«Μάχη» για το προσχέδιο Προϋπολογισμού – Διαψεύδει τα δύο σενάρια το ΥΠΟΙΚ (video)

Την Τετάρτη «άνοιξε η αυλαία» της συζήτησης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού με τους ειδικούς εισηγητές των κομμάτων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής«Δεν μειώνονται οι συντάξεις – Η ΝΔ σπεκουλάρει εναντίον της χώρας», το μήνυμα Τσακαλώτου«Δεν υπάρχουν δύο σενάρια στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού», ξεκαθάρισε ο ΧουλιαράκηςΑντιδράει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού
έχει δύο σενάριαΜε την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες το θέμα των συντάξεων μπαίνει στην τελική του ευθεία

Διαμάχη με το «καλημέρα» ξέσπασε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με «φόντο» την ύπαρξη δύο σεναρίων όσον αφορά τη μη μείωση των συντάξεων στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Αναλυτικότερα, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή ξεκαθάρισαν με τις ομιλίες τους από το βήμα της Βουλής ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει δύο σενάρια για τις συντάξεις, αφήνοντας μάλιστα ξεκάθαρες αιχμές περί λάθους κατά του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Οι εν λόγω αιχμές προκάλεσαν τη διπλή αντίδραση από το Γραφείου Προϋπολογισμού, τόσο μέσω του δηλώσεων του επικεφαλής του, όσο και μέσω επίσημης ανακοίνωσής του.

«Δεν υπάρχουν δύο σενάρια στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού», ξεκαθάρισε ο Χουλιαράκης

Η πρώτη συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκίνησε με τις – αναμενόμενες- αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχουν δύο σενάρια στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ούτε δημοσιονομικές διαφορές με αυτό που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Μάλιστα, ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε κατά την ομιλία του ότι «το Γραφείο κάνει λάθος όταν μιλάει για δύο σενάρια στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι σημερινές δηλώσεις από τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν υπάρχουν δύο σενάρια στον Προϋπολογισμό.

«Δεν μιλάμε και δεν υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια για να αποφασίσει η κυβέρνηση σε ποιο θα καταλήξει και θα υιοθετήσει. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει ένα σενάριο και αυτό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για το επόμενο έτος».

Παράλληλα, έκανε λόγο για δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου ένα δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί ισόρροπα, όπως είπε, σε στοχευμένες δράσεις.

«Από φέτος έχουμε τη πολυτέλεια να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί για να αλλάξει το πρόσημο και έτσι, μετά από μια παρατεταμένη δημοσιονομική στενότητα, πάμε σε περίοδο λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης μέχρι το 2022. Το 2019 είναι μόνο το πρώτο βήμα. Έχουμε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό χώρο της τάξεως του 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή ένα δισ. ευρώ και θα κατανεμηθεί ισόρροπα με στοχευμένες δράσεις, όπως φοροελαφρύνσεις, καταπολέμηση της ανεργίας και της παιδικής φτώχειας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όλα όσα έχει εξαγγείλει στη ΔΕΘ, είναι εκτός πραγματικότητας. «Η ΝΔ περιγράφει μια δέσμη μέτρων που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα βρει τους πόρους για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ή θα μειώσει δραστικά τα μισθολόγια και τις συντάξεις ή θα ρίξει σε νέα περιπέτεια τη χώρα. Μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και κουρέματος. Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι που ανοίγονται με τις προτάσεις της ΝΔ στη ΔΕΘ», υποστήριξε.

Αντιδράει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει δύο σενάρια

Την ίδια στιγμή, την αντίδραση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Φραγκίσκου Κουτεντάκη προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Χουλιαράκη, ο οποίος προσεκλήθη σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

«Το Γραφείο έχει θεσμική υποχρέωση να εκφράζει γνώμη για τον προϋπολογισμό. Ο καθένας μπορεί να έχει άποψη για τη γνώμη του Γραφείου. Όχι όμως ότι κάνει λάθος. Αυτό το ακούσαμε χθες. Ο ισχυρισμός ότι το γραφείο κάνει λάθος χρειάζεται τεκμηρίωση που δεν την ακούσαμε χθες. Όποιος δει το προσχέδιο θα δει ότι υπάρχουν δύο πίνακες. Αυτό είναι δύο σενάρια», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Το χρονοδιάγραμμα

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στην Ελλάδα για το 2019κατατέθηκε στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες το θέμα των συντάξεων μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έκφραση γνώμης της Κομισιόν επί του ελληνικού προϋπολογισμού όπως και των προϋπολογισμών των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσουν όλα τα κενά ώστε η έκθεση της επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση μετά το μνημόνιο να εκφράζει την υποστήριξη της για την μη περικοπή των συντάξεων.

Πολιτικά, το θέμα έχει ανακοινωθεί πως θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται όμως συζήτηση σε έκτακτο συμβούλιο εντός Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα