Το σόου του Ερντογάν στο «Fatih»: Με επιθέσεις ξανά σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση (video)

Νέες επιθέσεις τόσο εναντίον της Ελλάδας, όσο και εναντίον της Ευρωπαϊκής ένωσης εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Τουρκίας ότι η ΕΕ έχει γίνει «αιχμάλωτη» της Αθήνας, καθώς και ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιοδήποτε τετελεσμένο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το έπραξε το Σάββατο (17/10), κατά τη διάρκεια του σόου που έδωσε στο γεωτρύπανο «Fatih», που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην περιοχή του Ζογκουλντάγ

στη Μαύρη Θάλασσα. Όταν ανακοίνωσε πως… «το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα είναι μεγαλύτερο από ότι νομίζαμε».

Την Κυριακή (18/10), ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Adil Karaismailoglu, ανήρτησε προκλητικό χάρτη στο twitter της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», η οποία πλέον αποτελεί επίσημο «δόγμα» της Άγκυρας. Μιλώντας φυσικά και για έρευνες, κόβοντας το Αιγαίο στη μέση, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να δίνει αυστηρή απάντηση…

[VIDEO] #Erdogan announces more gas reserves find in #BlackSea https://t.co/Kpl6cWU16J pic.twitter.com/1Uy0TAez8W

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) October 17, 2020

Τι είπε για Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση και ανατολική Μεσόγειο

Τη στιγμή που το «Oruc Reis»… σουλατσάρει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τα προκλητικά σόου στα άλλα μέτωπα που έχει ανοίξει τη Τουρκία.

Έτσι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih», ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε υψηλούς τόνους κατά της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας. «Μην επιτρέποντας τις προσπάθειες για την εκδίωξη της Τουρκίας από τον αγώνα του διαμοιρασμού των πηγών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ανοίξαμε την πόρτα μια νέας εποχής. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε οποιοδήποτε σχέδιο, οποιαδήποτε πρωτοβουλία, οποιαδήποτε τετελεσμένα που αγνοούν τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Επαναλαμβάνω από εδώ, ότι δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα κανενός ιδιαίτερα τα εδάφη κανενός. Προασπιζόμαστε μόνο τα δικά μας δικαιώματα. Προκειμένου να επιτύχουμε σε αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμή μας μαζί με όλα τα μέσα τις διπλωματίας. Ο τρόπος για να εγκαθιδρύσουμε ειρήνη, ηρεμία, και σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο είναι μέσα από το σεβασμό, την αναγνώριση και αποδοχή των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε.

Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, Fatih Sondaj Gemisi’ni ziyaret etti. #MilliEnerjideYeniMüjde

”2023 hedeflerimize ulaşana, bizden sonraki nesillere 2053 vizyonunu hayata geçirebilecekleri büyük ve güçlü bir Türkiye bırakana kadar durmayacağız, duraksamayacağız.” pic.twitter.com/PtcVowbbBc

— Erdoğan Dijital Medya (@RTEdijital) October 17, 2020


«Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε οποιαδήποτε φοβέρα και στήσιμο παιχνιδιών που καταλήγουν να μοιάζουν με κωμωδία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας.

«Το γεγονός ότι η ΕΕ έχει γίνει όμηρος της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, βλάπτει κυρίως την ίδια την ΕΕ. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που έχει εφαρμόσει η ΕΕ εναντίον της χώρας μας ως σήμερα αγνοώντας όλες τις αξίες της, είχε ήδη μειώσει την αξιοπιστία της ΕΕ», τόνισε, συνεχίζοντας την πολεμική ρητορική της χώρας του.

«Εάν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπαράθεσης η ΕΕ δεν υιοθετήσει μια δίκαιη στάση, αυτό θα είναι η επίσημη ανακοίνωση ότι ήρθε το τέλος της», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Τέλος, ο Ερντογάν επανέλαβε, επίσης, ότι η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της” στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι δεν θέλει “να καταπατήσει τα δικαιώματα των άλλων».

Fatih Sondaj Gemimizden Milletimize #MilliEnerjideYeniMüjde https://t.co/748SzSHwlT

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 17, 2020

Τι είπε για το φυσικό αέριο και τα γεωτρύπανα

Στο σόου που έκανε ο τούρκος πρόεδρος στο τουρκικό γεωτρύπανο «Fatih», επιτήρησε τις εργασίες του πλοίου, συνομίλησε με το πλήρωμα και στην ομιλία του ανακοίνωσε την ανακάλυψη πρόσθετων αποθεμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα με τα συνολικά αποθέματα – σύμφωνα με τους υπολογισμούς του – να ανέρχονται σε 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Μιλώντας στους Τούρκους που εργάζονται στο γεωτρύπανο «Fatih», τόνισε πως: «Δώσαμε στο έθνος μας τα καλά νέα που περίμενε εδώ και χρόνια, ως αποτέλεσμα της επιμελούς και επιτυχημένης δουλειάς σας» για να επισημάνει στη συνέχεια: «Εκ μέρους μου και του έθνους, σας ευχαριστώ όλους». Ταυτόχρονα ο «σουλτάνος» συνεχάρη ολόψυχα και τις ομάδες που εργάζονται στο «Barbaros», το «Oruc Reis», το «Yavuz» και το «Kanuni», λέγοντας πως ελπίζει ο Αλλάχ να βρίσκεται στο πλευρό τους.

«Το πλοίο μας συνέχισε να λειτουργεί μετά την ανακάλυψη του πρώτου πεδίου φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια νέων μελετών, ανακαλύφθηκαν άλλα 85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο συνολικός όγκος είναι τώρα 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως στόχος του είναι να καταστεί δυνατό αυτό το φυσικό αέριο να φτάσει στα τουρκικά νοικοκυριά το 2023.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο, ο τούρκος Πρόεδρος είχε αποκαλύψει πως το γεωτρύπανο «Fatih» είχε εντοπίσει περίπου 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα περισσότερα, έως εκείνη τη στιγμή, στην ιστορία της Τουρκίας.

President @RTErdogan inspects Fatih Drilling Vessel pic.twitter.com/LTcYLunSrH

Turkish Presidency (@trpresidency) October 17, 2020


Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, οι τουρκικές αρχές αναμένεται να προκηρύξουν διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην ακτή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αποδοκίμασε την Τουρκία για τις προκλήσεις, αλλά χωρίς κυρώσεις, ενώ πήγαν τον Δεκέμβριο οι όποιες αποφάσεις. Την ίδια ώρα, που σύμφωνα με το «Politico», αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο συμπερασμάτων αναφορά σε πιθανό εμπάργκο όπλων, αλλά και τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για απόσυρση του «Oruc Reis» από την ανατολική Μεσόγειο.

Fatih Sondaj Gemisini Ziyaret… #MilliEnerjideYeniMüjde https://t.co/tpzuc64EJi

— AK Parti (@Akparti) October 17, 2020

«Οι ευθύνες Ερντογάν για την κατάρρευση της λίρας» – Τι λέει η «Dweche Welle»

Την ίδια ώρα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η τουρκική λίρα και το νοτιοαφρικανικό ραντ διέγραφαν παράλληλη πορεία στις αγορές συναλλάγματος. Από το 2016 έχουν, ωστόσο, ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους. Έτσι, ενώ το νοτιοαφρικανικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 20% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η καθίζηση για την τουρκική λίρα ξεπέρασε το 60%, με την ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υπερβαίνει τις 8 λίρες/δολάριο.

Έκθεση της γερμανικής συνεταιριστικής τράπεζας DZ αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην αλλαγή του πολιτικού πλαισίου. «Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Ερντογάν, ο οποίος μετατρέπει τη Τουρκία σε ένα αυταρχικό κράτος» δηλώνει στη «Deutsche Welle» ο Ζέρεν Χέτλερ, συντάκτης της έκθεσης και ειδικός σε ζητήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Στόχος ο αποπροσανατολισμός από εσωτερικά προβλήματα

Ο γερμανός αναλυτής εκτιμά ότι την πορεία της τουρκικής λίρας επιβαρύνει και η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, ο οποίος έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την στρατιωτική σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για την αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Συμπεραίνει δε, ότι μια τέτοια εξωτερική πολιτική δεν συμβάλλει σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές: «Ο πρόεδρος Ερντογάν αναζητεί συνεχώς τη σύγκρουση, όπως για παράδειγμα με την ΕΕ για τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου ή τη διένεξη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στόχος του είναι να αποπροσανατολίσει από εσωτερικά προβλήματα και να ενισχύσει την εξουσία του».

Η έκθεση σημειώνει, επίσης, ότι η σοβαρή παρενέργεια της αυταρχικής πολιτικής Ερντογάν στο εσωτερικό και τα πολλά ανοιχτά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική προκαλούν μεγάλη ανασφάλεια στους επενδυτές. Και επειδή οι επενδυτές απαιτούν ολοένα και υψηλότερα επιτόκια για τις επενδύσεις τους, ο πρόεδρος Ερντογάν αποδίδει σε εκείνους την ευθύνη για τη δεινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Έμαθε από τα παθήματα η τουρκική Κεντρική Τράπεζα;

Καταστροφική για την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών είναι, σύμφωνα με τον Ζέρεν Χέτλερ, οι παρεμβάσεις Ερντογάν στις αποφάσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, από την οποία απαιτεί να κρατά χαμηλά το βασικό επιτόκιο. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής δεν ήταν ο περιορισμός, αλλά η εκτίναξη του πληθωρισμού και η συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας.

Η έκθεση της γερμανικής τράπεζας επιβεβαιώνει αυτή την αρνητική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν αντέδρασε όπως έπρεπε – με αύξηση του βασικού επιτοκίου – στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και την αύξηση των τιμών. Στο μεταξύ πάντως, φαίνεται ότι αρχίζει να μαθαίνει από τα μέχρι τώρα παθήματα και έτσι στα τέλη Σεπτεμβρίου προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου από 8,25% σε 10,25%.

Η έκθεση της DZ σημειώνει τέλος, ότι οι διαφορετικές εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες της Τουρκίας και της Νότιας Αφρικής οφείλονται κυρίως σε πολιτικούς παράγοντες. Και στην Νότια Αφρική καταγράφονται προβλήματα πολιτικής σταθερότητας, καθυστερήσεις καθοριστικών μεταρρυθμίσεων, οικονομική κακοδιαχείριση και διαφθορά. Υπάρχουν ωστόσο, δημοκρατικές ελευθερίες, ελευθεροτυπία και μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον Ζέρεν Χέτλερ η ειδοποιός διαφορά είναι ότι στη Νότια Αφρική, «όλες οι προσπάθειες επηρεασμού των αποφάσεων της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας, αποτράπηκαν εν τη γενέσει τους».

Nasıl başladı? / Nasıl gidiyor? #MilliEnerjideYeniMüjde pic.twitter.com/zZGpnSzduV

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 17, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα