«Το αίτημα ισότητας, ελευθερίας, ασφάλειας είναι στοιχειώδες», σημείωσε ο Ακιντζί

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε ομιλία του σε εκδήλωση παράδοσης μεταλλίων σε «ήρωες» της Λεμεσού παρουσία των διοικητών του τουρκικού στρατού και των «δυνάμεων ασφαλείας», τόνισε ότι το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι υπερβολικό, αλλά στοιχειώδες, λέγοντας ότι η πλευρά των Τουρκοκυπρίων επιθυμεί μια δομή όπου οι ίδιοι θα αισθάνονται ασφαλείς, θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα και η μία πλευρά δεν θα επιβάλλεται

στην άλλη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι ο φυσικός πλούτος στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο των Ελληνοκυπρίων. «Θα κάνουν τις δικές τους επιλογές αλλά η δική μας προτίμηση είναι ο δρόμος της ειρήνης, ο δρόμος της λογικής. Αυτά τα εδάφη και αυτός ο φυσικός πλούτος αρκεί για όλους μας».

Επανέλαβε δε την έκκλησή του για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων -όπως είπε- ή την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, θα αρχίσουν στην περιοχή έρευνες με το ερευνητικό πλοίο που αγόρασε η Τουρκία.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, είπε ότι χωρίς να είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν πρέπει να κοιτάμε το μέλλον, να μην ζήσει κανείς πια πόνο, «σε αυτά τα εδάφη χύσαμε αρκετό αίμα και πόνο», σημειώνοντας πως πόνο έζησαν και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι.

«Εμείς ως μια μικρότερη σε αριθμό κοινότητα, αντλώντας περισσότερα μαθήματα από τα όσα βιώσαμε, δεν πρόκειται να αφήσουμε στο κενό την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλειά μας», δήλωσε και αναφέρθηκε στην πρότασή του για το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου.

«Έγιναν πολλές σπέκουλες σχετικά με εκείνη την δήλωσή μου», ανέφερε, λέγοντας πως ο ίδιος δεν αναφέρθηκε ποτέ σε μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός αλλά αυτό αναφέρθηκε σε σχόλια Ελληνοκυπρίων. «Όπως και στο Κραν Μοντανά, έτσι και σήμερα, η προσέγγιση “μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός” δεν υφίσταται», υποστήριξε, αναφέροντας ότι η απόρριψη της Τουρκίας από μελλοντικές ρυθμίσεις της ασφάλειας, δεν θα γίνει αποδεκτή από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

«Χωρίς να υποχωρούμε από τις αρχές, διαμορφώνοντας το μέλλον θα προχωρήσουμε σε προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες τις εποχής και τους όρους του σήμερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το εξελίξουμε, να το προωθήσουμε αυτό» δήλωσε, λέγοντας ότι η πλευρά των Ελληνοκυπρίων συνεχίζει να διαστρεβλώνει και να αλλοιώνει τις δηλώσεις του.

Σημείωσε επίσης ότι τόσο στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και στην επιστολή της πλευράς των Ελληνοκυπρίων υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στις 30 Ιουνίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι αυτό που προβάλει η ε/κ πλευρά ως έγγραφο της 4ης Ιουλίου, δεν υπάρχει.

Σχολιάζοντας αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την υποδοχή του νέου βρετανού Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο ότι «ας υποχωρήσει η Τουρκία από τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και η τ/κ πλευρά από τα ακραία αιτήματά της, τότε να δούμε τις διαπραγματεύσεις», είπε ότι το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι ακραίο αλλά στοιχειώδες. Και ο φυσικός πλούτος γύρω από το νησί, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο των Ε/κ, αλλά κοινός.

Τέλος, είπε ότι με τις επαφές που θα έχει ο νέος προσωρινός απεσταλμένος των ΗΕ που θα έρθει σε μια ημερομηνία κατάλληλη για όλους, θα διαφανεί εάν υπάρχει αλλαγή στην βούληση της ε/κ πλευράς.

(philenews – ΚΥΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα