Τι συνέβη στους τρεις δύτες/μηχανικούς που μπήκαν στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ;

Η μίνι σειρά της HBO «Chernobyl» έχει ήδη κερδίσει τις καρδιές των τηλεθεατών παγκοσμίως, αφού πέρα από τη φοβερή αποτύπωση των τραγικών συμβάντων που συνέβησαν με την έκρηξη του αντιδραστήρα στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Πρίπιατ της ουκρανικής Σοβιετικής Ένωσης, οι γνώσεις που απέκτησαν όσοι είδαν τη σειρά, είναι εντυπωσιακές.

Μία από αυτές έχει να κάνει με τους τρεις δύτες/μηχανικούς που μπήκαν εθελοντικά μέσα στο εργοστάσιο, με σχεδόν

βέβαιο κίνδυνο για τη ζωή τους, προκειμένου να ανοίξουν τις αντλίες του νερού.

Ήταν ο ανώτερος μηχανικός, Βαλέρι Μπεσπάλοφ, ο αρχιμηχανικός, Αλεξέι Ανανένκο και ο επιβλέποντας βάρδιας, Μπόρις Μπαρόνοφ. Στη σειρά φαίνεται ότι οι τρεις τους προσφέρθηκαν εθελοντικά να προχωρήσουν σε αυτό το τόσο επικίνδυνο αλλά άκρως αναγκαίο βήμα, ο ίδιος ο Ανανένκο όμως, έχει αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε για τον ίδιο.

Είπε συγκεκριμένα ότι ήταν ο μόνος που γνώριζε τόσο καλά το υπόγειο τμήμα του εργοστασίου, όπου έπρεπε να πάνε για να απελευθερώσουν το νερό ώστε να αποφευχθεί μία δεύτερη θανατηφόρος έκρηξη. Κάτι τέτοιο λοιπόν κατέστησε τη «βουτιά θανάτου» αναγκαία για τον ίδιο.

Όταν λοιπόν οι τρεις τους μπήκαν μέσα στα ραδιενεργά νερά, φορώντας ειδικές στολές με μόλυβδο, έκαναν τα πάντα προκειμένου να ανοίξουν τις αντλίες, ενώ τις επόμενες μέρες υπέφεραν από πονοκεφάλους, ζαλάδες, εμετούς.

Κάποιοι τοπικοί θρύλοι ανέφεραν πως οι τρεις τους πέθαναν κάποιο καιρό αργότερα, κάτι που επίσης δεν ισχύει. Στο βιβλίο του «1:23:40: The Incredible True Story of the Chernobyl Nuclear Disaster», αναφέρεται πως κανείς από τους άνδρες δεν πέθανε τότε.

Οι Ανανένκο και Μπεσπάλοφ ζουν ακόμα και το 2018, τιμήθηκαν από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για τον ηρωισμό και τη γενναιότητά τους. Στην ίδια τελετή τιμήθηκε και ο Μπόρις Μπαράνοφ, που όμως είχε φύγει από την ζωή το 2005.

Φωτογραφία: Imdb

Keywords
Τυχαία Θέματα