Τετ-α-τετ με Γιουνκερ, ζήτησε ο Τζόνσον για το Brexit

Λιγότερο από δύο μήνες πριν το διαζύγιο με την ΕΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα γευματίσει σήμερα Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές -που εμφανίζονται απαισιόδοξοι αναφορικά με τις πιθανότητες ενός Brexit με συμφωνία- ενώ ζήτησε να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Στη συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του Ξαβιέ Μπετέλ και οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη

Τύπου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός  δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί «τεράστιες πρόοδοι» για το θέμα του «backstop» για τα σύνορα της χώρας του, με την Ιρλανδία και συνέκρινε τον εαυτό του με τον «Απίθανο Χαλκ» (έναν υπερήρωα των κόμικς), τονίζοντας ότι είναι ικανός να απελευθερώσει τη Βρετανία από τα δεσμά της ΕΕ. «Δεν έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι» για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τη Βρετανία πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, σημείωσε από την πλευρά του ο κ.  Μπαρνιέ.

Αντίστοιχη είναι η αντίδραση και του Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν είναι αισιόδοξος» αφού ενημερώθηκε για τις προτάσεις του Λονδίνου για τα σύνορα με την Ιρλανδία και «εξακολουθεί να αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις», έκανε γνωστό το περιβάλλον του. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, αν δεν γίνουν σεβαστές οι υποχρεώσεις αυτές», το αυστηρό μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Ασχοληθήκαμε πολύ καιρό με αυτό το θέμα», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Αν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, τότε σίγουρα το κοινοβούλιο θα έχει όλο τον χρόνο να την εξετάσει και να την εγκρίνει πριν το τέλος Οκτωβρίου», συνέχισε. «Όμως να είστε βέβαιοι ότι αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει ούτως ή άλλως» από την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα