Τα «βρήκαν» Τραμπ και Μέι για συμφωνία μετά το Brexit (video)

«Θέλουμε να εμπορευθούμε με το ΗΒ και το ΗΒ θέλει να εμπορεύεται με εμάς» είπε ο αμερικανός πρόεδροςΗ Μέι ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη στήριξή που παρείχε στη χώρα της απέναντι στη Ρωσία με αφορμή τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ του Σκριπάλ“Πυρά” Τραμπ στην Ευρώπη και τη Γερμανία για το μεταναστευτικό, τις αμυντικές δαπάνες και την ενεργειακή εξάρτηση από τη ΡωσίαΒολές Τραμπ κατά Ομπάμα για ΚριμαίαΤην ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ
είχε συνάντηση με την Τερέζα Μέι χιλιάδες βρετανοί βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ.

Ουάσιγκτον και Λονδίνο συμφώνησαν στον στόχο μιας «φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου» μετά το Brexit, όπως είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Σήμερα συμφωνήσαμε ότι όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον αμερικανό ηγέτη, από την εξοχική κατοικία των επικεφαλής των βρετανικών κυβερνήσεων στο Τσέκερς, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λονδίνου.

«Η συμφωνία του Τσέκερς που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον Ντόναλντ και εμένα να επιδιώξουμε τη φιλόδοξη συμφωνία που θα λειτουργεί και για τις δύο χώρες και στις οικονομίες μας».

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, Βρετανία και ΗΠΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά το παρελθόν και στο μέλλον θα το κάνουν αυτό εκ νέου μέσω των εμπορικών συμφωνιών που θα συναφθούν. Άλλωστε, και οι δύο χώρες, όπως υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, θέλουν να εξελίξουν την οικονομική τους σχέση.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον θέλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους προσθέτοντας ότι αποτελεί ευθύνη τους να εγγυηθούν τη διάρκεια των διατλαντικών σχέσεων.

Η Τερέζα Μέι και ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμαναν τη σημασία της «ειδικής σχέσης» μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον.

Αναφορικά με το Brexit, η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι με συμβουλεύουν πώς να διαπραγματευτώ με την ΕΕ, δουλειά μου είναι να πάω εκεί και να το κάνω.

Οι δυο ηγέτες θέλησαν επίσης να επιδείξουν ενιαία θέση απέναντι στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο μεγιστάνας θα συναντήσει τη Δευτέρα στο Ελσίνκι σε μια διμερή σύνοδο με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων Μόσχας-Ουάσιγκτον.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία από μια θέση ισχύος και ενότητας».

Επιπλέον, η βρετανίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στήριξη των ΗΠΑ μετά την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δήλωσε ότι ανυπομονεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία εμπορίου, αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες. Ο αμερικανός πρόεδρος ανέτρεψε έτσι προηγούμενη δήλωσή του στην οποία φέρεται να είχε πει ότι η στρατηγική της βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit θα εμποδίσει την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας.

«Θέλουμε να εμπορευθούμε με το ΗΒ και το ΗΒ θέλει να εμπορεύεται με εμάς» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sun, ο Τραμπ επέκρινε τα «πολύ ατυχή» αποτελέσματα της διαπραγματευτικής τακτικής της Μέι για το Brexit. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος «θα το είχε κάνει πολύ διαφορετικά» και υποστήριξε ότι είπε στην Τερέζα Μέι πώς να διαπραγματευτεί αλλά «εκείνη δεν με άκουσε».

Όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη αυτή, ο Τραμπ είπε ότι δεν άσκησε κριτική στην πρωθυπουργό, η οποία κάνει «φανταστική δουλειά» και την οποία σέβεται πολύ, ενώ για άλλη μία φορά κατήγγειλε τα “fake news”. «Δυστυχώς, ήταν μια ιστορία που γράφτηκε η οποία ήταν γενικά καλή, αλλά δεν περιείχε αυτά που είπα για την πρωθυπουργό και είπα ένα καταπληκτικό πράγμα. Αυτό αποκαλείται fake news”, δήλωσε.

«Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit και το ΗΒ φύγει από την ΕΕ, δεν ξέρω τι θα κάνετε αλλά ό,τι και αν κάνετε εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, είναι δική σας απόφαση. Απλώς φροντίστε να μπορούμε να εμπορευόμαστε μεταξύ μας, μόνο αυτό μετράει», πρόσθεσε.

Και η Μέι από την πλευρά της προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλια που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος στη Sun.

