Υπερψηφίστηκε η Οδηγία Copyright στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την έγκριση πλειοψηφίας έλαβε το μεσημέρι της Τρίτης η Οδηγία Copyright στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αφορά στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Την οδηγία ψήφισαν συνολικά 348 ευρωβουλευτές. Κατά της Οδηγίας ψήφισαν μόλις 274 ευρωβουλευυτές, ενώ 36 ψήφισαν «λευκό». Οι ευρωβουλευτές αρνήθηκαν ακόμα και να εξετάσουν τις προτεινόμενες τροπολογίες.

«Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί φόβοι για το τι μπορούν να κάνουν ή να μην κάνουν οι χρήστες – τώρα έχουμε σαφείς εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης (…) και τη δημιουργικότητα στο Ίντερνετ»,

ανέφερε σε μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άντρους Άνσιπ εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν και υπέρ των άρθρων 11 και 13 που σύμφωνα με φορείς, οργανώσεις και απλούς χρήστες απειλούν την ελευθερία της έκφρασης.

Το Άρθρο 11 προβλέπει ένα κατά τεκμήριο συγγενικό δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας για τους εκδότες ειδησεογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, ενώ το Άρθρο 13 υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να λάβουν μέτρα, όπως τη «χρήση αποτελεσματικών τεχνολογιών αναγνώρισης περιεχομένου», με σκοπό την πρόληψη παραβίασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Copyright: Parliament just voted in favour of the proposed directive on copyright rules for the digital market. Press release to be published soon. pic.twitter.com/NDUvzrTIiJ

European Parliament (@Europarl_EN) March 26, 2019

Η μεταρρύθμιση αυτή έγινε στόχος μιας άνευ προηγουμένου άσκησης πιέσεων από την πλευρά των υποστηρικτών, όπως και των αντιπάλων της, που κινητοποιήθηκαν μέχρι και την τελευταία ημέρα.

«Στόχος του είναι να επιτρέψει στον Τύπο και τους καλλιτέχνες να λαμβάνουν ένα μέρος των εσόδων που δημιουργούνται από τη διανομή των παραγωγών τους και των έργων τους στο Ίντερνετ», εξηγούσαν περισσότερες από 170 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο DJ Νταβίντ Γκετά και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Λουάν, σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από τη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα JDD.

Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης επέμεναν πως οι «αμερικανικοί γίγαντες», όπως οι Google και Facebook, που επωφελούνται από τις διαφημίσεις που δημιουργούνται από τα έργα που φιλοξενούν, οφείλουν να αμείβουν πιο δίκαια τους μουσικούς, τους κινηματογραφιστές, τους φωτογράφους, τους εκδότες, τους δημοσιογράφους.

Στο άλλο στρατόπεδο βρίσκονταν οι γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και οι υποστηρικτές της ελευθερίας στο Διαδίκτυο, που φοβούνται ότι θα περιοριστεί αυτός ο δίαυλος διανομής.

Τα κράτη μέλη, που θα πρέπει να δώσουν την οριστική έγκρισή τους στη μεταρρύθμιση, θα έχουν δύο χρόνια για να ενσωματώσουν το κείμενο στο εθνικό δίκαιό τους μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς το κείμενο δεν τα τεθεί σε ισχύ παρά το 2021.

«Η οδηγία, αν ενσωματωθεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στο να διατηρηθεί το δημοσιογραφικό ερευνητικό ρεπορτάζ που όλα δείχνουν πως εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέσο για να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP, Agence France-Press) Φαμπρίς Φρις.

Keywords
Τυχαία Θέματα