«Βόμβες» από Foreign Policy κατά Μητσοτάκη: Η διπλωματική τακτική του δεν έχει αποδώσει τίποτα στην Ελλάδα

Σκληρή κριτική κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των χειρισμών του στην εξωτερική πολιτική με «φόντο» την τουρκική προκλητικότητα, ασκεί το άρθρο του γνωστού περιοδικού «Foreign Policy», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η διπλωματική τακτική του δεν έχει αποδώσει τίποτα στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, το άρθρο που υπογράφει ο δημοσιογράφος, Γιάννης Μπαμπούλιας με τίτλο «Η Ελλάδα έχει οδηγηθεί

κατά λάθος σε κρίση εξωτερικής πολιτικής» και υπότιτλο «Η Τουρκία επανακαθορίζει τα σύνορα της στο Αιγαίο και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό» αναφέρεται στην υπογραφή τον περασμένο Νοέμβριο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης και τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στην Αθήνα, αλλά και τη χλιαρή αντίδραση ΕΕ και ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης  ο αρθρογράφος τονίζει ότι «το αποτέλεσμα ήταν μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές και πολιτικές κρίσεις στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, που εξέθεσε τη διεθνή αδύναμη θέση της χώρας. Υπάρχει θετική προοπτική, ωστόσο, για τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -απλώς πρέπει να ακολουθήσει τα διπλωματικά υποδείγματα που έθεσε η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα από το 2015 ως το 2019».

Αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ στις ΗΠΑ, στο άρθρο αναφέρεται ότι  «ο Μητσοτάκης απέτυχε να λάβει οποιαδήποτε διαβεβαίωση από τις ΗΠΑ σχετικά με υποστήριξη των ελληνικών συμφερόντων στη διαμάχη με την Τουρκία. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως «φιάσκο» τις προσπάθειες του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Τα προβλήματα εντάθηκαν τον Ιανουάριο, όταν στη σύσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία συμμετείχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ, η ελληνική πλευρά δεν έλαβε πρόσκληση, παρά το γεγονός πως τα συμφέροντά της έχουν άμεση σύνδεση πλέον με το θέμα της Λιβύης. Συν τοις άλλοις, το δημοσίευμα της Bild ανέφερε ότι ένας από τους κύριους λόγους για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη, ήταν η επιμονή της τουρκικής πλευράς».

«Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση του Μητσοτάκη στη διπλωματία, δεν έχει αποδώσει τίποτα στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος και συνεχίζει:

«Πάνω απ’ όλα, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποδείξει τη στήριξή του στους πιο δυνατούς συμμάχους της χώρας. Μάλιστα, εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση Τραμπ για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, έστω και εάν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες στάθηκαν πιο προσεκτικές στο εν λόγω θέμα».

Το άρθρο επισημαίνει τις «σπασμωδικές κινήσεις ρίσκου» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η πρόθεση της Αθήνας να στείλει στρατό στη Λιβύη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σοφία», αλλά και οι συζητήσεις για την αποστολή συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, σε πλήρη αντίθεση με την παραδοσιακή διπλωματική πολιτική της Αθήνας.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν είχαν κανένα άμεσο αποτέλεσμα για τα συμφέροντα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η Τουρκία έχει διαφύγει κάθε διεθνούς κύρωσης για την μονομερή διπλωματία της στη Λιβύη και η θέση της Ελλάδας πιθανόν θα χειροτερέψει στο εγγύς μέλλον, καθώς Τουρκία και Ρωσία βαθαίνουν τους δεσμούς τους», υπογραμμίζεται.

«Ο Μητσοτάκης θα τα είχε πάει καλύτερα αν είχε περάσει τα χρόνια της αντιπολίτευσης προσπαθώντας να κατανοήσει τη διπλωματική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να της επιτίθεται σε κάθε ευκαιρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να προκαλέσει προβλήματα στους πιο ισχυρούς συμμάχους της Ελλάδας, προκειμένου να κερδίσει τον σεβασμό τους. […] Η χώρα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τα επόμενα χρόνια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είχαν επιτυχημένη επιστασία της γεωπολιτικής ισχύος της χώρας, συμμετέχοντας ενεργά σε πολλές διπλωματικές συνδιασκέψεις», αναφέρει ο δημοσιογράφος

Πηγή: «Βόμβες» από Foreign Policy κατά Μητσοτάκη: Η διπλωματική τακτική του δεν έχει αποδώσει τίποτα στην Ελλάδα - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα