Υμνεί την Ελλάδα η «Telegraph» – «Γιατί είναι ο τέλειος προορισμός μετά την καραντίνα»

Η βρετανική «Daily Telegraph» είναι μία ακόμα εφημερίδα που αποθεώνει – ξανά – την Ελλάδα αναφορικά με τον τουρισμό μετά την καραντίνα λόγω του κορονοϊού. «Λουσμένη στον ήλιο, σχετικά ανέπαφη από τον κορονοϊό, τέλειος προορισμός μετά την καραντίνα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τι λέει ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης…

Την ίδια ώρα, τρία εναλλακτικά σενάρια για την πορεία του ελληνικού κλάδου τουρισμού και φιλοξενίας το 2020 και 2021, βάσει της εξέλιξης των επιπτώσεων της πανδημίας του παρουσίασε η Deloitte

Ελλάδος σε σχετική μελέτη της.

Τι αναφέρει η «Daily Telegraph»

Ως τον τέλειο προορισμό για διακοπές περιγράφει, λοιπόν, η «Daily Telegraph» την Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι τη λούζει ο ήλιος, δεν υπάρχει συνωστισμός, είναι διάσημη για τη φιλικότητά της και σχετικά ανέγγιχτη από το κορονοϊό.

Προσπαθώντας να δώσει απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο παρόλα αυτά η χώρα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί Βρετανούς αυτό το καλοκαίρι, ο συντάκτης έχει μιλήσει με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος δηλώνει ότι η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό» για να διασφαλίσει ότι και οι Βρετανοί θα μπορέσουν να επισκεφθούν φέτος τη χώρα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι πρώτα το Foreign Office θα πρέπει να επιτρέψει τα μη αναγκαία ταξίδια Βρετανών στο εξωτερικό, μετά να αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνδέσεις στην Ευρώπη και τρίτον να υπάρξουν αρκετές ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις διατεθειμένες να ανοίξουν υπό τους κανονισμούς που μοιάζουν «ανάθεμα» για την επίτευξη οικονομικού κέρδους.

Sun-soaked, uncrowded, famously friendly and relatively corona-free, Greece sounds like the perfect destination for a post-lockdown holiday

https://t.co/ZCtFXtxQ2t

— The Telegraph (@Telegraph) May 7, 2020

Ο κ. Θεοχάρης λέει επίσης ότι οι τουρίστες θα γίνονται δεκτοί εφόσον υπάρχει συμφωνία επί πρωτοκόλλων ασφαλείας. «Ελπίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσθέτει ο Υπουργός.

Συμπληρώνει: «Το κατά πόσο οι Βρετανοί μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα τον Ιούλιο εξαρτάται από τη διάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να συζητήσει και να συμφωνήσει επί πρωτοκόλλων. Αυτό θα χρειαστεί να περιλαμβάνει κάποιου είδους διαγνωστικούς ελέγχους, που θα παρέχονται από τη βρετανική κυβέρνηση ή με κάποια ιδιωτικά μέσα. Αν όχι τον Ιούλιο, τότε ίσως τον Αύγουστο να μπορέσουμε να καλωσορίσουμε τους Βρετανούς ξανά».

Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι οι συζητήσεις με τους Βρετανούς αξιωματούχους δεν έχουν αρχίσει, αλλά διαβεβαίωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα η αποκατάσταση των ροών από τη Βρετανία, καθώς η χώρα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα.

Έλληνας tour operator δηλώνει στην «Daily Telegraph» ότι εν μέσω πανδημίας πιο ήσυχα ελληνικά νησιά με μεγαλύτερες παραλίες θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ταξίδια, ενώ οι ταβέρνες με τα τραπέζια έξω δε θα αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα προσαρμογής.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρει επίσης ότι θα υπάρχουν σε ισχύ μέτρα για τήρηση κοινωνικών αποστάσεων στην Ελλάδα, π.χ. μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών και λουομένων, προσωπικό που θα φορά γάντια και προστατευτικές στολές και συχνότερο καθαρισμός δωματίων ξενοδοχείων και κοινόχρηστων χώρων.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι δε θα υπάρχει υποχρέωση για τους τουρίστες να φορούν μάσκες στα ξενοδοχεία και στα θέρετρα.

Σημείωσε δε ότι ίσως αυτά τα μέτρα θα χρειαστεί να ισχύσουν για καιρό: «Είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων: θα είναι αυτά ο νέος κανόνας ή θα βρούμε κάποια άλλη λύση; Θα λειτουργούμε με υπεύθυνο τρόπο για όσο χρειαστεί, αλλά κάποιες αλλαγές ίσως μείνουν μαζί μας για πάντα. Απλά κοιτάξτε πώς το 9/11 άλλαξε τον τρόπο που ταξιδεύουμε». Πρόσθεσε ότι πιθανώς κάθε νησί θα έχει διαφορετικές διευθετήσεις σε ισχύ και κάλεσε τους πιο ευπαθείς να φροντίσουν να επιλέξουν νησιά με πιο προηγμένες δομές υγείας.

Deloitte: Τρία σενάρια για τον ελληνικό τουρισμό

Τρία εναλλακτικά σενάρια για την πορεία του ελληνικού κλάδου τουρισμού και φιλοξενίας το 2020 και 2021, βάσει της εξέλιξης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού παρουσίασε, λοιπόν, η Deloitte Ελλάδος στη μελέτη της με τίτλο «Bringing the latest insights on the Greek Tourism & Hospitality Sector | Scenarios on the impact of the Coronavirus disease (COVID-19)».

Καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν σαφείς εκτιμήσεις και προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, αντίστοιχα παραμένει ακόμη αβέβαιο το πώς θα εξελιχθούν κρίσιμες παράμετροι όπως είναι το πότε και σε ποιο βαθμό θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, το αν θα υπάρξει θέληση από τους πολίτες να ταξιδέψουν, ιδιαίτερα σε σημαντικές για την Ελλάδα αγορές, και το πώς θα λειτουργήσουν σημαντικοί κρίκοι στην αλυσίδα αξίας του τουρισμού, όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators.

Η Deloitte, στη μελέτη της, αναδεικνύει τις βασικές προκλήσεις και αβεβαιότητες που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας, ενώ παρουσιάζει τρία σενάρια αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ο εγχώριος κλάδος στο τρέχον και το επόμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Στο πρώτο «ήπιο» σενάριο, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και η αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος υγείας στην Ελλάδα αλλά και στην πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως, οδηγούν σε αντιμετώπιση της πανδημίας στο τρίτο τρίμηνο του 2020 με χαμηλά επίπεδα επανεμφάνισης. Σε συνδυασμό με αποτελεσματικά υγειονομικά πρωτόκολλα, επιτυγχάνεται σταδιακή επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών και του τουρισμού ήδη από το καλοκαίρι του 2020, αν και σε σαφώς περιορισμένους αριθμούς. Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ξενοδοχείων ξεκινούν τη λειτουργίας τους στις αρχές Ιουλίου. Η τουριστική κίνηση ο 2020 είναι σαφώς μειωμένη αλλά δεν χάνεται εντελώς η χρονιά, καθώς ισχυρά κυβερνητικά μέτρα τονώνουν την εγχώρια ζήτηση, η Ελλάδα ως προορισμός βγαίνει επικοινωνιακά ενισχυμένη και ο τουριστικός κλάδος ανταποκρίνεται αποτελεσματικά, σε μεγάλο ποσοστό, στις λειτουργικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις.

Στα ξενοδοχεία πόλης, η σταδιακή επανεκκίνηση των επαγγελματικών ταξιδιών, των συνεδρίων και των εκδηλώσεων, αλλά και των city breaks, ήδη από το 2020, επιδρά θετικά. Το 2021 αποτελεί χρονιά ισχυρής επανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό καθώς η θερινή σεζόν ξεκινά ομαλά και η Ελλάδα διατηρεί ενισχυμένο μερίδιο αγοράς αξιοποιώντας το προβάδισμα που απέκτησε από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρότι μικρές ή/και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα επιβίωσης, ο κλάδος στο σύνολο του βγαίνει σχετικά αλώβητος και δυνητικά ενισχυμένος σε σχέση με άμεσα ανταγωνιστικές χώρες. Η ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 απαιτεί 2 με 3 έτη.

2. Στο δεύτερο «δυσμενές» σενάριο, η πανδημία επιμένει, με διαδοχικά κύματα έξαρσης της ασθένειας ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Παρά τις προσπάθειες, η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών εμποδίζεται από τα lockdowns, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις υποχρεωτικές καραντίνες, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποδεικνύονται μη αποτελεσματικά. Στην Ελλάδα, αν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρατηρείται ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων, η ασθένεια επανέρχεται από τον Σεπτέμβριο. Για τα εποχιακά ξενοδοχεία, η σεζόν του 2020 ουσιαστικά χάνεται καθώς μπορεί να βασιστεί μόνο στον – περιορισμένο – εγχώριο τουρισμό.

Τα ξενοδοχεία πόλης επίσης πλήττονται ιδιαίτερα καθώς επαγγελματικά ταξίδια, εκδηλώσεις, συνέδρια αλλά και ο τουρισμός πόλης περιορίζονται σημαντικά το 2020 και μέχρι και τις αρχές του 2021. Καθώς η πανδημία υποχωρεί σταδιακά, τα διεθνή ταξίδια αρχίζουν να επανακάμπτουν από τα μέσα του 2021 και έπειτα. Η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού ξεκινά με σχετικά αργό ρυθμό το 2021 εντός μίας συρρικνωμένης παγκόσμιας αγοράς. Αξιοποιώντας την καλή εικόνα της χώρας σε σχέση με γειτονικούς, άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς, ο ελληνικός τουρισμός επανακάμπτει στα επίπεδα του 2019 κατ’ ελάχιστον σε 3-4 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, ο αντίκτυπος στον κλάδο είναι σοβαρός, με πτωχεύσεις επιχειρήσεων και άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και η δομή και λειτουργία του δεν επηρεάζονται σημαντικά.

3. Στο τρίτο «δριμύ» σενάριο, η πανδημία συνεχίζει με σφοδρότητα και εντός του 2021, μέχρι να βρεθεί κατάλληλο εμβόλιο ή/και να επέλθει η «ανοσία της αγέλης». Τα συνεχή κύματα εξάρσεων της ασθένειας επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις σε κοινωνία, οικονομία και διεθνείς αγορές, για τις οποίες κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος. Οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια ισχύουν τόσο στο 2020 και στο 2021, ενώ η επίδραση στις διεθνείς μετακινήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη και μακροπρόθεσμη καθώς υπερισχύει ο φόβος και ο απομονωτισμός.

Ο παγκόσμιος ταξιδιωτικός κλάδος επηρεάζεται περαιτέρω αρνητικά από τη σοβαρή οικονομική κρίση και από διατάραξη της ευρύτερης αλυσίδας αξίας του, καθώς αεροπορικές εταιρείες, tour operators, κτλ. αντιμετωπίζουν πτωχεύσεις ή σημαντικά λειτουργικά προβλήματα. Πιο μακροπρόθεσμα παρατηρούνται αλλαγές στις συνήθειες και προτιμήσεις των ταξιδιωτών αλλά και παγιώνονται μικρότεροι αριθμοί μετακινήσεων και ταξιδιωτών τόσο για αναψυχή όσο και για επαγγελματικούς λόγους, ιδιαίτερα σε ώριμες αγορές όπως η Ευρώπη. Για τον ελληνικό τουρισμό, το σενάριο αυτό σημαίνει δύο ουσιαστικά χαμένα χρόνια, τόσο για τα εποχιακά αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και για τα ξενοδοχεία πόλης, με αποτέλεσμα δομικές αλλαγές. Η σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού ξεκινά από το 2022, ενώ η Ελλάδα επανακάμπτει δυνητικά στα μεγέθη του 2019 τουλάχιστον μετά από μία πενταετία και εντός ενός πολύ διαφορετικού περιβάλλοντος.

Ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, Principal Strategy, Analytics and M&A του τμήματος Consulting της Deloitte τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, όπως επίσης και όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον κλάδο, καλούνται να λάβουν τώρα σημαντικές αποφάσεις, που εκτός της αντιμετώπισης των άμεσων προκλήσεων, ενδέχεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στη μελλοντική πορεία των επιμέρους οργανισμών, αλλά και του κλάδου ως σύνολο. Ο Βασίλης Καφάτος, Partner, Clients & Industries Leader – Travel, Hospitality & Services Leader της Deloitte σχολίασε μεταξύ άλλων ότι η κρίση του κορωνοϊού, αργά ή γρήγορα, θα περάσει και ότι ο ελληνικός τουρισμός θα επανακάμψει καθώς ο κόσμος ποτέ δεν θα σταματήσει να ταξιδεύει και η χώρα μας δεν θα απωλέσει τα σημαντικά της ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ενώ μπορεί να βγει από την κρίση ακόμη πιο δυνατή, ιδιαίτερα σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς. “Πιθανώς όμως το τοπίο να είναι πολύ διαφορετικό… H επόμενη αυτή ημέρα θα ανήκει σε αυτούς που θα αποδεχθούν την αβεβαιότητα για τη νέα κανονικότητα που θα προκύψει στο μέλλον, σε αυτούς που θα έχουν το θάρρος και το κουράγιο να αναγνωρίσουν τι γνωρίζουν, και κυριότερα τι δεν γνωρίζουν, και να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ των δύο”, προσθέτει.

Πηγές: Daily Telegraph, stockwatch.com.cy, naftemporiki.gr

Keywords
ελλαδα, telegraph, daily telegraph, καλοκαιρι, office, perfect, https, ισχύ, λύση, greek, sector, impact, Κρίκοι, κορονοϊός, city, σημαίνει, principal, analytics, travel, νέα, naftemporiki, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, οικονομικη κριση, χωρες, θαρρος, νησι, νησια, ξενοδοχεια, οικονομια, υφεση, ωρα, naftemporiki, office, αγορα, απλα, βγαινει, γαντια, γινονται, δευτερο, δομη, δωσει, ειπε, υπαρχει, εμβολιο, ετη, ετος, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ηλιος, ησυχα, εικονα, κυβερνηση, κυματα, κινηση, λειτουργια, παντα, ο ηλιος, ουσιαστικα, παπακωνσταντινου, προβληματα, σεζον, σεναριο, συγκεκριμενα, ταβερνες, ταξιδια, τι ειναι, τουρισμος, τρια, ισχύ, φοβος, φορα, αγορες, αλυσιδα, analytics, ανηκει, city, daily telegraph, free, ελληνικα, ετοιμη, greek, χωρα, ιδιαιτερα, impact, μελετη, travel, perfect, principal, sector, σημαίνει, telegraph, θεματα, θεοχαρης, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα