Έκθεση ΟΟΣΑ: Ανάκαμψη, αλλά και «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία
Ο ΟΟΣΑ, σε έκθεσή του για την Ελλάδα (OECD Economic Surveys: Greece 2018), προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το 2% για το 2018 και το 2019. Σύμφωνα με σχετικό πίνακα, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2018 και 2,3% για το 2019.
Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, ενώ συστήνει την καθιέρωση διαπραγματεύσεων για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις μισθών, που θα καλύπτουν ευρύτερα τις συνθήκες εργασίας, χωρίς αυτόματη επέκταση, ενώ θα διασφαλίζεται ότι θα είναι αρκετά ευέλικτες, να μπορούν να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς τύπους και μεγέθη επιχειρήσεων. Για τον κατώτατο μισθό, ο ΟΟΣΑ συνιστά τη σύσταση μίας Επιτροπής από κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους ειδικούς που θα προτείνει την αναπροσαρμογή του.
Οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνει, έχουν αποκτήσει δυναμική και η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ενισχύει την αξιοπιστία, μειώνοντας την αβεβαιότητα. «Οι εξαγωγές έχουν καθοδηγήσει την αύξηση του ΑΕΠ και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Η απασχόληση αυξάνεται ισχυρά, ενώ οι εξωτερικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται. Η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή έχει μετατρέψει το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα σε πλεόνασμα», αναφέρει η έκθεση.
Για την ανεργία προβλέπει περαιτέρω μείωση από το 21,5% πέρυσι στο 20,4% φέτος και το 19,4% το 2019. Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, προβλέπει ότι θα ανέλθει φέτος στο 4% του ΑΕΠ και το 2019 στο 3,6%, ενώ για το δημόσιο χρέος εκτιμά ότι θα μειωθεί στο 172,5% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 168,3% το 2019 από 175,8% το 2017 και 181,1% το 2016. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στο 0,7% και το 2019 στο 1,1%, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι σχεδόν ισοσκελισμένο (παρουσιάζοντας έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 0,6% το 2019).
Ο νέος επενδυτικός νόμος αρχίζει να έχει αποτελέσματα και οι χρηματοδοτικές συνθήκες, όπως και η εμπιστοσύνη, βελτιώνονται, οδηγώντας στην αύξηση των επενδύσεων, αναφέρει η έκθεση. Το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και εργασίας θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα και η αύξηση της απασχόλησης μαζί με τον χαμηλό πληθωρισμό θα ενισχύσουν την ιδιωτική κατανάλωση, προσθέτει.
Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι παρά τις θετικές εξελίξεις, η ανεργία, η φτώχεια και η ανισότητα παραμένουν υψηλές, οι μισθοί είναι χαμηλοί, οι επενδύσεις παραμένουν συμπιεσμένες και η παραγωγικότητα συνεχίζει να μειώνεται. Ταυτόχρονα, προσθέτει, η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αποδοτικότητας, και ενώ η συλλογή φόρων έχει βελτιωθεί, η αποφυγή είναι εκτεταμένη, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερους συντελεστές και στενότερη φορολογική βάση. «Η αντιμετώπιση αυτών και άλλων προκλήσεων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και την ενίσχυση της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων», σημειώνεται.
Ο ΟΟΣΑ τονίζει επίσης την ανάγκη να υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και να μειωθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων. «Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) καθιστούν τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας πολύ ευαίσθητες σε ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης στόχων της πολιτικής. Μία μικρότερη από την αναμενόμενη πρόοδο στην αντιμετώπιση των NPLs θα μείωνε την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, Ένα εξωγενές σοκ στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης του ESM, που ολοκληρώνεται το 2018, θα μπορούσε να πιέσει τα δημόσια οικονομικά και την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε σύρσιμο της ανάπτυξης. Μία βραδύτερη ανάπτυξη των εμπορικών εταίρων της ή ένα μη συντεταγμένο Brexit θα μπορούσε να μειώσει την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε χαμηλότερες εξαγωγές». Μία περαιτέρω αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους θα μείωνε τις αδυναμίες και θα επιτάχυνε τα κέρδη όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις αγορές και την οικονομική δραστηριότητα. «Μία ισχυρότερη πρόοδος τους προγράμματος μεταρρυθμίσεων θα αύξανε την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές ταχύτερα του αναμενόμενου», αναφέρει η έκθεση.
Το δημόσιο χρέος θα μειωθεί μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης, της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζει ο ΟΟΣΑ. Όπως αναφέρει, το χρέος κινείται στο 180% του ΑΕΠ και εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, τονίζοντας ότι κάτω από διαφορετικές υποθέσεις θα παραμείνει υψηλό, καθιστώντας αναγκαία μία περαιτέρω αναδιάρθρωσή του. Το βασικό σενάριο, που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων που έκανε η Ελλάδα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τον ESM, ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2025, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί σταδιακά στο περίπου 120% του ΑΕΠ στα μέσα της δεκαετίας του 2030 για να αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια, καθώς τα δάνεια που έχουν δοθεί με χαμηλό επιτόκιο θα αναχρηματοδοτηθούν με τα επιτόκια της αγορές. Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ως καλύτερη λύση ένα «κλείδωμα» των χαμηλών επιτοκίων που έχει λάβει η Ελλάδα με δάνεια από την Ευρωζώνη, καθώς θα οδηγούσε, με βάση το σενάριο διευρυμένων μεταρρυθμίσεων, σε μία συνεχή μείωση του χρέους και κάτω από το 80% του ΑΕΠ το 2060. Η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων από τους ευρωπαίους εταίρους και τον ESM έως το 2031 θα συμβάλει στη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά μόνο οριακά, αναφέρει η έκθεση.
Όσον αφορά τη φορολογία, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι φορολογικές δαπάνες έχουν μειωθεί και η συλλογή των φόρων έχει βελτιωθεί, αλλά το φορολογικό σύστημα συνεχίζει να βασίζεται σε υψηλούς συντελεστές και στενές βάσεις, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας ανισότητες. «Η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και η αδύναμη αν και βελτιούμενη φορολογική διοίκηση αποθαρρύνουν τη συμμετοχή στην επίσημη οικονομία και μειώνουν τη φορολογική συμμόρφωση», σημειώνει. Ο ΟΟΣΑ προτείνει τη μείωση της φοροδιαφυγής με την επέκταση της χρήσης της ανάλυσης κινδύνου και στοχευμένων φορολογικών ελέγχων καθώς και την ενίσχυση των κινήτρων για την εθελοντική φορολογική συμμόρφωση. Συνιστά, ακόμη, την επέκταση της υποχρέωσης ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και την καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων.
Η έκθεση συνιστά, επίσης, τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής, εστιάζοντας στην εφαρμογή, στην ενίσχυση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και στη συνέχιση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Συνιστά, ακόμη, την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών από τις τράπεζες και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του υψηλού ποσοστού φτώχειας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μέχρι πότε πρέπει να βγάλετε υποχρεωτικά νέες ταυτότητες
- Κέρδισε 1 εκατ. στον «Εκατομμυριούχο» και έφυγε με… άδειες τσέπες
- Γιατί η υπόθεση της 22χρονης με το μωρό που πέταξε δεν σοκάρει τους ειδικούς
- Όχι ρε φίλε, δεν είσαι ειλικρινής, αγενής είσαι.
- Θάνατος φοιτητή στην Κάλυμνο: Αυτοί είναι οι δύο ύποπτοι για τη δολοφονία του Νίκου Χατζηπαύλου
- Απεργίες και στάσεις εργασίας στα Μέσα Μεταφοράς ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς
- Έγκυος έβαλε τρικλοποδιά επίτηδες σε αγοράκι και το έστειλε στο νοσοκομείΟ
- Οι καταθέτες επιστρέφουν στις Τράπεζες
- Τραγωδία στην Τήνο: Οι πρώτες φωτογραφίες από το δυστύχημα με τους δύο νεκρούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο την Πρωτομαγιά – Οι προγραμματισμένες πορείες
- «Στέλεχος της ΝΔ διαχειρίστηκε λίστα με offshore» αποκαλύπτει ο Βερύκιος (video)
- Σταματίνα Τσιμτσιλή: Εξιτήριο από το μαιευτήριο για την παρουσιάστρια και τον γιο της (εικόνες)
- Εντός των ημερών τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ – Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Μάχη τιτάνων στο ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Virtual Sports Cup (εικόνα)
- Ανακοινώθηκε το τρίτο -3 στον Παναθηναϊκό – Μια εβδομάδα διορία για να αποφύγει τον υποβιβασμό
- Eurovision 2018: Η πρώτη πρόβα της Γιάννας Τέρζη στη Λισαβόνα (εικόνες – video)
- Δίωξη που προβλέπει βαριά τιμωρία στον Γιαννακόπουλο από τη Euroleague
- «Η έκθεση ΟΟΣΑ φέρνει καλά νέα για την Ελλάδα», το κοινό μήνυμα Τσίπρα – Γκουρία (video)
- Έκθεση ΟΟΣΑ: Ανάκαμψη, αλλά και «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Έκθεση ΟΟΣΑ: Ανάκαμψη, αλλά και «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία
- Ανακοινώθηκε το τρίτο -3 στον Παναθηναϊκό – Μια εβδομάδα διορία για να αποφύγει τον υποβιβασμό
- Eurovision 2018: Η πρώτη πρόβα της Γιάννας Τέρζη στη Λισαβόνα (εικόνες – video)
- «Η έκθεση ΟΟΣΑ φέρνει καλά νέα για την Ελλάδα», το κοινό μήνυμα Τσίπρα – Γκουρία (video)
- Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής εισφορών Μαρτίου 2018 για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους
- Ικανοποίηση της Κομισιόν για τα «βήματα» στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό
- Μάχη τιτάνων στο ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Virtual Sports Cup (εικόνα)
- Σταματίνα Τσιμτσιλή: Εξιτήριο από το μαιευτήριο για την παρουσιάστρια και τον γιο της (εικόνες)
- Εντός των ημερών τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ – Τι πρέπει να γνωρίζετε
- «Στέλεχος της ΝΔ διαχειρίστηκε λίστα με offshore» αποκαλύπτει ο Βερύκιος (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΥΠΕΣ: 28 εκατ. ευρώ στους δήμους για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων
- Το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ για τις σύγχρονες διεκδικήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς
- ΟΟΣΑ: Ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2% για το 2018 και το 2,3% για το 2019
- Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream
- Δ. Τζανακόπουλος: Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει Κολομβία (βίντεο)
- Γ. Σαρακιώτης: Ο αγώνας εκ μέρους της κυβέρνησης θα δοθεί
- Συμφωνίες για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε αγορές της Λατινικής Αμερικής
- Δημήτρης Σπανός: Θέλω να είμαι κάπου που τους θέλω και με θέλουν πολύ
- Τρόμος σε πισίνα: 12χρονος παγιδεύτηκε κάτω από το νερό επί εννέα λεπτά | Video
- Θετικό σήμα από Τσίπρα-Γκουρία: Η οικονομική Έκθεση για την Ελλάδα φέρνει καλά νέα