Τρίτος γύρος συνάντησης των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ – Στο «μενού» το επερχόμενο δημοψήφισμα

Ο Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθεί με τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης τη ΔευτέραΑντικείμενο της συζήτησής η σύνθεση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής και το ερώτημα του δημοψηφίσματοςΗ διατύπωση της ερώτησης του δημοψηφίσματος και οι διαφωνίες

Την τρίτη κατά σειρά διακομματική συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα οι πολιτικοί αρχηγοί στα Σκόπια, στην οποία στο επίκεντρο θα βρεθεί για ακόμη μια φορά το επερχόμενο

δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αναλυτικότερα, το πρωί της Δευτέρας ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθεί με τον Αλί Αχμέτι του DUI, τον Χρίστιαν Μιτσκόσκι του VMRO-DPMNE και τον Μπιλάλ Κασάμι του Besa.

Αντικείμενο της συζήτησής τους η σύνθεση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής και το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Η διατύπωση της ερώτησης του δημοψηφίσματος και οι διαφωνίες

Υπενθυμίζεται ότι διευρυμένη και επεισοδιακή σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων σε επίπεδο αρχηγών, με την παρουσία ενός βουλευτή από κάθε κόμμα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα Σκόπια από την οποία αποχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ακροδεξιού VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο Ζάεφ, ενημέρωσε στην τότε συνάντηση τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ενδεχόμενη διατύπωση της ερώτησης στο δημοψήφισμα η οποία θα είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, με ανταλλαγή ακόμα και τις πρόωρες εκλογές, αφού σε περίπτωση που η αντιπολίτευση εξασφαλίσει μεγάλη αποχή -πάνω από το 50%- στο δημοψήφισμα, τότε αυτό δεν θα είναι έγκυρο σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Έτσι, ο Ζάεφ επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα μέχρι την Παρασκευή, ώστε το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου να υλοποιηθεί.

Η νομοθεσία της ΠΓΔΜ άλλωστε προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα ανακοινώνονται από το κοινοβούλιο, μετά από τη σχετική ψηφοφορία. Η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία, όμως, δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς διατηρεί πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα