Τριγμοί και προβληματισμοί στη ΔΗΣΥ ελέω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Λίγα μόλις 24ωρα απομένουν για την ανακοίνωση του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, από τον Νίκο Αλιβιζάτο και οι προβληματισμοί συνεχίζονται.

Και αυτό διότι η απόφαση για ηλεκτρονική ψηφοφορία, που όπως φαίνεται θα υιοθετηθεί, ενέχει δύο ειδών προβληματικές, σύμφωνα με στελέχη και μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά και εκτός αυτής, ενώ αντιθέτως αποτελεί αίτημα των Στ. Θεοδωράκη

και Γ. Καμίνη.

Η πρώτη είναι καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα και έχει να κάνει με την επιτυχία της διαδικασίας, η οποία είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, αφού η προηγούμενη εφαρμογή της κατέληξε σε φιάσκο.

Ήταν στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, όπου η διαδικασία τινάχτηκε στον αέρα, με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι εκλογές. Το ποιοι θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας την «αποστολή» αυτή και το αν διατίθεται η απαραίτητη τεχνογνωσία, είναι παράγοντες που δημιουργούν προβληματισμό.

Εκείνο όμως που συντείνει τελικά στη μη υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, είναι το πολιτικό κομμάτι και το αν η κινητοποίηση και οι συλλογικές διαδικασίες πάνε πίσω, εάν και εφόσον λειτουργήσει αυτός ο τρόπος ψηφοφορίας.

Η ψηφοφορία «διά του καναπέ» και της επιστολικής ψήφου οδηγούν σε αποστασιοποίηση, πράγμα εντελώς αντίθετο με τις προθέσεις των διοργανωτών και φορέων, οι οποίοι στοχεύουν στη συσπείρωση και την ενότητα του ευρύτερου χώρου, στο πλαίσιο συγκρότησης ενός μαζικού μετώπου της κεντροαριστεράς.

Κοντός ψαλμός αλληλούια όμως, αφού την 1η Σεπτέμβρη ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, Νίκος Αλιβιζάτος θα ανακοινώσει τον τρόπο που θα διεξαχθεί η επίμαχη ψηφοφορία για τον επικεφαλής της παράταξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα