Το αγωνιώδες «γιατί» των συγγενών των θυμάτων της μοιραίας πτήσης στην Αιθιοπία – Αδυνατεί να δώσει απαντήσεις η εταιρεία

Mετά το τραγικό ατύχημα της πτήσης των αιθιοπικών αερογραμμών την Κυριακή 10 Μαρτίου, το οποίο παρέσυρε στο θάνατο 157 ανθρώπους, οι συγγενείς του ρωτούν απεγνωσμένα «γιατί», αναζητώντας τους υπεύθυνους της τραγωδίας, χωρίς όμως να μπορούν να βρουν απαντήσεις.

Οι οικογένειες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος των Αιθιοπικών Αερογραμμών εγκατέλειψαν αιφνιδίως τις συνομιλίες που είχαν με αξιωματούχους της αεροπορικής εταιρείας στην Αντίς Αμπέμπα, διαμαρτυρόμενες για ελλιπή πληροφόρηση.

«Είμαι τόσο θυμωμένος», δήλωσε ο 38χρονος πολίτης της Υεμένης

Αμπντουλματζίτζ Σαρίφ, ο οποίος έχασε τον γαμπρό του στην αεροπορική τραγωδία της Κυριακής. «Μας κάλεσαν για να μας δώσουν αναφορά για τα πτώματα και τους λόγους της συντριβής, αλλά δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση».

Ο κάτοικος του Ριάντ Σάλταν Αλ Μουτάιρι, ο αδελφός του οποίου βρισκόταν επίσης μεταξύ των 157 επιβαινόντων που σκοτώθηκαν από την συντριβή του αεροσκάφους Boeing 737 MAX της Ethiopian Airlines την Κυριακή, συμπλήρωσε μιλώντας στο Reuters: «Δεν πήραμε απαντήσεις».

Συγγενείς των θυμάτων της μοιραίας πτήσης ET 302 είχαν συγκεντρωθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου σιωπηλά σε αίθουσα ξενοδοχείου της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας για να επιβιβαστούν από εκεί σε λεωφορεία που θα τους οδηγούσαν στον τόπο της συντριβής.

Ορισμένοι είπαν ότι ζητούν περισσότερη διαφάνεια από την αεροπορική εταιρεία και να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το δυστύχημα, ενώ ένα μέλος του προσωπικού της εταιρείας τους απάντησε ότι η έρευνα συνεχίζεται και ότι περισσότερες λεπτομέρειες προκύπτουν κάθε μέρα.

Ο 39χρονος Τεουφίκ Άχμεντ τον οποίο έχει μεγαλώσει ο πατέρας του Άχμεντ Νουρ Μοχάμεντ, του συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης, ταξίδεψε μέχρι εκεί από το σπίτι του στο νότιο τμήμα της χώρας για να αποτίσει φόρο τιμής στον νεκρό.

«Ο Άχμεντ ήταν η περηφάνια της οικογένειας», δήλωσε στο Reuters, “το να πάω στον τόπο του δυστυχήματος είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω γι’αυτόν”.

Η χώρα αυτή των 105 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν για χρόνια υπερήφανη για τις κρατικές της αερογραμμές, την πιο επιτυχημένη της εταιρεία και την μόνη επικερδή αεροπορική εταιρεία στην υποσαχάρια Αφρική.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 32 Κενυάτες, 18 Καναδοί, 9 Αιθίοπες, όπως και 8 πολίτες από την Κίνα και ο ίδιος αριθμός από την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Οι επιβαίνοντες ανήκαν σε συνολικά 35 διαφορετικές εθνικότητες.

Τον τόπο του δυστυχήματος σχεδιάζουν να επισκεφθούν επίσης μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, δήλωσε μέλος του προσωπικού των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

«Επισκεφθήκαμε τον τόπο της συντριβής χθες και πηγαίνουμε εκεί και σήμερα. Είναι μια τεράστια απώλεια για μας (…) το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το αν θα παραλάβουμε τα λείψανα ή όχι είναι απογοητευτικό και επώδυνο», δήλωσε παράλληλα ο Χάμζι Άμπντι Χουσέιν, ο οποίος ήρθε στην Αντίς Αμπέμπα από πόλη της ανατολικής Αιθιοπίας αφότου επιβεβαιώθηκε ότι μεταξύ των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας βρισκόταν ο θείος του Μουκάαντ Χουσέιν Αμπντέλα, οδηγός φορτηγού από τη Μινεσότα, ο οποίος πήγαινε στην Κένυα για να επισκεφθεί συγγενείς του.

Η Ethiopian Airlines ανακοίνωσε στο Twitter ότι αντιπροσωπεία από την Αιθιοπία μετέφερε τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους στο Παρίσι όπου θα υποβληθεί σε ανάλυση το περιεχόμενό τους.

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, η εταιρεία καθήλωσε όλα τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, καθώς ήδη οι πτήσεις των 737 MAX απαγορεύτηκαν στις περισσότερες χώρες στον κόσμο μετά το δυστύχημα αυτό, το οποίο ήταν το δεύτερο για το σχετικά νέο αυτό μοντέλο της Boeing μέσα σε πέντε μήνες. Τον Οκτώβριο, 189 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα ενός MAX 8 της ινδονησιακής εταιρίας Lion Air.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα