«Συμμαχία» Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας λόγω Eastmed κατά της τουρκικής επιθετικότητας

Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε την (καθυστερημένη) αντίδραση των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του αγωγού Eastmed. Έτσι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και το Ισραήλ προγραμματίζουν να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία στις αρχές του 2020 στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στον Eρντογάν.

Η συμφωνία είχε καθυστερήσει λόγω διαφωνιών στην Ιταλία, όμως με πιέσεις του Ισραήλ τελικά θα επιτευχθεί.

Όπως αναφέρουν

κυπριακά ΜΜE, η υπογραφή δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες. 

Σε αυτή τη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών. Δια της συμφωνίας ο σφραγίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη. Και με στεντόρια φωνή οι τέσσερις χώρες λένε της Άγκυρας πως τα παιχνίδια δεν περνούν.Ταυτόχρονα θα φέρει και την πιο δυναμική στήριξη από την ΕΕ, καθώς μέσω του αγωγού μειώνεται η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για φυσικό αέριο

Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον East Med. Μια τέτοια εξέλιξη είναι ίσως η καταλληλότερη υπό τις περιστάσεις απάντηση.

Και ο Τραμπ αναγκάζεται να συμμετέχει

Ακόμα, ο κ. Τραμπ, στο προεδρικό αεροπλάνο Air Force One που τον μετέφερε στη Φλόριντα όπου θα περάσει τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπέγραψε το νόμο για τον East Med Act.

Ο κ. Τραμπ παρουσίασε τις αντιρρήσεις του για το EastMed Act, σε ότι αφορά την χρηματοδότηση, αλλά δεν μπορεί να τον ακυρώσει καθώς είναι μέρος του νόμου για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος:

Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπροστη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1)

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα προχωρήσουν τα νομοσχέδια παρά το γεγονός ότι ο αμερικανός ηγέτης ακόμα αντιστέκεται και προστατεύει την Τουρκία, αν και οι αντιστάσεις του μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κίνδυνος για την Τουρκία είναι υπαρκτός. Στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων και των αμερικανικών εγκαταστάσεων εκτοξεύονται ακριβώς για το λόγο αυτό: ότι φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να τον προστατεύει επ’ άπειρον.

(Mε πληροφορίες από sigmalive.com, ethnos.gr)

Πηγή: «Συμμαχία» Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας λόγω Eastmed κατά της τουρκικής επιθετικότητας - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα