Συγκλονιστικό βίντεο: Δείτε τη διαδρομή του φονικού χείμαρρου που έπνιξε τη Μάνδρα

Το φαινόμενο που προκάλεσε την εθνική τραγωδία με τους 21 νεκρούς, ήταν τοπικό και είχε τον χαρακτήρα τροπικής καταιγίδας. Στα προάστια της Δυτικής Αττικής είχαν επίσης σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες, ύστερα από τις βροχοπτώσεις το Νοέμβριο του 1961 και του 1977.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο κύριος όγκος του νερού έπεσε στο όρος Πατέρα και λόγω της έντονης βροχόπτωσης των δύο προηγούμενων ημερών, το ήδη κορεσμένο έδαφος, δεν μπόρεσε να απορροφήσει την ποσότητα του νερού που ερχόταν από το βουνό.

Το όρος Πατέρας

Το Όρος Πατέρας αποτελεί το ορεινό άκρο της Αττικής στα βορειοδυτικά, ως

προέκταση της Πάρνηθας ενώ συνδέεται μέσω της κοιλάδας των Βιλίων με τον Κιθαιρώνα. Η υψηλότερη κορυφή του (βόρεια των Μεγάρων) έχει υψόμετρο 1.132 μέτρα.

]Η έκτασή του καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της βορειοδυτικής Αττικής χωρίζοντας το Θριάσιο Πεδίο από τη Μεγαρική πεδιάδα. Στην αρχαιότητα, το ανατολικότερο άκρο του όρους, το Τρικέρι στο Λουτρόπυργο αποτελούσε το σύνορο της Αθήνας. Το πέτρωμα του είναι ιδιαιτέρως σκληρό, με χαρακτηριστικό κοκκινόχωμα, ενώ κατά διαστήματα έχουν παρατηρηθεί κατολισθήσεις κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου.

Στην αρχαιότητα το βουνό ήταν γνωστό με την ονομασία Αγχαίον. Σύμφωνα με τη μυθολογία όταν ο Πλούτωνας απήγαγε την Περσεφόνη, η θεά Δήμητρα αγχωμένη την έψαχνε στην περιοχή του βουνού προτού ξαποστάσει στην Ελευσίνα.

Τους μεσαιωνικούς χρόνους οι κάτοικοι έκοβαν δέντρα του βουνού και έτσι μετονομάστηκε σε όρος Πατερά, από το πατερό, δηλαδή τη ξύλινη σανίδα που στηρίζει τις στέγες. Αργότερα ,έμεινε γνωστό ως όρος Πατέρα. Ο μεγάλος πέτρινος όγκος που είναι φυσική προέκταση της Πάρνηθας, βρίσκεται ανάμεσα στο Θριάσιο Πεδίο και την πεδιάδα των Μεγάρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα