«Το σκάνδαλο με τη Novartis είναι υπαρκτό – Να διαλευκανθεί γρήγορα»

“Υπαρκτό“ χαρακτηρίζει το σκάνδαλο της Novartis ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και αναπληρωτής πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ακόμα, σημείωσε πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εντοπιστούν και να προχωρήσει η υπόθεση γρήγορα, προκειμένου να αποφευχθεί μια «κοινωνική έκρηξη».

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV, ο κ. Μίχαλος

τόνισε: «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Έχουμε να κάνουμε με ένα σκάνδαλο ή όχι; Η απάντηση είναι ναι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος, εξηγώντας ότι «πρόκειται για ένα εισαγόμενο σκάνδαλο». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η αμερικανική κυβέρνηση και το FBI ανακάλυψαν τη θυγατρική εταιρεία μέσω μιας σειράς αδικημάτων». O πρόεδρος του ΕΒΕΑ προειδοποιεί για ενδεχόμενη «κοινωνική κατακραυγή», και ανέφερε ότι οι πολίτες είναι εξαιρετικά θυμωμένοι για το γεγονός ότι η εν λόγω υπόθεση χρονολογείται την περίοδο 2010-2014.

Όπως εξήγησε: «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συντάξεις μειώθηκαν, το ποσοστό ανεργίας κατέγραφε σημαντική αύξηση, οι επιχειρήσεις έκλειναν […] μέχρι το 2014 είχαμε κλείσει 225.000 ΜμΕ και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι κάποιοι, πολιτικοί ή φαρμακευτικές εταιρείες και γιατροί, έκαναν πάρτι… Ας σταματήσουμε αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, διότι οτιδήποτε άλλο θα συνεχίσει να δηλητηριάζει την πολιτική και κοινωνική ζωή και αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε τη δεδομένη στιγμή».

Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Αύγουστο, η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα διάσωσης, μετά από σχεδόν εννέα χρόνια εξαντλητικών μέτρων λιτότητας. Από την πλευρά του, ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να καταρτίσει τη δική της στρατηγική ανάπτυξης. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες» όπως είπε.

Σε αντίθεση με το «λάθος» οικονομικό μείγμα που υπαγορεύθηκε στην Ελλάδα από τους δανειστές εν μέσω οικονομικής κρίσης και καθυστέρησε την έξοδο από τη διάσωση, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η Αθήνα διαθέτει μια «χρυσή ευκαιρία» να σχεδιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα ενσωματώνει όλα τα θετικά στοιχεία της οικονομίας.

Ερωτηθείς εάν αυτό το σχέδιο ανάπτυξης πρέπει να εγκριθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απάντησε: «Πολύ απλά, δεν με νοιάζει αν θέλουν ή όχι κάτι τέτοιο. Πρέπει να το πράξουν. Πρόκειται για εθνική ανάγκη και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό» και συνέχισε: «Φανταστείτε ότι προσπαθείτε να πείσετε τους δανειστές ή τους πιθανούς επενδυτές σας ότι θα ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης, που ίσως μετά από ενάμιση χρόνο, όταν θα έχουμε εθνικές εκλογές, δεν θα υλοποιηθεί. Προφανώς, αυτό δεν παρέχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στη χώρα».

Αναφορικά με την εφαρμογή συστήματος υποστήριξης πιστωτικής γραμμής για την ελληνική οικονομία, τόνισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα θα ήταν θετική κυρίως στο επίπεδο εμπιστοσύνης που θα παράσχει μια τέτοια δράση σε δυνητικούς και υπάρχοντες επενδυτές στην Ελλάδα, καθώς και στη διασφάλιση χαμηλών επιτοκίων για τους δανειολήπτες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα