Ξανθός: Το διαχρονικό πάρτι στην Υγεία έχει ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (video)

«Η πολιτική απάντηση στα φαινόμενα διαφθοράς είναι οι θεσμικές αλλαγές και παρεμβάσεις για τη θωράκιση του συστήματος υγείας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, υπογραμμίζοντας ότι «το διαχρονικό πάρτι στο χώρο της Υγείας έχει πολιτικό ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

«Κάνατε τη δημόσια περίθαλψη παράρτημα

του κομματικού και πελατειακού σας κράτους», είπε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας ότι «τα σκάνδαλα έχουν πολιτική ευθύνη, έχουν όμως και πολιτικούς και ηθικούς αυτουργούς, και αυτούς θα διερευνήσουμε».

Αυτό που θα συζητήσουμε και θα ερευνήσει η Εξεταστική, είπε ο κ. Ξανθός, «είναι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών, κρατικών λειτουργών και φυσικών πολιτικών προσώπων».

«Πήραμε, είπε, μια πολιτική πρωτοβουλία με σκοπό όχι να αποδείξουμε την πιθανολογούμενη πολιτική ενοχή διαχρονικά των πολιτικών δυνάμεων και στελεχών τους, αλλά κυρίως για να εξυγιάνουμε το σύστημα οριστικά, για να δώσουμε ένα σήμα στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει ομερτά, ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη, ότι δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση αυτή να δίνει την αίσθηση ότι παρέχει ασυλία σε συμπεριφορές απαράδεκτες του παρελθόντος».

Ο κ. Ξανθός συνέστησε «αυτοσυγκράτηση, χαμηλούς τόνους και όχι λεονταρισμούς», λέγοντας ότι «τα δικά σας πολιτικά στελέχη έχουν πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη. Δικοί σας διοικητές έχουν πιαστεί δωροδοκούμενοι. Δικές σας ήταν οι διοικήσεις κάτω από τη μύτη των οποίων εξελισσόταν επί 20 χρόνια η φαυλότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δικοί σας σύμβουλοι πιάστηκαν ψευδόμενοι ότι δεν έχουν σχέση με τα δελτία τιμών και την τιμολόγηση, αλλά υπάρχουν μέιλ που ανταλλάσουν με τον ΕΟΦ και την Επιτροπή Τιμών και παρεμβαίνουν και μαγειρεύουν. Χαμηλά λοιπόν του τόνους και ο καθένας θα συμβάλει από τη θέση του και ελπίζω από θέση μη ενοχής σε αυτή την υπόθεση».

Υπογράμμισε ότι «είναι περισσή υποκρισία οι δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις που διακυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 30-40 χρόνια σήμερα να λένε όλα στο φως. Πολύ αργά για να γίνει πιστευτό, πολύ εκ των υστέρων, κατόπιν εορτής όταν δηλαδή τελείωσε το πάρτι. Γι’ αυτό δεν έχει καμία πολιτική αξία, αυτού του τύπου η προσέγγιση».

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε επίσης ότι «η πολιτική επιθετικότητα και η πολιτική χυδαιότητα είναι ευθέως ανάλογη της πολιτικής ενοχής και του βαθμού εμπλοκής ανθρώπων, στελεχών πολιτικών χώρων σε αυτή την ιστορία».

Έχει εξηγηθεί απολύτως, τόνισε, «η επίπτωση αυτής της περιόδου ασυδοσίας και έλλειψης μηχανισμών ελέγχου, προκλητής ζήτησης, σπατάλης, διαφθοράς, συναλλαγής με συμφέροντα και φυσικά εκμετάλλευσης των αρρώστων». Πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια που γίνεται στοχεύσει στη θεσμική θωράκιση του συστήματος και στον εντοπισμό των μηχανισμών που μπορούσαν να παρεμβαίνουν στις νομοθετήσεις να επηρεάζουν τις πολιτικές επιλογές, να εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα».

«Δεν μας ενδιαφέρει η σκανδαλολογία, μας ενδιαφέρουν τα μέτρα εφαρμοσμένης πολιτικής για να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτή η περίοδος έκλεισε οριστικά, ότι υπάρχουν θεσμοί και μηχανισμοί που εγγυώνται από δω και πέρα τη χρηστή διαχείριση των λιγοστών προφανώς ανθρώπινων και υλικών πόρων που έχει αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας».

Η ηθικοποίηση του συστήματος είναι στοιχείο ευρύτερου πολιτικού σχεδίου, επισήμανε ο κ. Ξανθός, «που σημαίνει καθολική κάλυψη των πολιτών, προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα, εξυγίανση στον τομέα των προμηθειών και του φαρμάκου και κυρίως σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει: στους νόμους που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τις προμήθειες και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στη λίστα χειρουργείων, η οποία όπως είπε, έχει ήδη ολοκληρωθεί στο ένα τρίτο των νοσοκομείων, στο γραφείο προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών, στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στην απεξάρτηση από τις ιδιωτικές εργολαβίες, στην αλλαγή φαρμακευτικής πολιτικής.

Ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα θα υπάρξουν δύο νομοθετικές παρεμβάσεις «που καλύπτουν δύο πολύ σοβαρά ελλείμματα στο χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής, τα οποία συνέβαλαν σε αυτή την έκρηξη της δαπάνης». Ειδικότερα, «η δημιουργία ενός μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας για την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας και θωράκιση και αναβάθμιση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ».

«Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην υποχρεωτική δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ και στους ιστότοπους όλων των φαρμακευτικών εταιρειών, των οικονομικών συναλλαγών τους με τους γιατρούς και κυρίως με τις επιστημονικές εταιρείες. Θα προχωρήσει στην προώθηση των κλινικών μελετών με κανόνες και έλεγχο, στην κατάργηση της επιτροπής τιμών του υπουργείου που «μαγείρευε από τα υπουργικά γραφεία και τους συμβούλους των υπουργών τις τελικές διατάξεις τιμολόγησης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία από ένα κλίμα συλλογικής ενοχοποίησης των πάντων και ιδιαίτερα των λειτουργών της Υγείας, των εργαζομένων στους φορείς που είναι αντικείμενο διερεύνησης, διότι η πλειονότητα των εργαζομένων έκαναν με αξιοπρέπεια και εντιμότητα τη δουλειά τους, παρότι οι διοικήσεις και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι τούς είχαν μετατρέψει σε μηχανισμούς πελατειακής διαχείρισης, διαπλοκής με συμφέροντα παράνομου πλουτισμού συγκεκριμένων προσώπων», σημείωσε καταληκτικά ο υπουργός.

Η ομιλία του Ανδρέα Ξανθού:

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα