Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά των F-16 και τη βάση της Σούδας στη Βουλή.

«Τι εννοείτε κ. Τσίπρα όταν λέτε ότι η βάση της Σούδας πρέπει να αναβαθμιστεί; Για πόσα δισεκατομμμύρια μιλάμε για την αναβάθμιση των

F-16.

Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με τι ρυθμούς; Ειδικά σε περίοδο κρίσης και ανέχειας έπρεπε να απαντήσετε πρώτα στο εσωτερικό της χώρας πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό», είπε απευθυνόμενος στον Τσίπρα.

«Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες από τους υπερεθνικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε.

Δεν θέλουμε να μεροληπτεί το ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας. Θέλουμε να εγγυηθεί η ΕΕ ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης.

Συμφωνούμε με τον πρόεδρο Μακρόν για κοινό αμυντικό δόγμα», τόνισε στη συνέχεια.

Αναλυτικά η ομιλία του Θεοδωράκη:

«Πριν συζητήσουμε για τα όπλα, ας πούμε τα αυτονόητα για την ειρήνη. Θέλουμε την ειρήνη. Θέλουμε σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Και όποιος αμφισβητεί, αντί για παραβιάσεις – παραβάσεις και απειλές, ας πάει στα διεθνή δικαστήρια.

Τα νησιά μας δεν μπορούν να απειλούνται και όταν απειλούνται πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι. Να αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να προστατεύσουμε τόπους και ανθρώπους. Θέλουμε, λοιπόν – απαιτούμε θα έλεγα, ξεκάθαρες κουβέντες από τους υπερεθνικούς οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχουμε.

Δεν θέλουμε να μεροληπτεί το ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας και θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυάται στην πράξη τα σύνορα της Ελλάδας ως σύνορα της Ευρώπης. Συμφωνούμε με τον πρόεδρο Μακρόν για κοινή ευρωπαϊκή «δύναμη επέμβασης» μέχρι το 2020, για ένα κοινό αμυντικό προϋπολογισμό και «κοινό αμυντικό δόγμα».

Όμως, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2020. «Έχουμε πατρίδα όταν έχουμε πλοία στη θάλασσα», έλεγε ο Θεμιστοκλής.

Και σήμερα δεν είναι μόνο τα πλοία, είναι και τα αεροσκάφη, είναι και τα άρματα, και πάνω από όλα είναι οι άνθρωποι, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

Έχω αναλυτικά αναφερθεί στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του στρατού μας. Πρέπει να έχουμε στόχο ένοπλες δυνάμεις:

ευέλικτες,
με επαγγελματισμό,
σύγχρονες
και κυρίως ένοπλες δυνάμεις με υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης.
Πρέπει να φύγουμε από τον παλιό τρόπο οργάνωσης των στρατοπέδων, που υπηρετούν μόνο τους πολιτικούς και τα ρουσφέτια τους και όχι την άμυνα. Και βεβαίως, να περιορίσουμε την σπατάλη και τις λοβιτούρες. Είναι γνωστό ότι στο όνομα της άμυνας χτίστηκαν περιουσίες και περιουσίες. Οι πολιτικοί πρέπει να αποφασίζουν για τα θέματα οργάνωσης και εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων, βασιζόμενοι στις εισηγήσεις των επιτελείων και των εξειδικευμένων στελεχών.

Κύριε Τσίπρα,

Είπατε στην επίσκεψή σας στον κ. Τραμπ, ότι η βάση της Σούδας πρέπει να αναβαθμιστεί. Θέλετε να μας πείτε και εμάς τι εννοείτε;

Ήδη από τον Αύγουστο συναινέσατε σε μια ετήσια παράταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Αμερικής. Με ποια ανταλλάγματα; Με ποιες εγγυήσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας;

Ταυτόχρονα στο ίδιο ταξίδι, στις ίδιες συναντήσεις, μιλήσατε για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Για πόσα δισεκατομμύρια αλήθεια μιλάμε; 2.4; 1.1; Και πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Πότε; Εις βάρος ποιων στρωμάτων της κοινωνίας;

Οι περισσότεροι ειδικοί έχουν προκρίνει τον εκσυγχρονισμό των F16. Με ποιο τίμημα όμως; Σε πόσα χρόνια; Με ποιους ρυθμούς; Ειδικά σε μια περίοδο κρίσης και ανέχειας έπρεπε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα, στο εσωτερικό της χώρας, πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό.

Και αν έχετε απαντήσεις, απαντήστε τώρα. Αν δεχτούμε ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών επείγει, γιατί απειλείται η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, τότε γιατί δεν κάναμε χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού της Σούδας; Μιλάτε για ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δεκαετίας. Δεν είναι πολύ;

Εύλογα νομίζω, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι μια επίμονη καλύτερη διαπραγμάτευση θα έφερνε επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος, μείωση του συνολικού κόστους του εκσυγχρονισμού, μεταφορά τεχνογνωσίας. Γιατί οι ελληνικές βιομηχανίες είναι απούσες από το πρόγραμμα; Δεν έπρεπε να είχε διασφαλιστεί εξαρχής η ουσιαστική συμμετοχή τους;

Όταν ένα τμήμα εξοπλισμών εκτελείται από εγχώριες βιομηχανίες, πέρα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας, εξοικονομούμε χρήματα, που μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλους εξοπλισμούς. Είναι φανερό, ότι το χαρτί της Σούδας δεν το βάλατε καν στο τραπέζι. Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε! Αντιμετωπίσατε την επέκταση της βάσης της Σούδας ως μια υποσημείωση στο περιθώριο της συμφωνίας-μαμούθ.

Πρέπει να αλλάξετε ρότα μέχρι τον Νοέμβριο του ’18, που θα έρθει η τελική συμφωνία για τη Σούδα, πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλα μας τα χαρτιά. Ένα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης της Σούδας, δεν μπορεί να είναι χωρίς ανταλλάγματα για τον ελληνικό λαό. Οικονομικά και γεωστρατηγικά!

Νομίζω ότι πρέπει να μπει στο τραπέζι και μια πρωταρχική έγκριση αγοράς αεροσκαφών F-35, αυτά που θα προμηθευτεί σύντομα και η Τουρκία. Ποιος τα σχεδιάζει όλα αυτά; Ποιος τα αποφασίζει όλα αυτά;

Θα σας το πω χωρίς περιστροφές. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον συγκυβερνήτη σας, Υπουργό Αμύνης, που αντιμετωπίζει το Υπουργείο ως εφαλτήριο για τις ανορθόδοξες φιλοδοξίες και επιλογές του. Λέει συνεχώς ψέματα στην Βουλή, εκτός αν μου πείτε, ότι λέει ψέματα για τα μικρά, αλλά είναι ειλικρινής στα μεγάλα. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει για κανέναν άνθρωπο, για καμία προσωπικότητα.

Η ευθύνη σας είναι μεγάλη και η μέχρι σήμερα πολιτεία σας δείχνει, ότι είστε συνυπεύθυνος αυτής της κακής πολιτικής!

Θέλω να επανέλθω στην πρόταση νόμου, που έχουμε καταθέσει εδώ και αρκετούς μήνες:
Η χώρα έχει ανάγκη από ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα έχει λόγο σε μείζονα ζητήματα άμυνας και εθνικής πολιτικής. Με την συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων και των πρώην πρωθυπουργών και την φυσική ηγεσία του στρατεύματος. Είναι μια πρόταση που κερδίζει έδαφος.

Και έχω ακούσει συναδέλφους από τον ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι αυτό πρέπει να υπάρξει. Πρόσφατα άκουσα και τον κ. Κουμουτσάκο εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας να αποδέχεται την πρότασή μας, αλλάζοντας ελαφρά τον τίτλο σε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Αλλά δεν μπορώ, παρά να σημειώσω, ότι οι όποιες προσπάθειες εθνικής συνεννόησης τορπιλίζονται από τις εμφυλιοπολεμικές κορώνες των κορυφαίων Υπουργών σας, όπως ο κ.Παπάς.

Πήγατε στην Αμερική κ. Τσίπρα και δείξατε μια περίεργη και για εσάς και για το κόμμα σας δεκτικότητα, στα όσα ζήτησε η άλλη πλευρά. Δεν θέσατε κανένα αίτημα. Τρεις είναι οι ερμηνείες:
Ή νιώσατε δέος μπροστά απέναντι στην υπερδύναμη;
Ή πήγατε απροετοίμαστος;
Ή με τα πολλά «ναι» προσπαθήσατε να καλύψετε τις αντιαμερικανικές εμμονές του παρελθόντος.

Πρέπει, λοιπόν, σήμερα να απαντήσετε και συνοψίζω, πόσα είναι τα λεφτά για τα F-16 και ποιες είναι οι υποσχέσεις σας για την Σούδα; Και ποιος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις; Ο κ. Καμμένος; Εσείς; Το υπουργικό Συμβούλιο; Ή ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως σας έχουμε προτείνει;»

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα