Ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου του Αγάλματος της Ελευθερίας – Στο νησί Λίμπερτι

Οι εργασίες άρχισαν. Με την ολοκλήρωσή τους, οι πάνω από 4,3 εκ. επισκέπτες που δέχεται ετησίως η νήσος Λίμπερτι θα έχουν τη δυνατότητα μιας πρωτότυπης και περιεκτικής εμπειρίας στο καινούργιο Μουσείο του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Το τωρινό Μουσείο του Αγάλματος της Ελευθερίας βρίσκεται εντός του ίδιου του μνημείου και είναι προσβάσιμο σε μικρό μόνον αριθμό επισκεπτών, λόγω των μέτρων ασφαλείας μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Το καινούργιο μουσείο θα προσφέρει στους επισκέπτες δυνατότητα να μάθουν για την ιστορία του αγάλματος,

την επίδρασή του, την κληρονομιά που έχει αφήσει στον κόσμο. Οι επισκέπτες θα «καταδύονται» σε ιστορίες για την κατασκευή και ιστορία του Αγάλματος της Ελευθερίας, για τα ιδανικά τα οποία αντιπροσωπεύει, με τη βοήθεια αντικειμένων και πολλαπλών διαδραστικών μέσων.

Το με εμβαδόν 2.400 τετραγωνικά μέτρα μουσείο σχεδιάστηκε από το με έδρα τη Νέα Υόρκη αρχιτεκτονικό γραφείο FXCollaborative και οι εκθέσεις από την εταιρεία διαδραστικών εμπειριών ESI Design.

Θα υλοποιηθούν οι βέλτιστες φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές: η στέγη είναι φυτεμένη. Αν και θα είναι απρόσιτη στους επισκέπτες, διπλανή βεράντα θα προσφέρει πανοραμική θέα τόσο του αγάλματος όσο και του κάτω Μανχάταν. Τοποθετημένο πάνω από το επίπεδο όπου έχουν φτάσει πλημμύρες τα τελευταία 500 χρόνια, το κτίσμα θα είναι ανθεκτικό σε ανέμους με ισχύ κυκλώνα.

«Εξ αρχής, το σχέδιο για το Μουσείο του Αγάλματος της Ελευθερίας το αντιμετωπίσαμε ως επέκταση του πάρκου», σχολίασε ο Νίκολας Γκάρισον, σχεδιαστής του πρότζεκτ στο αρχιτεκτονικό γραφείο. «Τα γωνιώδη σχήματα και χώροι του μουσείου έχουν διαμορφωθεί, λαμβάνοντας υπόψη τη θέα που έχει κάποιος από το μουσείο αλλά και την ακανόνιστη ακτή, ως εορτασμός στην ελευθερία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Έντγουιν Σλόσμπεργκ, επικεφαλής σχεδιαστής στην ESI Design, υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι να έχουν οι επισκέπτες μια πιο πλούσια εικόνα του τι σήμαινε, στο διάβα των χρόνων, το Άγαλμα της Ελευθερίας για τους ανθρώπους – όχι μόνον αυτής της χώρας αλλά και όλου του κόσμου – και να δουν τον εαυτό τους ως κομμάτι αυτής της καταπληκτικής ιστορίας του μέλλοντος της ελευθερίας».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες – βίντεο: fxcollaborative.com

Keywords
Τυχαία Θέματα