«Τρικυμία» μετά τη συμφωνία για Brexit – Κόρμπιν, Φιλελεύθεροι, Βορειοϊρλανδοί την απορρίπτουν

Μπορεί μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις να έχουμε συμφωνία για το Brexit, παρά την ικανοποίηση των Βρυξελλών όμως, ο δρόμος φαίνεται ότι είναι ανηφορικός για τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς η υποδοχή της συμφωνίας στη Βρετανία φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο ενθουσιώδης. Ήδη την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι Εργατικοί, που ζητούν νέο δημοψύφισμα, οι Φιλελεύθεροι, οι Βορειοϊρλανδοί και οι Σκωτσέζοι.

Την ώρα που οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την πρόταση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο (19/10) ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία

του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εξ όσων γνωρίζουμε, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά», ενώ πρότεινε να τεθεί σε νέο δημοψήφισμα το κείμενο της συμφωνίας αναφέροντας: «Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους».

Ο Κόρμπιν πρόσθεσε πως οι προτάσεις θέτουν σε κίνδυνο την «ασφάλεια των τροφίμων, την περικοπή περιβαλλοντικών στάνταρ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έκθεση του συστήματος υγείας στον κίνδυνο να καταληφθεί από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες».

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία ως έχει» έκανε σαφές ο ηγέτης των Εργατικών και πρόσθεσε: «Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει τη στήριξη των συμμάχων στο DUP ή στην πραγματικότητα αρκετών συμμάχων από τα δικά του έδρανα»

Όταν ρωτήθηκε αν σκέφτεται να προχωρήσει σε πρόταση μομφής για να ρίξει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης το Σάββατο, ο Κόρμπιν απάντησε ότι το Σαββατοκύριακο είναι η στιγμή για να συζητηθεί η συμφωνία και άλλα ζητήματα θα είναι για την επόμενη εβδομάδα.

Η αντίδραση του κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας

Άμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος της βόρειας Ιρλανδίας– που είναι και κυβερνητικός εταίρος των Τόρις-  αλλά και του σκωτσέζικου SNP, που δήλωσαν σαφώς αντίθετοι με τη νέα συμφωνία.

Ωστόσο, ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Guardian, ανέφεραν λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε η συμφωνία, ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα έβαλε τελικά νερό στο κρασί του. Άμεση ήταν η αντίδραση στελεχών του κόμματος που έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το κόμμα δεν έχει μεταβάλει τη στάση του και δεν έκανε κωλοτούμπα.

«Όχι» και από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας»

Αρνητικό απέναντι στη συμφωνία και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.
«Προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.

«Το Brexit που οραματίζεται ο Μπόρις Τζόνσον είναι μία έξοδος που προβλέπει μία πολύ χαλαρότερη σχέση με την Ε.Ε σε ότι αφορά τους κανόνες για τα προϊόντα διατροφής, την περιβαλλοντική προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», επισήμανε η Στέρτζον.

«Η Σκωτία δεν ψήφισε υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή και οι βουλευτές του SNP δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή».

Οι θέσεις των τριών κομμάτων- Εργατικοί- DUP και SNP- λειτουργούν ανασταλτικά στα σχέδια της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η οποία δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την διαγραφή 21 βουλευτών των Τόρις.

Φιλελεύθεροι και Φάρατζ απορρίπτουν επίσης τη συμφωνία

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αλλά και τον Νάιτζελ Φάρατζ, που ζητά αναβολή του Brexit και εκλογές.

«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.

Αλλά και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί.

«Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς, ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή».

Όλα αυτά με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να κάνει λόγο για επιτυχημένη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit.

Πηγή: «Τρικυμία» μετά τη συμφωνία για Brexit – Κόρμπιν, Φιλελεύθεροι, Βορειοϊρλανδοί την απορρίπτουν - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρικυμία, Brexit – Κόρμπιν Φιλελεύθεροι Βορειοϊρδανδοί,trikymia, Brexit – korbin fileleftheroi voreioirdandoi