Συνεχίζεται ο «πόλεμος λέξεων» μεταξύ Τουρκίας – Γερμανίας παρά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τη Γερμανία για εχθρότητα απέναντι στη χώρα του αλλά και το Ισλάμ, και το Βερολίνο εξέφρασε παράπονα για αυξανόμενη κατασκοπεία από τη πλευρά της Τουρκίας σε γερμανικό έδαφος, με την ένταση μεταξύ των δύο χωρών να μην αποκλιμακώνεται αφού και οι δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένες να δείξουν σημάδια υποχώρησης.

Η Άγκυρα πνέει τα μένεα λόγω ορισμένων ακυρώσεων ομιλιών τούρκων αξιωματούχων σε γερμανικές πόλεις στο πλαίσιο καμπάνιας για το επικείμενο δημοψήφισμα

για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ την ίδια ώρα το Βερολίνο απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του τουρκογερμανού δημοσιογράφου που είναι φυλακισμένος στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έλαβε άδεια από τις γερμανικές αρχές να μιλήσει σε τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία, όμως παρέμεινε ιδιαίτερα καυστικός και σε οξείς τόνους κατηγόρησε το Βερολίνο ότι ασκεί συστηματικά πιέσεις σε βάρος των Τούρκων υπηκόων στη Γερμανία και εμποδίζει όσους επιθυμούν να παραστούν σε συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. Την ίδια στάση κράτησε και μετά τη συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Στη Γερμανία βλέπουμε πολλούς πολιτικούς αλλά και τον Τύπο να είναι πολύ σκληροί απέναντι στους Τούρκους, ακόμη και ισλαμόφοβοι», είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους. «Αυτό είναι ανεπίτρεπτο για εμάς», είπε ενώ ταυτόχρονα προέτρεψε τον Τύπο να σταματήσει τη «μαύρη προπαγάνδα» κατά της Τουρκίας. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί να παραμείνει φίλη με τη Γερμανία και εναπόκειται πλέον στο Βερολίνο να αποφασίσει και να δράσει ανάλογα.

Σύγκριση με τους Ναζί

Μιλώντας σε εκδήλωση μετά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, ο Γκάμπριελ επιχείρησε να φανεί πιο συναινετικός, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται την Τουρκία και τη συνεργασία της στο προσφυγικό.

«Οποιεσδήποτε διαφορές και διαφωνίες και να έχουμε, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη συζήτηση, διότι μόνο τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε, βήμα- βήμα, σε μια κανονική σχέση φιλίας μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν όρια «τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται και σε αυτά περιλαμβάνονται οι συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία»

Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν ραγδαία έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δέχονται βολές από την Τουρκία επειδή, όπως υποστήριζε ο Ερντογάν, στήριξαν το πραξικόπημα.

Φυσικά, η σύλληψη του Ντενίζ Γουτσέλ χειροτέρεψε την κατάσταση.

Σήμερα, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BfV εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη κατασκοπεία στη Γερμανία και προειδοποίησε για «πόλεμο χαρακωμάτων» μεταξύ μαχητών του PKK και τούρκων εθνικιστών στους γερμανικούς δρόμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα