Συμφωνίες «τύπου Ελλάδας» για το προσφυγικό θα επιδιώξει και με άλλες χώρες η Μέρκελ

Με την Ελλάδα «έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των εκεί καταγεγραμμένων προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορά μας»«Το μεταναστευτικό θα συμβάλει αποφασιστικά στο εάν η Ευρώπη μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει»«Χρειάζονται νομικά αποδεκτές, αλληλέγγυες απαντήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους ανθρώπους»«Δεν θα γίνω Καγκελάριος της απομόνωσης»«Θα είναι μακροχρόνια η συνεργασία με την CSU και τον Χορστ Ζεεχόφερ»

Στη συμφωνία που επετεύχθη

μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας για το προσφυγικό αναφέρθηκε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι αντίστοιχες συμφωνίες θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, με τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, να έχει αναλάβει τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Με την Ελλάδα «έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των εκεί καταγεγραμμένων προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορα (ενν. της Γερμανίας)» δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι αντίστοιχα θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών.

Η καγκελάριος υπερασπίστηκε τον συμβιβασμό που πέτυχε με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) για τα κλειστά κέντρα ασύλου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επιβληθεί το δίκαιο και η τάξη» σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις, ενώ επισήμανε επανειλημμένα τη σημασία του μεταναστευτικού για την Ευρώπη: «Το μεταναστευτικό θα συμβάλει αποφασιστικά στο εάν η Ευρώπη μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει», καθώς τα συμφέροντα των κρατών-μελών διαφέρουν, εξήγησε η κ. Μέρκελ και υποστήριξε ότι το μέλλον της Γερμανίας είναι συνδεδεμένο με αυτό της Ευρώπης.

«Χρειάζονται νομικά αποδεκτές, αλληλέγγυες απαντήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους ανθρώπους (…). Πρέπει να μπει περισσότερη τάξη σε όλα τα είδη μετανάστευσης, για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι επιβάλλονται το δίκαιο και η τάξη» υπογράμμισε από το βήμα της Bundestag και επανέλαβε τη θέση της υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τις χώρες της Αφρικής, πάντα, όμως, σε συνεννόηση με τους ηγέτες αυτών των χωρών.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Αντρέα Νάλες, απέρριψε την προοπτική κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων, ενώ τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες του κράτους δικαίου, αλλά και όσα συμφωνήθηκαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ωστόσο, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, αναφερόμενη στο γεγονός ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαπραγματεύονται και πάλι για θέματα ουσίας.

Μέχρι 48 ώρες η παραμονή των αιτούντων άσυλο στα κέντρα φιλοξενίας, δήλωσε η Μέρκελ

Εντός 48 ωρών θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου των προσφύγων, οι οποίοι θα φιλοξενούνται στα κλειστά κέντρα που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση, δηλώνει η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Αυτό ορίζει το Σύνταγμα, είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα γίνω Καγκελάριος της απομόνωσης»

Με «ένα ξεκάθαρο όχι», απαντά η Καγκελάριος στο ερώτημα αν από «Καγκελάριος των προσφύγων» θα εξελιχθεί σε «Καγκελάριο της απομόνωσης».

Η Καγκελάριος εξηγεί ωστόσο ότι οποίος ζητά την προστασία και το άσυλό μας δεν μπορεί να επιλέγει και τη χώρα. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων», επανέλαβε, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ φύλαξης των συνόρων και απομόνωσης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουμε με τις τρίχες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πως δεν θα υπάρξουν και σε αλλά θέματα στο μέλλον αντιθέσεις, καθώς πρέπει να συντονιστούν τρία κόμματα, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει καλά τη δουλειά της, «όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον».

«Θα είναι μακροχρόνια η συνεργασία με την CSU και τον Χορστ Ζεεχόφερ»

Με τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και τον αρχηγό της Χορστ Ζεεχόφερ υπάρχει η βάση για μακροχρόνια συνεργασία, διαβεβαίωσε η Μέρκελ, αναφερόμενη στην πρόσφατη διαμάχη για την πολιτική ασύλου.

«Ως Καγκελάριος, έχω από το Σύνταγμα το δικαίωμα και την ευθύνη της κατευθυντήριας γραμμής της πολιτικής», δηλώνει η Μέρκελ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD και τονίζει ότι αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι αποκλειστικά και μόνο το εάν μπορούμε από κοινού να εργαστούμε το πλαίσιο αυτής της γραμμής. «Αυτό κάνουμε. Και για αυτό ο Χορστ Ζεεχόφερ είναι υπουργός Εσωτερικών», επισημαίνει η Καγκελάριος, για να προσθέσει: «Αποφασιστικό είναι το εάν η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει σε αυτή τη βάση. Εδώ λοιπόν λέω ένα ξεκάθαρο ναι. Και τώρα εργαζόμαστε για την λύση του προβλήματος», η οποία δεν μπορεί να είναι μονομερής, δεν μπορεί να μην είναι συμφωνημένη και δεν επιτρέπεται να είναι σε βάρος τρίτων.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα