«Θα επιμείνουμε στη διαφάνεια στον χώρο των ΜΜΕ», ξεκαθαρίζει ο Κρέτσος

«Στόχος η μεγαλύτερη διαφάνεια στα ΜΜΕ» λέει ο γενικός γραμματέας ΕνημέρωσηςΔε γίνεται να υπάρχουν τέσσερα, πέντε, ή έξι κανάλια, τα οποία απορροφούν το 85% της διαφημιστικής αγοράς

«Η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και γι’ αυτό θα επιμείνουμε στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και σε όποια ρύθμιση αφορά τη διαφάνεια στον χώρο της διαφήμισης».

Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων .

«Όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

πατούν στην ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια», είπε ο κ. Κρέτσος για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, και πρόσθεσε: «Το θέμα της διαφάνειας είναι πάρα πολύ σημαντικό στον χώρο των media. Δε γίνεται να υπάρχουν τέσσερα, πέντε, ή έξι κανάλια, τα οποία απορροφούν το 85% της διαφημιστικής αγοράς πανελλαδικά. Πώς θα ζήσουν τα περιφερειακά κανάλια; Εδώ μιλάμε για δεσπόζουσες θέσεις».

Οι συναλλαγές που αφορούν τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο, όπως εξήγησε, «θα γίνονται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με όποιον τρόπο επιθυμούν να τον πουλούν αυτοί που το κάνουν, είτε θα ένας αλγόριθμος δημοπρασίας στη λογική του programmatic and real time bidding (σ.σ. δημοπρασίες σε πραγματικό χρόνο) που είναι πλέον πολύ διαδεδομένο διεθνώς ή με άλλους τρόπους».

Σε ό,τι αφορά τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης ο κ.Κρέτσος σημείωσε πως επιχειρείται μία προσπάθεια αυτορρύθμισης και «δίνουμε κάποια κίνητρα σε όσα sites δε φοβούνται να πουν ποια είναι η ιδιοκτησία τους και αν πραγματικά απασχολούν εργαζόμενους και ειδικότερα δημοσιογράφους, ώστε αυτά τα sites να έχουν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση».

«Η κρατική διαφήμιση είναι χρήματα του ελληνικού λαού και δεν μπορούν να πηγαίνουν σε sites άγνωστης ταυτότητας και παραλήπτη», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το θέμα της λογοκλοπής ο γενικός γραμματέας γνωστοποίησε ότι μετά τον 15αύγουστο το Υπουργείο θα προμηθεύσει τα μέλη του μητρώου online media με ατομικούς κωδικούς λογοκλοπής. «Θα είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να καταλαβαίνει ο καθένας ποιος κλέβει το περιεχόμενό του», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το τέλος εποχής στον ΔΟΛ ο κ.Κρέτσος παρατήρησε: «Υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα στον χώρο των ΜΜΕ, καθώς έσκασαν ‘φούσκες’, διότι για πολλά χρόνια είχαμε χρεωμένα ή υπερχρεωμένα Μέσα στον χώρο των Media, επιχειρήσεις οι οποίες παρά το ότι είχαν κάποια στιγμή σχεδόν δεσπόζουσα θέση στη διαφημιστική αγορά, εντούτοις κατέληξαν με πάρα πολλά χρέη και αυτή τη στιγμή έχουμε μία τάση εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης, η οποία αν γίνει αποκλειστικά από τις δυνάμεις της αγοράς και το ισχύον πτωχευτικό δίκαιο αυτό θα έχει τεράστιο κόστος σε όρους απώλειας θέσεων εργασίας».

Ο Λευτέρης Κρέτσος σημείωσε επίσης ότι είναι «εθνική υπόθεση η προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών».

Keywords
Τυχαία Θέματα