«Θρίλερ» μετά από ελληνοτουρκικό διαζύγιο – «Σφάζονται» για την επιμέλεια της τρίχρονης κόρης τους

Το διαζύγιο μεταξύ ενός Έλληνα και μιας Τουρκάλας προκάλεσε μια διετή διαμάχη για την επιμέλεια της 3χρονης κόρης τους Αικατερίνης-Μελίς.

Ελληνικό δικαστήριο έδωσε την επιμέλεια στην τουρκάλα μητέρα που διαμένει στη Σμύρνη, ενώ το τουρκικό εφετείο έδωσε την επιμέλεια στον πατέρα από τη Θεσσαλονίκη.

Τελευταία απόφαση του δικαστηρίου της Σμύρνης έκρινε πως η Μελίς πρέπει να επιστρέψει στον πατέρα της. Η μητέρα της Ντιλέκ Γκιουνές άσκησε έφεση, όμως και το εφετείο ενέκρινε την απόφαση.

Ο

πατέρας πήγε τις τελευταίες μέρες στο σπίτι της πρώην συζύγου του στη Σμύρνη, επιχειρώντας να εκτελέσει την τελεσίδικη απόφαση και να παραλάβει την κόρη του, αλλά δεν βρήκε εκεί καμία από τις δύο.

Ζητά παρέμβαση Ερντογάν

Η μητέρα έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, με την ελπίδα να δικαιωθεί. Μάλιστα, έχει δημοσιοποιήσει το θέμα στον τουρκικό Τύπο, επικαλούμενη ψυχολογικά τραύματα που θα προκαλέσει στο παιδί η απομάκρυνσή του από κοντά της, ενώ ζητά τη βοήθεια ακόμα και του προέδρου Ερντογάν.

Η μικρή Κατερίνα-Μελίς γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στη Σμύρνη, έναν χρόνο μετά τον γάμο των γονιών της. Λίγο μετά η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Η συμβίωση, όμως, κράτησε μόλις λίγους μήνες, λόγω οικογενειακών προβλημάτων και ο γάμος χάλασε. Τον Ιούνιο του 2016 η μητέρα της επέστρεψε στην Τουρκία, παίρνοντας μαζί της και το μωρό. Ακολούθησε ένας πολυετής δικαστικός αγώνας μεταξύ των δύο πρώην συζύγων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αλλεπάληλες δίκες και πολλές ανατροπές.

Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του πατέρα για τη διεκδίκηση της επιμέλειας του παιδιού, απορρίφθηκαν αρχικά, τόσο από το ελληνικό όσο και από το τουρκικό δικαστήριο. Το πρώτο όρισε το πλαίσιο των προσωπικών επαφών που θα μπορούσε να έχει με την κόρη του, τόσο μέσω τηλεφώνου και βιντεοκλήσεων όσο και διά ζώσης, με επισκέψεις του στην Τουρκία.

Στη συνέχεια, ο πατέρας δεν προχώρησε σε αγωγές, αλλά κινήθηκε διά της διπλωματικής οδού, καταγγέλλοντας απαγωγή του παιδιού του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ζητώντας να του επιστραφεί. Το αίτημα διαβιβάστηκε στην Τουρκία, με αποτέλεσμα ο κρατικός εισαγγελέας της Σμύρνης να ανοίξει υπόθεση εναντίον της μητέρας για διεθνή απαγωγή παιδιού στο Οικογενειακό Δικαστήριο της πόλης. Το δικαστήριο αποφάσισε να επιστρέψει το κορίτσι στην Ελλάδα, μαζί με τον φάκελο της υπόθεσης.

Η ελληνική δικαιοσύνη αρχικά είχε δώσει την επιμέλεια στην τουρκάλα μητέρα. Στη συνέχεια, ο πατέρας (φωτό αριστερά με τη συζυγό του πριν από το διαζύγιο), καταγγέλλοντας απαγωγή του παιδιού του, κατάφερε να δοθεί σε εκείνον η επιμέλεια από το Ανώτατο Δικαστήριο της γειτονικής χώρας

Ωστόσο, η πλευρά της μητέρας άσκησε έφεση και το ανώτερο δικαστήριο, το οποίο εξέτασε αργότερα την υπόθεση, αποφάνθηκε τον περασμένο Απρίλιο πως η μικρή πρέπει να παραμείνει υπό την επιμέλεια της μητέρας της. Ο πατέρας άσκησε έφεση με τη σειρά του, ανατρέποντας εκ νέου τα δεδομένα. Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να δοθεί σε εκείνον η επιμέλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα