Τι να κάνεις αν πέσει το ασανσέρ και άλλα tips που θα σώσουν τη ζωή σου

Δεν είναι και τόσο πιθανό να βρεθείς σε καταστάσεις επικίνδυνες για τη ζωή σου, ωστόσο αν σου τύχει να χαθείς κάπου, να βρεθείς σε ακραίες καιρικές συνθήκες ή να σου συμβεί κάτι που θα πρέπει να δράσεις άμεσα για να σωθείς, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα πιο σημαντικά tips αυτοβοήθειας που μπορεί να αποβούν πραγματικά σωτήρια.

Ο εγκέφαλός σου δεν μπορεί να επεξεργαστεί ταυτόχρονα το να βαδίζεις και να κοιτάς το κινητό σου. Είναι πιθανό να δεις με την άκρη του ματιού σου ότι κινείται δίπλα σου ένα αντικείμενο αλλά να μην καταλάβεις ότι

πρόκειται για αυτοκίνητο που έρχεται με ταχύτητα κατά πάνω σου.

Η θερμότητα μεταφέρεται πιο γρήγορα μέσω των υγρών παρά μέσω του αέρα επομένως φρόντισε να παραμένεις όσο πιο στεγνός γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του σώματός σας σταθερή στο κρύο, επέλεξε μάλλινα ρούχα αντί για βαμβακερά, καθώς απορροφούν περισσότερη υγρασία χωρίς να τη μεταφέρουν στο δέρμα.

Μην τρως χιόνι αν διψάς εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Το σώμα χρειάζεται πολύ ενέργεια για να μετατρέψει κάτι σε κάτι άλλο επομένως για να ενυδατωθεί από το χιόνι δαπανά μεγάλες ποσότητες θερμότητας.

Αν το αεροπλάνο στο οποίο βρίσκεσαι κάνει αναγκαστική προσθαλάσσωση, απέφυγε να φουσκώσεις το σωσίβιό σου αμέσως γιατί θα είναι δύσκολο να εξέλθεις από το αεροσκάφος επιπλέοντας αν εισέλθει νερό στην καμπίνα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να βγεις αρχικά κολυμπώντας και στη συνέχεια να φουσκώσεις το σωσίβιο.

Σε περίπτωση που χαθείς στο βουνό, θα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να σωθείς αν αρχίζεις να κατηφορίζεις τις πλαγιές, ακολουθώντας τη ροή του νερού, αφού το πιθανότερο είναι να βρεις οικισμό σε σημείο που αυτό συγκεντρώνεται π.χ. ποτάμι, λίμνη.

Μπορείς να κάνεις μόνος σου τη λαβή Χάιμλιχ που σώζει από τον πνιγμό αν κάτι σου έχει σταθεί στο λαιμό. Κάνε το δυνατότερό σου χέρι γροθιά κάτω από το θωρακικό τοίχωμα και πάνω από το αφαλό. Τοποθέτησε ακριβώς από πάνω την παλάμη σου για να μπορείς να ασκήσεις ευκολότερα πίεση. Πίεσε έντονα με φορά προς τα επάνω προς την περιοχή του διαφράγματος στην κορυφή του στομαχιού και επανέλαβε αρκετές φορές μέχρι να απομακρυνθεί το αντικείμενο που σου φράζει το λαιμό.

Αν είσαι στην εξοχή είναι καλύτερο να έχεις μαζί σου αντιισταμινικά φάρμακα διότι δεν γνωρίζεις σε τι μπορεί να είσαι αλλεργικός.

Καλό είναι να γνωρίζεις τον «κανόνα των 3» για τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Γενικά οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν 3 λεπτά χωρίς αέρα, 3 ώρες χωρίς καταφύγιο σε ακραίες καιρικές συνθήκες, 3 ημέρες χωρίς νερό και 3 εβδομάδες χωρίς φαγητό.

Αν πιάσει φωτιά το λάδι στο τηγάνι ενώ μαγειρεύεις, κλείσε τον γενικό της κουζίνας και σκέπασε το σκεύος για να περιορίσεις το οξυγόνο. Απαγορεύεται να ρίξεις νερό καθώς θα φουντώσει τις φλόγες.

Αν τραυματιστείς από ένα αιχμηρό αντικείμενο μην επιχειρήσεις να το αφαιρέσεις γιατί η απώλεια αίματος θα είναι μεγάλη. Αντιθέτως κάλυψε το σημείο και κάνε ό,τι μπορείς για να μειώσεις την αιμορραγία μέχρι να δεχθείς τις πρώτες βοήθειες από κάποιον γιατρό.

Οι περισσότεροι θάνατοι σε κλειστούς χώρους που πιάνουν φωτιά προκαλούνται από τον καπνό και όχι από τις φλόγες, επομένως φρόντισε να παραμείνεις όσο πιο χαμηλά στο έδαφος γίνεται για να αναπνέεις όσο το δυνατόν λιγότερο τις αναθυμιάσεις.

Αν τραυματιστείς, επέλεξε έναν άνθρωπο για να ζητήσεις βοήθεια. Πολλές φορές είναι πιθανό να μην πλησιάσει κανείς έναν τραυματισμένο γιατί ο καθένας μπορεί να νομίζει ότι θα βοηθήσει κάποιος άλλος.

Ένα πολύ ισχυρός φακός είναι το καλύτερο όπλο ενάντια σε κάποιον που σου επιτίθεται, καθώς αν το στρέψεις στα μάτια του μπορεί να τον τυφλώσεις.

Αν βρίσκεται μέσα σε ασανσέρ και εκείνο πέσει σε περίπτωση που κοπεί ο ιμάντας, φρόντισε να σκύψεις όσο πιο χαμηλά στο πάτωμα γίνεται για να αποφύγεις να σπάσεις τα πόδια σου κατά τη σύγκρουση.

Keywords
Τυχαία Θέματα