Τι αλλάζει στη χορήγηση ΑΜΚΑ – Εκτός περίθαλψης χιλιάδες παιδιά και πρόσφυγες

Ερμηνευτική εγκύκλιο με οδηγίες προς τα ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ, για τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που πρέπει αυτοί να διαθέτουν. Διευκρινίζεται,

εξάλλου, ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας.

Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές εγκύκλιοι (η εκδοθείσα και η συμπληρωματική) έρχονται σε αντικατάσταση της προηγούμενης εγκυκλίου, η οποία προέβλεπε τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»:

Οι πολίτες που δικαιούνται ΑΜΚΑ

1. Έλληνες υπήκοοι που κατοικούν στη χώρα

2. Ομογενείς με ταυτότητα ομογενούς που διαμένουν στη χώρα μόνιμα

3. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στη χώρα και δεν εργάζονται, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους

4. Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας και τα μέλη οικογενείας τους

Οι πολίτες που ΔΕΝ δικαιούνται ΑΜΚΑ

1.Έλληνες που δεν κατοικούν στη χώρα

2.Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού, στο πλαίσιο συναλλαγών τους με τη Φορολογική Διοίκηση με προηγούμενη ασφάλιση ή χωρίς την ύπαρξη προηγούμενου χρόνου ασφάλισης στην Ελλάδα.

3. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ στη χώρα για διάστημα μικρότερο των 3 μηνών και δεν πρόκειται να εργαστούν στη χώρα.

4.Ανήλικοι πολίτες χωρών της ΕΕ που γεννήθηκαν στη χώρα και οι Ευρωπαίοι γονείς τους δεν κατοικούν και δεν εργάζονται στη χώρα

5.Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς

6. Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι ισχυρών τίτλων διαμονής που δεν παρέχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και για την έκδοση του τίτλου διαμονής γίνεται γίνεται δεκτή η ιδιωτική Ασφάλιση

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα: στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και εξαιτίας αυτής της ανικανότητας στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.α) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Τίποτα από τα δύο δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, πολύ περισσότερο δε συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν την επικίνδυνη και βλαπτική εγκύκλιο ακύρωσε ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Εμείς προχωράμε αποφασιστικά. Δώσαμε σαφείς οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για το πώς γίνεται η χορήγηση ΑΜΚΑ στα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται είτε μόνιμα ή προσωρινά και νόμιμα στη χώρα. Θα ακολουθήσουν άμεσα νέες οδηγίες, από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, που θα αφορούν όσους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου. Και προχωράμε με αλλαγή και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον ΑΜΚΑ, αλλά και παρεμβάσεις στον τρόπο που οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην εργασία. Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει κανόνες και διαδικασίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα