Το ΔΝΤ ζητά άμεσα τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Πιέσεις Λαγκάρντ για άμεσο προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης χρέους Πρέπει να υπάρχει «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» για να προτείνω συμμετοχή στο πρόγραμμα, τονίζει

Τη θέση του ΔΝΤ ότι η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι «σύμφωνη με τους κανόνες του ΔΝΤ» εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ,

Κριστίν Λαγκάρντ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ίδια εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να γίνουν γνωστές οι «τεχνικές λεπτομέρειες» της αναδιάρθρωσης του χρέους και το «επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την εφαρμογή της. Υπογράμμισε, δε, πως στην απόφαση του Μαΐου συμπεριλαμβανόταν μια «σειρά» τεχνικών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η οποία όμως παρουσιαζόταν με «πολύ γενικό τρόπο και χωρίς λεπτομέρειες» κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που πρέπει να συνοδεύει κάθε πρόγραμμα. «Δεν μπορούμε να μείνουμε στη γενικότητα μιας λίστας επιλογών και πρέπει να μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες» υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας επίσης ότι «το εύρος της αναδιάρθρωσης θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος».

Εξάλλου, η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα τις «τελευταίες εβδομάδες» είναι στη «σωστή κατεύθυνση» και ότι συμφωνήθηκε τελικά ένα «πακέτο πολιτικών» για να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Αυτό το πακέτο, σημείωσε, θα νομοθετηθεί τώρα και θα εφαρμοστεί σε περίοδο που οι «συνθήκες ανάπτυξης» θα έχουν βελτιωθεί.

Η Κρ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη συγκεκριμένα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τόνισε πως είναι λάθος να κατηγορείται το ΔΝΤ ότι ζητάει περισσότερη «λιτότητα», καθώς αυτό που ζητάει είναι την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί το 2016, χωρίς να ανασταλούν οι ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε επίσης, ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο φόρο εισοδήματος που διευρύνουν τη φορολογική βάση.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα ανέφερε πως αφού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, τότε θα πρέπει να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η αναδιάρθρωση που θα χρειαστεί.

Τη σημασία των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προκειμένου να επιστρέψουν οι επενδύσεις είναι ο βασικός στόχος του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρθηκε στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που έχει συσταθεί και σημείωσε πως αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν υπογραμμιστεί εδώ και επτά χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα ότι με λίγη «αποφασιστικότητα» το εν λόγω Ταμείο θα προχωρήσει και θα προσελκύσει επενδυτές.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως η θέση του ΔΝΤ είναι ότι το επίπεδο «συνεργασίας, ενσωμάτωσης και αποτελεσματικότητας» των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να είναι τέτοιο που να υποστηρίζει τη μείωση των ανισοτήτων και να μη δημιουργεί εμπόδια στην «ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τη σύνδεση τους κόστους εργασίας και της παραγωγικότητας» έτσι ώστε να διασφαλίζεται η «πρόοδος».

Keywords
Τυχαία Θέματα