«Συμφωνήσαμε σήμερα ότι καθώς το ΗΒ αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία του Τσέκερς που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μας παρέχει τη βάση για να επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία, επωφελή και για τις δύο χώρες μας».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τον Τραμπ για τη στήριξή που παρείχε στη χώρα της απέναντι στη Ρωσία με αφορμή τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ ενός ρώσου πρώην πράκτορα, της κόρης του και δύο Βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία.

“Πυρά” Τραμπ στην Ευρώπη και τη Γερμανία για το μεταναστευτικό, τις αμυντικές δαπάνες και την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ επανέλαβε ότι η χώρα του καταβάλει υπέρογκα ποσά, ότι “πληρώνει το 90% του κόστους” και ότι στην πραγματικότητα το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο βοηθάει την Ευρώπη πολύ περισσότερο απ’ ότι τις ΗΠΑ. Παρ’ όλ’ αυτά, παραδέχτηκε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας θεσμός που συνενώνει τις χώρες. “Έχουμε 29 χώρες και υπάρχει πολλή αγάπη σ’ εκείνη την αίθουσα”, είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι η μετανάστευση είναι “ένα πολύ αρνητικό πράγμα για την Ευρώπη”, και ότι “αλλάζει την κουλτούρα”. «Ξέρω ότι δεν είναι απαραιτήτως πολιτικώς ορθό να λέγεται αυτό, αλλά εγώ θα το λέω δυνατά», επέμεινε, προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές χώρες “να προσέχουν”. Απέδωσε μάλιστα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit στη μετανάστευση.

“Αλλάζετε τον πολιτισμό, αλλάζετε την ασφάλεια, δείτε τι συμβαίνει σε διάφορες χώρες που ποτέ δεν αντιμετώπιζαν δυσκολίες, ποτέ δεν είχαν προβλήματα. Είναι μια πολύ λυπηρή κατάσταση, είναι πολύ ατυχές, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι καλή (η μετανάστευση) για την Ευρώπη και δεν πιστεύω ότι είναι καλή ούτε για τη δική μου χώρα”, σημείωσε.

Ο Τραμπ επανήλθε επίσης στην ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία, λέγοντας ότι το Βερολίνο αυξάνει τις εισαγωγές του σε φυσικό αέριο, μολονότι οι ΗΠΑ δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατεύσουν τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη από τη Ρωσία. “Είναι τραγικό. Πιστεύω ότι είναι φρικτό αυτό που γίνεται, όταν τροφοδοτούνται… τα θησαυροφυλάκια στη Ρωσία με δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τη Γερμανία. Νομίζω ότι αυτό που κάνει η Γερμανία είναι φρικτό. Είναι ένα φρικτό λάθος. Πώς μπορείς να εργάζεται για την ειρήνη (…) όταν κάποιος έχει τέτοιου είδους εξουσία επάνω σου;”, διερωτήθηκε.

Χαρακτήρισε επίσης “φρικτό λάθος” την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου NordStream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2014. “Ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα απέτυχε παταγωδώς με την Κριμαία”, σχολίασε ο Τραμπ. “Δεν νομίζω ότι θα το είχε κάνει αυτό (σ.σ. ο Βλαντιμίρ Πούτιν) αν ήμουν εγώ πρόεδρος. Αυτή ήταν μια καταστροφή του Ομπάμα”.

Υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα αυτό όπως κάνει και με “πολλές άλλες καταστροφές” που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. “Τις διορθώνω μία προς μία. Και ξέρω πώς να τις διορθώσω”, είπε.

Χιλιάδες στους δρόμους του Λονδίνου για να διαδηλώσουν κατά της επίσκεψης του Τραμπ

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συνάντηση με την Τερέζα Μέι χιλιάδες βρετανοί βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει πως θα διαδηλώσουν στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης του Τραμπ.

Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Dump Trump» (Να ξεφορτωθούμε τον Τραμπ) και «Κράτα τα μικροσκοπικά χέρια σου μακριά από τα δικαιώματα των γυναικών» ενώ άλλοι φώναζαν «Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να φύγει!».

Νωρίτερα ακτιβιστές φούσκωσαν έξω από το κοινοβούλιο ένα αερόστατο έξι μέτρων που είχε τη μορφή του αμερικανού προέδρου εν είδει πορτοκαλί μωρού που κλαίει και φοράει πάνα.

«Ήθελα να κάνω πολύ σαφές, όταν ο Τραμπ ήρθε στη χώρα, πως δεν συμφωνούμε με τις πολιτικές του», λέει η 35χρονη Κίμπερλι που συμμετέχει στις διαμαρτυρίες στο κέντρο του Λονδίνου. «Πιστεύω πως είναι σημαντικό να το δει ο ίδιος … θα δείξει στους ανθρώπους εναντίον των οποίων είναι προκατειλημμένος πως τους υποστηρίζουμε».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα