Τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ στο Ιράν ανακοίνωσε ο Τραμπ – Με απειλές απαντά η Τεχεράνη

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους την κρίση στη Μέση Ανατολή που ο ίδιος δημιούργησε.

Έτσι, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο νέες κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα του Ιράν.

Οι κυρώσεις γίνονται λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία. Αν και η Τεχεράνη διαψεύδει ότι φέρει ευθύνη, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να τη θεωρεί υπεύθυνη.

«Μόλις επιβάλαμε κυρώσεις στην

κεντρική τράπεζα του Ιράν. Αυτό μόλις έγινε» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ γραφείο, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για τις «αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί σε μια χώρα».

Ο Τραμπ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είπε πως η τράπεζα ήταν το τελευταίο καταφύγιο της Τεχεράνης για την άντληση κεφαλαίων.

«Δεν υπάρχουν πια χρήματα που θα πηγαίνουν στους Φρουρούς της Επανάστασης»

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, στο στόχαστρο τίθεται «η τελευταία πηγή εσόδων της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και του κρατικού Αναπτυξιακού Ταμείου». Με αυτόν τον τρόπο, συμπλήρωσε «δεν θα υπάρχουν πια χρήματα που θα πηγαίνουν στους Φρουρούς της Επανάστασης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η κεντρική τράπεζα και το αναπτυξιακό ταμείο παρείχαν χρηματοδότηση στους Φρουρούς της Επανάστασης και τη Δύναμη Κοντς, όπως και στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οργανώσεις που η Ουάσινγκτον θεωρεί τρομοκρατικές.

Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν υπόκειτο ήδη σε κυρώσεις, από τον Νοέμβριο του 2018, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ορισμένα «γεράκια» της Ουάσινγκτον ζητούσαν να επεκταθούν οι κυρώσεις αυτές ώστε να μην αφορούν μόνο τη χρηματοδότηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν αλλά και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να αρθούν στην περίπτωση που στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ εκλεγεί κάποιος Δημοκρατικός, διατεθειμένος να ξαναρχίσει τον διάλογο με την Τεχεράνη.

Από τον Μάιο του 2018 ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Απειλές Ιράν σε ΗΠΑ

Ο στρατηγός Γιαχία Ραχίμ-Σαφαβί, υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ιράν θα απαντήσει από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό σε οποιαδήποτε συνωμοσία των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μετά τις επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

«Αν οι Αμερικανοί σκέπτονται οποιεσδήποτε συνωμοσίες, το ιρανικό έθνος θα απαντήσει από τη Μεσόγειο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό», δήλωσε ο Γιαχία Ραχίμ-Σαφαβί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

Η μοναδική βάση των Αμερικανών που θα μπορούσαν να χτυπήσουν οι Ιρανοί με βαλλιστικούς πυραύλους, αφού προσπερνούσαν τους Patriot του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, είναι αυτή της Σούδας. Αυτό ουσιαστικά θα σήμαινε την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 της Συμμαχίας αφού η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ σε αυτή την περίπτωση θα δεχόταν επίθεση από τρίτη χώρα. Αυτόματα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μαζί και οι Τουρκικές, θα αντιδρούσαν με χτυπήματα από το έδαφος και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Όπως φαίνεται λοιπόν μια τέτοια επιλογή είναι αρκετά επικίνδυνη για το Ιράν

Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες σύμφωνα με την Τεχεράνη πραγματοποιήθηκαν από την οργάνωση των Χούτι της Υεμένης, σύμμαχο του Ιράν, η οποία έχει αναλάβει και την ευθύνη γι’ αυτές.

Η Ρωσία θεωρεί ότι η κατάσταση περιπλέκεται

Πάντως, οι τελευταίες κυρώσεις μάλλον βρίσκουν αντίθετη τη Ρωσία. Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ ανέφερε ότι θα περιπλέξουν την κατάσταση.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν δεν θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ρωσίας στο Ιράν, «επειδή εκεί εργαζόμαστε χωρίς να χρησιμοποιούμε αμερικανικά δολάρια και διαύλους».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα