«Θα πετύχουμε τους στόχους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», δηλώνουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη

Αισιόδοξα για τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι στόχοι των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν επιτευχθεί, το νομοθετικό πλαίσιο έχει σημαντικά ενισχυθεί και το γεγονός ότι οι εποπτικές Αρχές δεν θέτουν μόνο στόχους αλλά παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και προσαρμόζουν το απαιτούμενο κάθε φορά πλαίσιο (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός), εμφανίστηκαν επιτελικά στελέχη τραπεζών σε πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου “Risk

Management and Compliance Forum” της ΕΕΔΕ, σε συνεργασία με την ΕΕΤ.

Κοινό ήταν επίσης το συμπέρασμα ότι προτεραιότητα των τραπεζών είναι να ενισχύσουν την οικειοθελή προσέλευση των δανειοληπτών στις τράπεζες και την εξεύρεση λύσης βιώσιμης και φιλικής προς το δανειολήπτη. Επίσης κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η μακρά εμπειρία των τραπεζών, που ανταπεξήλθαν επιτυχώς στις πιέσεις της δημοσιονομικής κρίσης χρέους, δικαιολογεί την εκτίμηση ότι ο ρυθμός απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστεί ομαλά.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς και Ανώτερος Γενικός Διευθυντής αυτής, Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Καθυστερήσεων κ Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank και Θεόδωρος Καλαντώνης Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής του Troubled Asset Group της Eurobank/Ergasias, που αναφέρθηκαν εκτενώς, με τεκμηρίωση και παρουσίαση στοιχείων στο σύνολο των επίκαιρων ζητημάτων ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στην ιστορικότητα (αίτια του προβλήματος). Τη συζήτηση, συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρ. Απαλαγάκη.

Ειδικότερα ο κ. Γεωργακόπουλος αναφερόμενος στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η οικονομία κινείται πλέον σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία υποχωρεί και βασικοί οικονομικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα οι εξαγωγές κινούνται ανοδικά.

Ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι ενέργειες και δράσεις που έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα για την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τον τελευταία χρόνο θα εμφανίσουν ιδιαίτερα θετικά και ορατά αποτελέσματα σε 1,5 χρόνο από σήμερα. Στην Τράπεζα Πειραιώς ρυθμίσαμε δάνεια 8 δισεκ. ευρώ, σε μακροχρόνια βάση, τα αποτελέσματα που θα είναι θετικά θα φανούν σε μεσοπρόθεσμη βάση, είπε.

Ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε ότι οι τράπεζες ήταν καλά τοποθετημένες πριν την κρίση, και για αυτό άντεξαν, παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης. Μετά από μια τέτοια κρίση είναι θαύμα που το τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι υγιές και δραστηριοποιείται πλέον σε ένα πιο καθαρό τοπίο, είπε χαρακτηριστικά. Για την οικονομία, είπε ότι σήμερα, μετά από 8 – 9 χρόνια (κρίσης) υπάρχει ορατότητα για το που κινείται η οικονομία και οι επιμέρους κλάδοι της. Επισήμανε ότι υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία που εμποδίζουν την περαιτέρω ώθηση της οικονομίας όπως η φορολογική επιβάρυνση, καθώς και η ύπαρξη μεγάλης φοροδιαφυγής κλπ.

Ο κ. Καλαντώνης από την πλευρά του επισήμανε ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είχε ενδεχομένως αυξηθεί από 3% πού ήταν το 2007 στο 10% με 15% λόγω της χαλάρωσης που ακολουθήθηκε εκείνη την περίοδο στην χορήγηση των δανείων. Η γενικότερη κρίση όμως και η επιδείνωση της κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι εκείνη που οδήγησε τον δείκτη σε επίπεδο πάνω του 50%.

Ο κ. Καλαντώνης έκανε εκτενή αναφορά και στα συναλλακτική ήθη και το πρόβλημα της κουλτούρας πληρωμών σε ένα μεγάλο της τραπεζικής πελατείας, επισημαίνοντας ότι αυτό σταδιακά θα πρέπει να αλλάξει. Το θεσμικό πλαίσιο μας βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή, είπε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα