Τσιπ ανοίγει τον δρόμο για drones μεγέθους νυχιού

Ερευνητές του ΜΙΤ, οι οποίοι πέρυσι σχεδίασαν ένα μικροσκοπικό τσιπ υπολογιστή για πλοήγηση drones μεγέθους μέλισσας, το έκαναν ακόμα πιο μικρό, τόσο από άποψης μεγέθους, όσο και κατανάλωσης ενέργειας.

Όπως αναφέρει το ΜΙΤ News, η ομάδα, της οποίας ηγήθηκαν οι Βίβιεν Τσε και Σερτάκ Καραμάν, δημιούργησε ένα τσιπ από την αρχή, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του μεγέθους,

ενώ παράλληλα αύξαναν την ταχύτητα επεξεργαστή.

Το νέο αυτό τσιπ, ονόματι Navion, έχει επιφάνεια μόλις 20 τετραγωνικών χιλιοστών και καταναλώνει περίπου 24 milliwatts ενέργειας- ή περίπου το 1/1000 της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία μιας λάμπας. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μικρή ποσότητα ενέργειας, το τσιπ είναι σε θέση να επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο εικόνες κάμερας σε μέχρι 171 frames per second, καθώς και να πραγματοποιεί μετρήσεις για να διαπιστώνει τη θέση του στον χώρο.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το τσιπ μπορεί να ενσωματωθεί σε «nanodrones» μεγέθους νυχιού, για να βοηθά τα οχήματα να πλοηγούνται, ειδικά σε απομακρυσμένες ή μη προσβάσιμες περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα GPS. Ακόμη, το τσιπ αυτό μπορεί να λειτουργεί σε οποιοδήποτε μικρό ρομπότ ή συσκευή που πρέπει να πλοηγείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα με περιορισμένη ενέργεια.

«Μπορώ να φανταστώ χρήση αυτού του τσιπ στη ρομποτική χαμηλής ενέργειας, όπως οχήματα μεγέθους νυχιού με φτερά ή ελαφρύτερα από τον αέρα οχήματα όπως τα μετεωρολογικά αερόστατα, τα οποία πρέπει να λειτουργούν για μήνες με μια μπαταρία» λέει ο Καραμάν. «Ή να φανταστώ ιατρικές συσκευές όπως ένα μικρό χάπι το οποίο καταπίνεις και θα μπορεί να πλοηγηθεί με έξυπνο τρόπο, με πολύ λίγη μπαταρία, έτσι ώστε να μην υπερθερμαίνεται στο σώμα σας. Τα τσιπ που κατασκευάζουμε μπορούν να βοηθήσουν με όλα αυτά».

Τα τελευταία χρόνια πολλοί ερευνητές έχουν φτιάξει drones-μινιατούρες, αρκετά μικρά για να χωρούν στην παλάμη του χεριού. Ωστόσο, τα drones αυτά έχουν περιορισμένη ενέργεια μπαταρίας και η περισσότερη από αυτή χρησιμοποιείται για να κάνει τους κινητήρες να λειτουργούν, αφήνοντας πολύ λίγη ενέργεια για άλλες εφαρμογές. Στην περίπτωση αυτή, η κατανάλωση της ενέργειας είναι εξαιρετικά μικρή, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω ελαχιστοποίησης της ποσότητας των δεδομένων που αποθηκεύονται στο τσιπ και βελτιστοποίησης του τρόπου με τον οποίο τα δεδομένα κινούνται σε αυτό.

Πηγή: naftemporiki.gr

Φωτογραφία: mit news

Keywords
Τυχαία Θέματα