.

Γεννηματά: Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες

«Η λύση για εμάς πρέπει αυστηρά να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτό από το οποίο δείχνει να θέλει να ξεφύγει τώρα η Τουρκία», ανέφερε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, επιρρίπτοντας και αυτή με τη σειρά της ευθύνες στην Τουρκία, η οποία όπως τόνισε, ευθύνεται και για την τελευταία αποτυχία.

Κουτσούμπας: Πραγματικός αφέντης στην Κύπρο να είναι ο λαός της

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται «τόσο για να συγκαλυφθούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όσο και για να διαγραφεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία», έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «αυτό φέρει τη σφραγίδα της επέμβασης του ΝΑΤΟ, αλλά και των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή».

Λεβέντης: Να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για υποχώρηση της Τουρκίας

«Η Τουρκία πάντα θα τα τινάζει όλα στον αέρα. Κάθε φορά που γίνονται διμερείς επαφές, οι Τούρκοι θέτουν όλες τους τις αξιώσεις».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης.

Θεοδωράκης: Το Κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία

«Το Κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ίσως οι τελευταίοι ηγέτες που έχουν μνήμες της Κύπρου πριν από την εισβολή. Και είναι στενάχωρο πως δεν υπήρξε ούτε αυτήν τη φορά μία πρόταση, μία συμφωνία κυπριακής ιδιοκτησίας», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Καμμένος: Θα δοθούν στη δημοσιότητα όλοι οι φάκελοι της Κύπρου

«Ήλθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου οι οποίοι υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή του πρωθυπουργού να δοθούν διά του προέδρου της Βουλής όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα