Βέμπερ για προσφυγικό: Η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης
Έπαινοι για τη γρήγορη αντίδραση των ελληνικών αρχών στην καταστροφή της Μόριας από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή. Έκκληση για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Έκπληξη και κατακραυγή προκάλεσαν στη Γερμανία – και όχι μόνο – οι τραγικές εικόνες από την κατεστραμμένη Μόρια. Μετέωρο το ερώτημα για τις ευθύνες, άγνωστο μέλλον για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κοιμούνται στους δρόμους. Τη δική του αποτίμηση κάνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στη Γερμανική
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έβαλαν τη φωτιά μετανάστες που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό και δεν ήθελαν να μπουν σε καραντίνα. Πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό. Θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μου για την ελληνική πυροσβεστική, για τις ελληνικές αρχές, γιατί δεν υπήρξαν θύματα, δόξα τω Θεώ. Γιατί η πυροσβεστική παρενέβη και τα μικρά παιδιά έχουν ήδη απομακρυνθεί από το νησί. Από αυτή την άποψη η ελληνική κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης», αναφέρει…
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, είναι ο συνασπισμός των κεντροδεξιών κομμάτων και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη ΝΔ. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ τονίζει την ανάγκη για πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη και για μία κοινή στάση στο μεταναστευτικό, εστιάζει όμως και σε εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και, όπως επισημαίνει, πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Θα καταφέρουμε τελικά να σπάσουμε τον γόρδιο δεσμό;», διερωτάται.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι ακόμη και μεταξύ αυτών των ανθρώπων, που διαμένουν στον προσφυγικό καταυλισμό, βρίσκονται πολλοί, των οποίων η αίτηση για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί. Το ποσοστό απόρριψης για τους πρόσφυγες που χτυπούν την πόρτα μας, στα εξωτερικά σύνορά μας, φτάνει το 60%. Είναι λοιπόν σημαντικό ζήτημα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πρέπει να βρούμε λύσεις. Αλλά εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι το πως θα επιστρέψουν, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν ή σε αφρικανικές χώρες, εκείνοι των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί», τόνισε ακόμα…
Πρόσφυγες από τη Μόρια στη Γερμανία;
Τις τελευταίες ώρες εντείνεται και στη Γερμανία η συζήτηση για πιθανή άφιξη περισσότερων προσφύγων και μεταναστών. Ήδη ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας, Γκερντ Μίλερ, που επίσης ανήκει στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), όπως και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, προτείνει να αναλάβει το Βερολίνο άμεση πρωτοβουλία για την υποδοχή 2.000 προσφύγων από τη Μόρια.
Σε αυτό το σημείο ο Μάνφρεντ Βέμπερ φαίνεται πιο επιφυλακτικός: «Επικροτώ το γεγονός ότι, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και τοπικό επίπεδο, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε. Θα ήθελα όμως να ξεκαθαρίσω το εξής: το 2015 είχαμε ανοίξει τις πόρτες, δίνοντας την εντύπωση ότι η Γερμανία θα λύσει μόνη της το πρόβλημα. Αυτό ήταν το σήμα που δόθηκε. Κατανοώ ότι στο Βερολίνο δεν θέλουν να ξαναγίνει αυτό, γι αυτό λέμε ότι τώρα θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση. Ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει. Κανένα από τα κράτη-μέλη δεν μπορεί να αυτοεξαιρείται και να λέει “εμένα δεν με αφορά το θέμα”…».
Οι τακτικές κινήσεις του Λονδίνου
Κύρια αφορμή για τη συνέντευξη Βέμπερ στη Γερμανική Ραδιοφωνία ήταν προφανώς μία άλλη επίκαιρη πρόκληση για την ΕΕ και συγκεκριμένα ο αιφνιδιαστικός ελιγμός της Μ.Βρετανίας να ανατρέψει τα συμπεφωνημένα για το Brexit, προτείνοντας μονομερείς αλλαγές στο τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας και μάλιστα με την παραδοχή ότι αυτή η «τροποποίηση» πράγματι αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το ζήτημα εστιάζουν τα περισσότερα ερωτήματα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας.
Η εκτίμηση του Μάνφρεντ Βέμπερ: «Ακόμη δεν γνωρίζουμε 100% αν πρόκειται για κίνηση τακτικής – θέλουμε άλλωστε να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση και να έχουμε αποτέλεσμα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου -, αν δηλαδή το Λονδίνο θέλει απλώς να ασκήσει πίεση ή πραγματικά το εννοεί. Φαίνεται απίστευτο αυτό που συμβαίνει, να έρχεται μία χώρα σαν τη Μ.Βρετανία και να λέει ότι δεν δεσμεύεται από συνθήκες που έχουν επικυρωθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, που έχουν υπογραφεί από τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον.
Δεν μπορεί ούτε καν να ισχυριστεί ότι ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που τις υπέγραψε. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για το κύρος της Μ.Βρετανίας σε διεθνές επίπεδο. Συνιστώ λοιπόν ψυχραιμία. Προτείνω να δείξουμε, από την πλευρά μας, ότι εμείς παραμένουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνομιλούμε, επιδιώκουμε μία συμφωνία και δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα διακόψουμε τις συνομιλίες. Αλλά αυτό που χρειάζεται τώρα είναι σαφήνεια, να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Στις επόμενες μέρες η Μ.Βρετανία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει μία τέτοια παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Τι γίνεται όμως, αν ο Μπόρις Τζόνσον επιμείνει στην πολιτική των «σκληρών συνόρων» στην Ιρλανδία. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ξεκαθαρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα δικά της κεκτημένα: «Ο Μπόρις Τζόνσον μιλάει συνεχώς για την εσωτερική αγορά της Βρετανίας, ως πρωθυπουργός δικαιούται να το πράξει αυτό.
Αλλά κι εμείς πρέπει να μιλήσουμε για τη δική μας εσωτερική αγορά και αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, η Μεγάλη Βρετανία στηρίζει δικές της επιχειρήσεις με κρατικές επιδοτήσεις, τότε δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιος ανταγωνισμός με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να ελέγχουμε, στα εξωτερικά σύνορά μας, ποια προϊόντα εισάγονται και ποιες κρατικές επιδοτήσεις πιθανώς κρύβονται πίσω από αυτό.
Δεν μπορεί η Μ.Βρετανία να γίνει μία χώρα ντάμπινγκ μπροστά στην πόρτα μας, η οποία με κρατικές επιδοτήσεις θα στηρίζει τις επιχειρήσεις της, για να κάνουν ανταγωνισμό στις δικές μας. Αυτές οι σκέψεις μας καθοδηγούν και καλό είναι να μην μας υποτιμήσει ο (Μπόρις) Τζόνσον. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εσωτερική μας αγορά».
Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συντάχθηκε επιστολή 169 Ευρωβουλευτών, από όλες τις πολιτικές ομάδες του δημοκρατικού τόξου που απευθύνεται προς την ευρωπαϊκή ηγεσία με αίτημα την ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ με επείγουσα πρωτοβουλία μετεγκατάστασης των αστέγων προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, όχι στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά στις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Σάββατο (12/09) τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν «αλληλεγγύη» και να παραλάβουν πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας, που κάηκε αυτήν την εβδομάδα αφήνοντας άστεγους περισσότερους από 11.000 ανθρώπους.
Την Παρασκευή (11/09), η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δέκα χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να παραλάβουν περίπου 400 ασυνόδευτους ανήλικους από τη Μόρια. Η Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν να δεχτούν 100-150 παιδιά η καθεμία.
Πηγή: Deutsche Welle
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό είναι το νέο επαγγελματικό βήμα της Έλενας Τσαβαλιά
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αν νιώσεις αυτά μπορεί να είσαι ήδη στα πρώτα στάδια
- Ραγδαίες εξελίξεις με τις κινήσεις του Oruc Reis
- Ο νέος ΕΝΦΙΑ ανεβαίνει στο Taxisnet, πού γίνεται εκτύπωση
- Φρικτό τροχαίο στην ΕΟ Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας: Τέσσερις νεκροί (pic)
- Καιρός: Δείτε πού έρχονται τα «πρωτοβρόχια»
- Καταργείται η εισφοράς αλληλεγγύης: Ποιους αφορά, ποιοι μένουν εκτός
- Ο Ερντογάν «μάζεψε» το Ορούτς Ρέις – Έφτασε στην Αττάλεια
- Στην Αττάλεια το Oruc Reis, διάλογος με εξωφρενικές Τουρκικές απαιτήσεις
- TikTok: Η περίπτωση της 19χρονης Bella Poarch που έγινε star σε 10 δευτερόλεπτα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Κραυγή 169 Ευρωβουλευτών υπέρ της Ελλάδας: Αποσυμφόρηση με μετεγκατάσταση των άστεγων της Μόριας
- Φρουροί της Επανάστασης: Σκληρή εκδίκηση να περιμένει το Μπαχρέιν για τη συμφωνία με το Ισραήλ
- Ο Κόντε παρών στην κηδεία νέου που έχασε τη ζωή του μετά από βάρβαρο ξυλοδαρμό
- Το «Oruc Reis» κινείται με βορειοανατολική κατεύθυνση προς τις τουρκικές ακτές
- Δέσμευση Χαφτάρ για επαναλειτουργία πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Λιβύη
- Βέμπερ για προσφυγικό: Η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης
- «Χαστούκι» στην Τουρκία από τον οίκο Moody’s – «Η οικονομία μας στο απόγειό της», λέει ο Ερντογάν
- Super League 1: Ισοπαλία (1-1) στο Ηράκλειο για ΟΦΗ και Παναιτωλικό
- Προς το λιμάνι της Αττάλειας πλέει το Oruc Reis – Νέο μήνυμα του Πομπέο στην Άγκυρα
- Αχτσιόγλου: Χωρίς καμία προστασία η πρώτη κατοικία
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Βέμπερ για προσφυγικό: Η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης
- Ο 82χρονος Κερκυραίος που πέρασε στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και ονειρεύεται να ανοίξει φροντιστήριο για ηλικιωμένους
- «Χαστούκι» στην Τουρκία από τον οίκο Moody’s – «Η οικονομία μας στο απόγειό της», λέει ο Ερντογάν
- Προς το λιμάνι της Αττάλειας πλέει το Oruc Reis – Νέο μήνυμα του Πομπέο στην Άγκυρα
- Το παγκόσμιο σχέδιο για τη μεταφορά του εμβολίου για τον κορονοϊό – Θα χρειαστούν 8.000 αεροπλάνα
- Εκτελέστηκε ο ιρανός παλαιστής Ναβίντ Αφκαρί – «Σοκαρισμένη» η ΔΟΕ, διεθνής καταδίκη
- Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και την Κυριακή – Πού θα σημειωθούν βροχές
- Δέσμευση Χαφτάρ για επαναλειτουργία πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Λιβύη
- Κραυγή 169 Ευρωβουλευτών υπέρ της Ελλάδας: Αποσυμφόρηση με μετεγκατάσταση των άστεγων της Μόριας
- Ο Κόντε παρών στην κηδεία νέου που έχασε τη ζωή του μετά από βάρβαρο ξυλοδαρμό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πρόγραμμα «Γέφυρα», νόμος Κατσέλη και 4 ουσιαστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες
- Η Κίνα τάζει… εμβόλια για να κερδίσει την φιλία κρατών
- Ο μισός πλανήτης περνά πολύ περισσότερο χρόνο στα social media από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία
- «Δεν πίστευαν ότι θα τα καταφέρω»: 82χρονος Κερκυραίος πέρασε στο Φυσικό του ΑΠΘ
- Απίστευτο: Του... μπετόνιασαν το αυτοκίνητό γιατί πάρκαρε στην πλατεία (video)
- Tραγωδία στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου: Νεκρό βρέφος από τροχαίο
- Αίθριο το σκηνικό του καιρού με μικρή πτώση της θερμοκρασίας
- Σλοβενία: Φυλάκιση σε 22χρονη που έκοψε το χέρι της από τον καρπό για να πάρει αποζημίωση 400.000 ευρώ
- Ρωσία: Κάλπες σε 41 περιφέρειες στον απόηχο της υπόθεσης Ναβάλνι
- H όξυνση των ελληνοτουρκικών και η σημασία της προσφυγικής Μνήμης