«Θα αναμορφωθεί ο “τυποκτόνος νόμος”», απαντά ο Καλογήρου στον Μητσοτάκη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, απάντησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τον «τυποκτόνο νόμο», επαναλαμβάνοντας ότι επίκειται η αναμόρφωσή του και προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που με πρωτοβουλία της θα ανοίξει και στο πλαίσιο της ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων θα εισηγηθεί τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές που απορρέουν από τα αιτήματα της κοινωνίας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων

του Ανθρώπου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Καλογήρου:

«Μετά τον «υποκατώτατο» μισθό τον οποίο δεσμεύτηκε να καταργήσει, μόλις μετά την έκφραση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για …κατάργησή του, ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά κρούει θύρες ανοιχτές, δεσμευόμενος για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας στα εγκλήματα που τελούνται δια του Τύπου. Κι αυτό, παρότι έχει γνωστοποιηθεί ότι επίκειται η αναμόρφωση της διαδικασίας του αυτόφωρου εγκλήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες πλημμελημάτων μετά την τελική επεξεργασία των σχεδίων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για τους Ποινικούς Κώδικες.

Ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας, ανεπιτυχώς, να δημιουργήσει για την Ελλάδα τη στρεβλή εικόνα μιας χώρας, που βρίσκεται μακριά από τις ευρωπαϊκές αρχές του κράτους δικαίου, παραγνωρίζει ότι μόλις με πρωτοβουλία της παρούσας Κυβέρνησης καταργήθηκαν οι προβλέψεις του λεγόμενου «τυποκτόνου νόμου» (Ν. 2328/1995), έμπνευσης του άλλοτε συνεργάτη του, τότε υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, κ. Ε. Βενιζέλου.

Η παρούσα Κυβέρνηση ήταν άλλωστε εκείνη που έδωσε τέλος και στην πρακτική των λεγόμενων «διαρκών αυτοφώρων», που εισήγαγε ο Ν. 3943/2011, για τη μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο για οφειλές μόλις άνω των 5.000 Euro.

Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που με πρωτοβουλία της θα ανοίξει και στο πλαίσιο της ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων θα εισηγηθεί τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές που απορρέουν από τα αιτήματα της κοινωνίας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα