Βρετανία: Υπό πίεση η κυβέρνηση για την επίσκεψη Τραμπ – Ευτυχής η Μέι που τον προσκάλεσε

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι «πολύ ευτυχής» που προσκάλεσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επίσημη επίσκεψη του στη Βρετανία, έγινε σήμερα γνωστό από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης βρίσκεται αντιμέτωπη με μια θύελλα αντιδράσεων για την προγραμματισμένη αυτή επίσκεψη.

Πολλοί πολιτικοί, περιλαμβανομένων στελεχών του κόμματός της, επισημαίνουν ότι μια επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους, με τιμητικές

εκδηλώσεις ακόμα κι από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, θα ήταν ανάρμοστη μετά το αμφιλεγόμενο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ για τους μετανάστες, την ώρα μάλιστα που μια διαδικτυακή λίστα υπογραφών είχε ήδη συγκεντρώσει, ως το μεσημέρι, 1,3 εκατ. υπογραφές.

«Για να είμαστε σαφείς, η πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόσκληση που είχε απευθύνει η βασίλισσα κι ήταν πολύ ευτυχής που το έκανε αυτό. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις στενότερες συμμάχους αυτής της χώρας κι ανυπομονούμε να υποδεχθούμε τον πρόεδρο (των ΗΠΑ) αργότερα φέτος» τονίζεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

O Ντόναλντ Τραμπ είναι άραγε άξιος… της βασίλισσας; Περισσότεροι από 1,3 εκατ. Βρετανοί πολίτες πιστεύουν το αντίθετο και μέσω μιας διαδικτυακής λίστας υπογραφών ζητούν από την κυβέρνηση να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου που έχει προγραμματιστεί να γίνει εντός του 2017.

Ένας κατάλογος με υπογραφές, διαδηλώσεις που προγραμματίζονται σε πολλές χώρες, βουλευτές που δεν κρύβουν την δυσφορία τους και μια πρωθυπουργός αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις: το αίσθημα ευφορίας γρήγορα κόπασε στη Βρετανία μετά την υπερηφάνεια που ένιωσαν οι πολίτες βλέποντας την πρωθυπουργό του Τερέζα Μέι να επισκέπτεται πρώτη απ’ όλους τους ξένους ηγέτες την Ουάσιγκτον όπου έγινε δεκτή από τον Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή.

Αρχικά, η άρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να καταδικάσει το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε αυστηρές επικρίσεις. Το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ ώρες αργότερα δεν κατάφερε να κατευνάσει τις φωνές διαμαρτυρίας. Για πολλούς το κακό είχε ήδη γίνει και η Μέι κατηγορείται, ακόμα κι από το στρατόπεδό της, ότι θυσιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για χάρη της «ειδικής σχέσης» μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον.

Το γεγονός ότι στη Βρετανία αναγνωρίστηκε έκτοτε μια εξαίρεση για τους πολιτογραφημένους υπηκόους της και τους πολίτες με διπλή υπηκοότητα δεν ήταν αρκετό για να κοπάσει ο σάλος. Πόσο μάλιστα όταν συνεχίζεται η σύγχυση καθώς στον ιστότοπο της πρεσβείας των ΗΠΑ παραμένει αναρτημένη μια αντίθετη οδηγία.

Την ίδια ώρα το Εργατικό Κόμμα, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ζήτησαν την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης. Όλοι τους αναθάρρησαν από την επιτυχία που έχει σημειώσει η συμμετοχή στη λίστα με τις υπογραφές, που είχε αναρτηθεί πριν από το διάταγμα έχοντας λάβει έως το Σάββατο μόλις 60 υπογραφές, όμως σύντομα ξεπέρασε τις 100.000 υπογραφές, γεγονός ότι θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο.

Φυσικά, δεν πρόκειται να απαγορεύσει κανείς την είσοδο του προέδρου των ΗΠΑ σε βρετανικό έδαφος. Στόχος ωστόσο των κινητοποιήσεων είναι να μετατραπεί η «επίσκεψη αρχηγού κράτους» σε απλή «επίσκεψη». Μια «επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους» θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως παρέλαση με άμαξα, ομιλία στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ κι ένα επίσημο γεύμα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με την βασίλισσα Ελισάβετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα