Υπέγραψε ο Τραμπ τη νέα ταξιδιωτική απαγόρευση – Τι αλλάζει

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα μια νέα εκδοχή του πιο διχαστικού διατάγματος των ημερών του, που απαγορεύει τη είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ανθρώπων προερχόμενων από τις χώρες, που όπως ισχυρίζεται, ενέχουν υψηλό κίνδυνο τρομοκρατίας.

Το νέο μέτρο περιέχει μερικές βασικές διαφορές από αυτό που υπεγράφη τον Ιανουάριο που οδήγησε τη χώρα σε χάος και ακυρώθηκε από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Το νέο εκτελεστικό

διάταγμα θα αφορά μόνον την έκδοση νέων ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζα) για πολίτες έξι χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό για 90 ημέρες : Σουδάν, Συρία, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη. Αυτή τη φορά το Ιράκ εξαιρείται.

Το Ιράκ περιλαμβανόταν στον κατάλογο των χωρών που αφορούσε το πρώτο διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου. Πλέον εξαιρέθηκε επειδή «η ιρακινή κυβέρνηση έλαβε κατεπειγόντως μέτρα για να παράσχει επιπρόσθετες πληροφορίες για τους πολίτες της ώστε να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη μετανάστευση» και για να «ενισχύσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ«, εξηγεί το υπουργείο.

Ως εκ τούτου κρίθηκε ότι δεν είναι αναγκαία μια προσωρινή απαγόρευση της εισόδου Ιρακινών στις ΗΠΑ.

Στο πρώτο διάταγμα η απαγόρευση για τη Συρία δεν είχε χρονικό περιορισμό. Πλέον, οι απαγορεύσεις για τους Σύρους μετανάστες είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν και για τους υπηκόους των άλλων πέντε χωρών.

Οι πρόσφυγες από όποιο μέρος του κόσμου και αν προέρχονται απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ για διάστημα 120 ημερών.

Το διάταγμα το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Μαρτίου δεν αφορά τους νόμιμους μόνιμους κατοίκους ή τους κατόχους πράσινης κάρτας από την επανείσοδό τους στην ΗΠΑ.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι περιορισμοί, που ακολουθούν μια βασική προεκλογική δέσμευσή του γι «ακραία εξέταση» είναι απαραίτητη για να αποτρέψει τις επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ. Οι επικριτές αυτής της κυβερνητικής επιλογής υποστηρίζουν ότι το διάταγμα αποτελεί θρησκευτική απαγόρευση, με βάση την εκστρατεία και τη ρητορική Τραμπ κατά των μουσουλμάνων, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» για την εθνική ασφάλεια της χώρας την εφαρμογή του διατάγματος.

«Το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος, προστατεύοντας το έθνος από την είσοδο ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ, είναι ένα μέτρο ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειάς μας. Ο πρόεδρος έχει καθήκον να προστατεύει τον αμερικανικό λαό«, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος έχει επιπλήξει τους δικαστές που ανέστειλαν το αρχικό διάταγμα και ο Λευκός Οίκος επανήλθε με νέο διάταγμα που θα μπορεί να σταθεί έναντι του νομικού ελέγχου.

Παράλληλα, η Νιγηρία συμβούλευσε τους υπηκόους της να αποφεύγουν τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την άρνηση της Ουάσινγκτον να δεχτεί στο αμερικανικό έδαφος πολλούς Νιγηριανούς πολίτες που είχαν έγκυρες θεωρήσεις εισόδου, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η ειδική σύμβουλος του προέδρου της Νιγηρίας για τις εξωτερικές υποθέσεις, Αμπίκε Νταμπίρι-Ερέουα, ανέφερε στην ανακοίνωση ότι οι Νιγηριανοί που δεν έχουν «επιτακτική ανάγκη ή ουσιαστικό λόγο» να μεταβούν στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναβάλουν την επίσκεψή τους στη χώρα αυτή.

«Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε να αρνούνται την είσοδο σε κάποιους Νιγηριανούς που είχαν έγκυρη αμερικανική βίζα«, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί στάλθηκαν πίσω στη Νιγηρία με την πρώτη διαθέσιμη πτήση. Οι βίζες τους κατόπιν ακυρώθηκαν.

Σύμφωνα με την Νταμπίρι-Ερέουα δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την απόφαση αυτή της αμερικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας συνέστησε στους Νιγηριανούς να αναβάλουν τα ταξίδια τους «μέχρι να αποσαφηνιστεί η νέα πολιτική μετανάστευσης» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Από τα 2,1 εκατομμύρια Αφρικανούς μετανάστες που ζούσαν στις ΗΠΑ το 2015 οι 327.000 είχαν γεννηθεί στη Νιγηρία, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού ινστιτούτου ερευνών Pew Research Center.

300 πρόσφυγες στις ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας για «τρομοκρατία»

Περίπου 300 άνθρωποι που εισήλθαν στις ΗΠΑ υπό το καθεστώς του πρόσφυγα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο έρευνας που διεξάγει το FBI και σχετίζεται με την τρομοκρατία, γνωστοποίησε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα .

«Σήμερα περισσότερα από 300 πρόσωπα, σύμφωνα με το FBI, που έχουν γίνει δεκτά στις ΗΠΑ με το καθεστώς του πρόσφυγα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο μιας έρευνας του FBI για δραστηριότητες που ενδεχομένως συνδέονται με την τρομοκρατία» δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Τζεφ Σέσιονς.

«Πολλοί άνθρωποι που επιδιώκουν να υποστηρίξουν ή να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες εισέρχονται μέσω του προγράμματος υποδοχής προσφύγων» τόνισε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι αυτοί οι 300 πρόσφυγες προστίθενται στους 1.000 «πιθανούς τρομοκράτες» στις ΗΠΑ, τους οποίους ερευνούν οι αρχές, καθώς φέρονται να εμπνεύστηκαν ή να κινητοποιήθηκαν από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο αυτός ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε από ποιες χώρες προέρχονται αυτοί οι 300 πρόσφυγες ούτε αν ήλθαν από χώρες που στοχοθετεί το αντιμεταναστευτικό διάταγμα. «Το βασικό στοιχείο είναι ότι 300 πρόσωπα έγιναν δεκτά στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος υποδοχής προσφύγων, τα οποία είτε διείσδυσαν με εχθρικές διαθέσεις είτε ριζοσπαστικοποιήθηκαν μετά την είσοδό τους στις ΗΠΑ» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Παραμένει αντιμουσουλμανικού χαρακτήρα, το διάταγμα σύμφωνα με τη ΜΚΟ Aclu

Το νέο διάταγμα, παραμένει αντιμουσουλμανικού χαρακτήρα, επισήμανε σήμερα η οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων Aclu.

«Το μοναδικό μέσο για να επιλύσουμε το θέμα της απαγόρευσης της εισόδου των μουσουλμάνων (στην αμερικανική επικράτεια) είναι να μην υπάρχει απαγόρευση» σημείωσε σε ένα δελτίο τύπου ο διευθυντής της Aclu, υπεύθυνος για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, Ομάρ Τζαντουάτ.

Το νέο διάταγμα έχει τις ίδιες «καταστροφικές ελλείψεις» με το προηγούμενο υπογράμμισε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα