Συνεχίζεται στην ΠΓΔΜ η συζήτηση για τις τροπολογίες – «Παράθυρο» για αλλαγές από τον Ζάεφ

Η συζήτηση για κάθε μία τροπολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρεςΜετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των τροπολογιών αυτών του ΣυντάγματοςΜελετά το άρθρο 49 του Συντάγματος η σκοπιανή κυβέρνησηΤο εν λόγω άρθρο είχε προκαλέσει τους προβληματισμούς της ελληνικής πλευράς

Συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή στην κοινοβουλευτική Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων η συζήτηση επί των προσχεδίων

των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για κάθε μία τροπολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των τροπολογιών αυτών του Συντάγματος. Η ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου. Για την έγκριση των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν διαδοχικά στην Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Μελετά το άρθρο 49 του Συντάγματος η σκοπιανή κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, «παράθυρο» για αλλαγές στις τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος αφήνουν στα Σκόπια μετά τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η κυβέρνηση Ζάεφ φέρεται να μελετά το άρθρο 49 του Συντάγματος, το οποίο προκάλεσε μάλιστα ανησυχίες και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Για το άρθρο 49 υπήρξαν ωστόσο και προβληματισμοί από την πλευρά του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, κυρίως ως προς την ασάφεια που δημιουργείται ως προς την υπηκοότητα και την εθνότητα.

Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στο Σύνταγμα της γείτονος, ωστόσο, -προσθέτει το δημοσίευμα- θα πρέπει να μην ξεφεύγει από την παράγραφο 3 του άρθρου 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει ότι «έκαστο μέρος δεσμεύεται δια της παρούσης και επίσημα δηλώνει ότι τίποτα στο σύνταγμά του, όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον, μπορεί ή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή θα μπορούσε να αποτελεί τη βάση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου μέρους σε οιαδήποτε μορφή και για οιοδήποτε λόγο, περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του».

Υπενθυμίζεται πως η τέταρτη τροπολογία επί του άρθρου 49 που σχετίζεται με τη Διασπορά δεν περιλαμβάνει πλέον την αναφορά στη μέριμνα για το καθεστώς και τα δικαιώματα ατόμων που ανήκουν στον «μακεδονικό λαό σε γειτονικές χώρες». Αυτή αντικαθίσταται με μια πιο γενική αναφορά για τη μέριμνα «των μελών του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό», ενώ επαναλαμβάνεται ότι δεν επιδιώκεται ανάμειξη στα κυριαρχικά δικαιώματα και στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα