Το Ιράν διακόπτει τις ποδοσφαιρικές σχέσεις με την Ελλάδα, ελέω των δύο ελλήνων στρατιωτικών (εικόνες)

«Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα, λόγω της ματαίωσης του φιλικού αγώνα των εθνικών ομάδων, που ήταν να γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου. Αυτό το ματς δεν θα διεξαχθεί λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη και η αντίδραση από την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της ασιατικής χώρας ήταν κάτι παραπάνω από έντονη. Ζητώντας

αποζημίωση για όλες τις αθλητικές και οικονομικές απώλειες, που θα έχει. Η ΕΠΟ απάντησε ότι δεν υπεγράφη από ελληνικής πλευράς οποιαδήποτε δεσμευτική σύμβαση. «Θέματα εθνικής ευαισθησίας και ηθικού χρέους ξεπερνούν κατά πολύ οποιαδήποτε μορφή αθλητικής εκδήλωσης», αναφέρει, ακόμα, η ελληνική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα και με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων (IRNA), η Ομοσπονδία του Ιράν στρέφεται επίσημα εναντίον της Ελλάδας για τη ματαίωση του φιλικού και αναμένεται να προσφύγει και στη FIFΑ! Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι διακόπτει τις ποδοσφαιρικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην αγωνιστεί στο φιλικό, έγινε προσπάθεια από το Ιράν να παίξει με το Κόσοβο, αλλά και αυτό το παιχνίδι τελικά ματαιώθηκε. Η Ελληνική Ομοσπονδία πρότεινε ο αγώνας να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, όμως οι δύο πλευρές διαφώνησαν στο σκέλος των διαφημιστικών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα τη ματαίωση του αγώνα.

Η ανακοίνωση της ιρανικής Ομοσπονδίας αναφέρει:

«Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Ιράν εκφράζει βαθύτατη λύπη για την έλλειψη σεβασμού και ηθικής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας. Θα υποβάλουμε έκθεση στη FIFA και θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις νομικές δυνατότητες για να λάβουμε αποζημίωση για όλες τις αθλητικές και οικονομικές απώλειες που έχουμε υποστεί. Επιπρόσθετα ανακοινώνουμε ότι διακόπτουμε κάθε σχέση με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μέχρι να εξετάσει η FIFA την έκθεσή μας».

Η απάντηση της ΕΠΟ

Όπως αναφέραμε, η ΕΠΟ απάντησε με ανακοίνωση στο Ιράν, αναφέροντας ότι δεν υπεγράφη από ελληνικής πλευράς οποιαδήποτε δεσμευτική σύμβαση. «Θέματα εθνικής ευαισθησίας και ηθικού χρέους ξεπερνούν κατά πολύ οποιαδήποτε μορφή αθλητικής εκδήλωσης.
Ο αγώνας στην Κωνσταντινούπολη έπαψε να υφίσταται ως ενδεχόμενο από μηνών και η Π.Ο. του Ιράν γνώριζε έγκαιρα τους λόγους «ανωτέρας βίας» που προέκυψαν, χωρίς φυσικά ευθύνη της Ε.Π.Ο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ:
«H Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη έκπληξη το ύφος και το περιεχόμενο της δημοσιευθείσας από τα ΜΜΕ ανακοίνωσης της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Ιράν, αναφορικά με τη μη διεξαγωγή φιλικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών. Προς αποκατάσταση των γεγονότων τονίζεται ότι:
Ουδέποτε, πέραν της προσήκουσας διαπραγμάτευσης για την εκατέρωθεν επίσημη αποδοχή της διεξαγωγής φιλικού αγώνα στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου 2018, υπεγράφη από ελληνικής πλευράς οποιαδήποτε δεσμευτική σύμβαση.
Θέματα εθνικής ευαισθησίας και ηθικού χρέους ξεπερνούν κατά πολύ οποιαδήποτε μορφή αθλητικής εκδήλωσης.
Ο αγώνας στην Κωνσταντινούπολη έπαψε να υφίσταται ως ενδεχόμενο από μηνών και η Π.Ο. του Ιράν γνώριζε έγκαιρα τους λόγους «ανωτέρας βίας» που προέκυψαν, χωρίς φυσικά ευθύνη της Ε.Π.Ο.
Έκτοτε, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ήταν δεκτική σε κάθε εναλλακτική πρόταση διεξαγωγής του αγώνα, από «εκπροσωπούντες» την Π.Ο. του Ιράν, με αποκλειστικό όμως γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της και των συνεργατών της.
Εν κατακλείδι: αν προκύπτει «ζημία» από τη μη διεξαγωγή του εν λόγω αγώνα, την υφίσταται κυρίως η Ελληνική Ομοσπονδία, δεδομένου ότι δεν εκπληρώθηκαν οι συμφέροντες για εκείνη οικονομικοί όροι διεξαγωγής του και –το πλέον σημαντικό- διαταράχθηκε το πρόγραμμα προετοιμασίας της Εθνικής Ελλάδος ενόψει του επικείμενου Nations League.
Γεγονότα που φυσικά θα γνωστοποιηθούν με στοιχεία και στη FIFA».

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία του Ιράν είχε τονίσει με ανακοίνωσή της, στις 29 Μαΐου, πως αν το φιλικό με την Ελλάδα δεν διεξαχθεί, θα απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, ώστε ο σπόνσορας του αγώνα και η ΕΠΟ να λογοδοτήσουν για αθέτηση συμφωνίας ανάμεσα στις δυο Ομοσπονδίες για την τέλεση του αγώνα στις 2 Ιουνίου.
«Εάν το φιλικό ΙράνΕλλάδα δεν γίνει για τον οποιονδήποτε λόγο, η Ιρανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα κυνηγήσει την υπόθεση στα αρμόδια διεθνή όργανα, ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και η ΕΠΟ με τον σπόνσορα πρέπει να λογοδοτήσουν. Παράλληλα, θέλουμε να συγχαρούμε την πρεσβεία του Ιράν στην Ελλάδα και την δική τους στη χώρα μας και δηλώνει ότι τα ζητήματα που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο», τονίζεται εκτός των άλλων.

Στις προεπιλογές του Κάρλος Κεϊρόζ (ομοσπονδιακός τεχνικός του Ιράν) για το Μουντιάλ 2018 είναι, μάλιστα, και τρεις παίκτες, που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι Μασούντ (ΑΕΚ), Ανσαριφάρντ (Ολυμπιακός) και Χατζισαφί (Ολυμπιακός).

Η ιρανική ομοσπονδία έχει παρουσιάσει στο επίσημε site της και τη σύμβαση που υπάρχει για την τέλεση του φιλικού στις 2 Ιουνίου:

Keywords
Τυχαία Θέματα