Το παρασκήνιο πίσω από τις απελάσεις ρώσων διπλωματών – Πού στοχεύει η Αθήνα

Η Αθήνα βρέθηκε προ έντονου διλήμματος αν οι τέσσερις ρώσοι πολίτες πρέπει να απελαθούν ή όχιΟι δύο ρώσοι διπλωμάτες που αποχώρησαν από την Ελλάδα την Παρασκευή, κρίθηκε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν ένα σχετικά μετριοπαθές μήνυμαΟι πιθανές αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας μετά τις απελάσειςΗ Αλεξανδρούπολη πόλη «κλειδί»

Σε αχαρτογράφητα νερά οδηγούνται

οι διπλωματικές σχέσεις Αθήνας – Μόσχας μετά την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, τη στιγμή που η Αθήνα επιδιώκει να αποφύγει την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, με στόχο την εκ νέου βελτίωσή τους στο μέλλον.

Η μεν Αθήνα έχει διαμηνύσει πως ναι δε θα επιτρέψει προσβολή της εθνικής της κυριαρχίας, η δε Μόσχα προς το παρόν περιορίζεται περισσότερο σε φραστικές επιθέσεις παρά σε ουσιαστικές πράξεις.

Οι πιθανές αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας

Οι αντιδράσεις που αναμένονται πλέον από τη Μόσχα – κρίνοντας με ποιους τρόπους έχει αντιδράσει και στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις -είναι η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα, καθώς και η οριστική αναβολή της επίσκεψης του ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά πάγωσε τις προετοιμασίες για την επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα το φθινόπωρο, χωρίς να έχει διευκρινίσει εάν προτίθεται να τη ματαιώσει ή να την αναβάλει.

Ο φόβος για κλιμάκωση των αντιποίνων εκ μέρους των Ρώσων, φάνηκε άλλωστε και από την πολύ έντονη δημόσια αντίδραση στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να εκδώσει τον «Mr. Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία, καθώς κατηγορείται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω Διαδικτύου.

Ακόμη, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» που αποκάλυψε την υπόθεση, οι δύο ρώσοι διπλωμάτες που αποχώρησαν από την Ελλάδα την Παρασκευή, κρίθηκε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν ένα σχετικά μετριοπαθές μήνυμα, γι’ αυτό και επελέγησαν πρόσωπα που δεν βρίσκονται στις υψηλές βαθμίδες της πρεσβείας στην Αθήνα ή του προξενείου της Θεσσαλονίκης. Εκ των απελαθέντων, ο Βίκτορ Γιάκοβλεφ είναι σύμβουλος πρεσβείας Γ΄.

Κύκλοι της Ιεραρχίας

Η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά για τη δράση συγκεκριμένων κύκλων της Ιεραρχίας σε τόσο στενή συνεργασία με πρόσωπα ρωσικής επιρροής, κάτι το οποίο ενοχλεί εδώ και χρόνια όχι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αλλά και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Παράλληλα, αρκετοί στην Αθήνα εκτιμούν ότι η ρωσική διείσδυση στο Αγιον Ορος είναι πολύ σημαντικότερη απ’ όσο φαίνεται.

Η Αλεξανδρούπολη πόλη «κλειδί»

Το Σάββατο οι Financial Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Αλεξανδρούπολη ήταν η πόλη, στην οποία εκτυλίχθηκε η παρέμβαση των ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην πόλη στην οποία διαμένει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.

Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν εμπόδια στη συμφωνία με τα Σκόπια. «Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» φέρεται να δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Realnews, το ρωσικό ενδιαφέρον για την πόλη υπάρχει εδώ και χρόνια, καθώς έχει κομβική σημασία για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ακόμη, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Realnews, με δηλώσεις του ρώσου πρέσβη, Αντρέι Μασλόφ, πριν λίγους μήνες οι Ρώσοι είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όταν προκηρυχτεί διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο για το λιμάνι υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον- με τον αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, να τονίζει πως η κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή είναι έργο κορυφαίας προτεραιότητας για την αμερικανική πλευρά.

Δεν αποκλιμακώνει την ένταση ο Λαβρόφ

Την ίδια στιγμή ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών με δηλώσεις του στο RT America τόνισε πως οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία στη βάση του «πολύ πιθανού», αλλά αναπόδεικτου, και του «δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση».

Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται «μεταδοτικό», σημειώνοντας πως ο ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει άλλη εξήγηση» για κάποιο γεγονός, γίνεται κανόνας. Αυτός ο κανόνας ακολουθήθηκε κατά τον Λαβρόφ και από την Ελλάδα στην περίπτωση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, με την κατηγορία της ανάμειξης στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

Πληροφορίες: Καθημερινή, Realnews

Keywords
Τυχαία Θέματα