Συναγερμός για την κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων – Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα

Τα 293 νέα κρούσματα κορονοϊού και οι έξι θάνατοι από τον ιό το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, μετά τα δύο – σχετικά- χαμηλά νούμερα των δύο προηγούμενων ημερών (170 τη Δευτέρα και 168 την Τρίτη) δείχνουν πως η επιδημία σιγοβράζει, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε την Τρίτη (25/8) κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 9.280 και οι θάνατοι στους 249.

Από 293 νέα κρούσματα

που δηλώθηκαν τα 261 είναι εγχώρια εκ των οποίων τα 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 συνδέονται με επαφή ή στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική με 103 κρούσματα, ενώ 54 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Συστάσεις προς όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους, έκανε εκ νέου σήμερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Mega, λέγοντας όσοι γυρίζουν θα πρέπει να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους κατά το μέγιστο, να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατό και να φορούν μάσκα παντού για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Ο ίδιος μιλώντας για το δεύτερο κύμα τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς η πανδημία δεν έχει σταθεροποιηθεί.

«Η έλευση του δεύτερου κύματος εν μέρει έχει σταματήσει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε επέκταση», δήλωσε.

«Γενικά φαίνεται ότι τα μέτρα, εκτός από τη μάσκα, και τα περιοριστικά και το κλείσιμο των μαγαζιών στις 00:00, έχει συμβάλει στο να έχουμε αυτήν την ανατροπή της εκθετικής αύξησης του δεύτερου κύματος», επεσήμανε.

Έως 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Την ίδια στιγμή μεγάλος φαίνεται πως είναι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Όπως δήλωσε στο ethnos.gr ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν 15.000 με 20.000 ενεργά κρούσματα του κορονοϊού.

«Πρόκειται τόσο για ασυμπτωματικά όσο και συμπωματικά άτομα» εξηγεί ο κ.Τούντας επισημαίνοντας ότι η διαφορά είναι πως «οι ασυμπτωματικοί φορείς παρουσιάζουν μικρότερη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με εκείνους που έχουν συμπτώματα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα».

«Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα μπορεί να έχουν μολυνθεί 80.000 με 100.000 Έλληνες» αποκαλύπτει ο καθηγητής.

Κάτω των 40 ο μέσος όρος των κρουσμάτων

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το ρεκόρ κρουσμάτων τόνισε πως «αρχίζουμε και βλέπουμε την επήρρεια του 15αυγουστου, οπότε είχαμε μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού, είχαμε τις γιορτές, τις τουριστικές περιοχές στις οποίες είχαμε πολλά κρούσματα, όλα αυτά πλέον φαίνονται και περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία το πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα οπότε και θα επιστρέψουν οι εκδρομείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου και εκεί θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων».

«Ελπίζουμε όχι σε διπλασιασμό των κρουσμάτων, αλλά παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Ο μέσος όρος των νοσούντων αυτή την περίοδο είναι κάτω από 40, περίπου 35 με 36 ετών και αυτό σημαίνει πως οι ηλικίες που οδηγούν την επιδημία είναι 20 με 30. Τα νέα παιδιά τα οποία δεν τα πείσαμε δυστυχώς να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης και αυτή τη στιγμή είναι οι οδηγοί της επιδημίας στην Ελλάδα», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας τις συστάσεις για απομόνωση όσων επιστρέφουν από διακοπές.

Για το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής ανέφερε ότι τα παιδιά μολύνουν και μολύνονται λιγότερο ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «ασφαλώς θα υπάρξει μια πίεση στον δείκτη R, δεν το αμφισβητούμε αυτό αλλά θα πρέπει να πάρουμε αυτό το ρίσκο γιατί αν τα παιδιά μείνουν σπίτι οι συνέπειες στην ψυχική τους υγεία, στη σωματική τους υγεία και στην ανάπτυξή τους θα είναι δυσανάλογα μεγάλες. Προτιμούμε να κλείσουμε οτιδήποτε άλλο. Καφετέριες, διασκέδαση εκτός από τα σχολεία. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα