Τι να κάνετε αν τσιμπήσει το παιδί σας μέλισσα, τσούχτρα, σκορπιός ή φίδι

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, πολλά παιδιά σε λίγες ημέρες θα φύγουν για διακοπές και είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πώς να αντιμετωπίσει ορισμένους κινδύνους από την παραμονή στην εξοχή, όπως είναι το τσίμπημα από μέλισσα, από τσούχτρα, σκορπιό ή φίδι.

Σας παρουσιάζουμε μερικά προληπτικά μέτρα που καλό είναι πάρετε αλλά και μερικές συμβουλές για να δώσετε τις πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με τον παιδίατρο Κώστα Νταλούκα, όπως δημοσιεύονται στην επίσημη σελίδα της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής,

childrencare.gr.

– Αν σας τσιμπήσει μέλισσα και δεν παρουσιάσετε αλλεργική αντίδραση, βγάλτε το κεντρί, καθαρίστε την περιοχή του τσιμπήματος με νερό και σαπούνι, βάλτε αντισηπτικό, πάγο και δώστε αντισταμινικό και αναλγητικό για τον πόνο.

– Σε περίπτωση αλλεργίας στο τσίμπημα της μέλισσας, πρέπει να παρέχεται το συντομότερο δυνατόν ιατρική βοήθεια. Οι γονείς των παιδιών που πάσχουν από σοβαρή αλλεργία μπορούν να έχουν μαζί τους ένεση αδρεναλίνης (anapen – τουλάχιστον δύο), έτοιμη να γίνει από τον ίδιο τον γονιό ή το παιδί και να την κάνουν. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε 15 λεπτά μπορούν να την επαναλάβουν. Η ένεση μπορεί να γίνει και πάνω από τα ρούχα. Αν έχετε αμφιβολία για το αν πρέπει να την κάνετε ή όχι καλύτερα να την κάνετε. Το παιδί σας δεν θα πάθει τίποτε ενώ αν δεν την κάνετε και την χρειάζεται, μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του. Μπορείτε να την μεταφέρετε και στο αεροπλάνο αν έχετε ένα σημείωμα από τον γιατρό σας. Ταυτόχρονα πρέπει να μεταφέρετε γρήγορα το παιδί προς το πλησιέστερο νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή γιατρό της περιοχής.

– Για τα τσιμπήματα από τα κουνούπια χρησιμοποιείστε τα σκευάσματα που πωλούνται και κρατούν τα κουνούπια μακριά, κουνουπιέρες και ρούχα που να καλύπτουν το δέρμα σας. Για μετά το τσίμπημα υπάρχουν επίσης διάφορα σκευάσματα ή μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε κορτιζονούχο κρέμα.

– Οι τσούχτρες προκαλούν έντονο πόνο οίδημα και ερυθρότητα αλλά κάποιες φορές σοβαρότερα συμπτώματα αλλεργίας. Ξεπλύνετε με άφθονο θαλασσινό νερό (προσοχή όχι γλυκό νερό), ξεκολλήστε με καλυμμένο χέρι τα πλοκάμια που είναι κολλημένα στο δέρμα, εφαρμόστε κορτιζονούχο κρέμα, δώστε αντισταμινικό και αναλγητικό. Στην περίπτωση σοβαρής αλλεργίας ισχύουν οι οδηγίες με την ένεση αδρεναλίνης και αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

– Δεν είναι όλοι οι σκορπιοί δηλητηριώδεις. Τα συμπτώματα από το δάγκωμα μπορεί να είναι έντονος πόνος, πρήξιμο, φαγούρα, εμετοί, έντονη εφίδρωση και προβλήματα από την όραση. Δώστε αναλγητικά και μεταφέρετε το παιδί άμεσα στο νοσοκομείο.

– Το δάγκωμα του φιδιού είναι πάντοτε σοβαρό και πάντοτε πρέπει να μεταφέρεται το παιδί στο πλησιέστερο νοσοκομείο για παροχή βοήθειας. Στην Ελλάδα τα περισσότερα από τα φίδια δεν είναι δηλητηριώδη με εξαίρεση την οχιά. Αν μπορέσετε φωτογραφίστε το φίδι ώστε να ξέρουν οι γιατροί στο νοσοκομείο αν ήταν δηλητηριώδες. Καθαρίστε το τραύμα με νερό, βάλτε το παιδί να ξαπλώσει, καθησυχάστε το, και αν το δάγκωμα είναι σε άκρο βάλτε το άκρο σε χαμηλότερη θέση από το υπόλοιπο σώμα. Μην ρουφήξετε το δηλητήριο με το στόμα σας, παρά μόνο αν έχετε την ειδική συσκευή, μην ανοίξετε το τραύμα με μαχαίρι και μην εφαρμόσετε περίδεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα