Υπόθεση Novartis: Στην Εισαγγελία Διαφθοράς καταθέτει σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος

Καταθέτει σήμερα στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο Ανδρέας ΛοβέρδοςΕίχε λάβει προθεσμία από τις 3 ΜαϊουΓια ποια φαρμακευτικά σκευάσματα ελέγχεται

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να παράσχει ανωμοτί εξηγήσεις, με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος

είχε κληθεί να καταθέσει στις 3 Μαΐου, αλλά έλαβε προθεσμία για σήμερα, 30 Μαΐου, δια του νομικού εκπροσώπου του Άγγελου Καραχάλιου προκειμένου να καταθέσει στους εισαγγελείς Διαφθοράς ως ύποπτος για τη διάπραξη του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, είχε διαβιβάσει, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, τον φάκελο στη Βουλή, ζητώντας την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, ώστε να του στείλει κλήση ως υπόπτου τέλεσης παθητικής δωροδοκίας. Η βουλευτική ασυλία τελικά ήρθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του ίδιου.

Τα τέσσερα φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία ελέγχεται

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κ. Λοβέρδος καλείται σε ανωμοτί κατάθεση για την τιμολόγηση τεσσάρων φαρμάκων, καθώς στο διαβιβαστικό έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

– Το TASIGNA 200 mg X112, εισήχθη το 2011 τρεις φορές στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με χοντρική τιμή που κυμαινόταν από 4.092 έως 4.210 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών (ν.3790/2009) θα έπρεπε να ανέρχεται σε 3.362 ευρώ.

– Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA CAPS HARD 112X150mg. Αν και δεν συμπεριελήφθη στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Απριλίου του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με την ένδειξη «ορθή επανακοινοποίηση» στο οποίο υπήρχε το συγκεκριμένο σκεύασμα με χονδρική τιμή 3.753 ευρώ

– Το φαρμακευτικό σκεύασμα GILENYA 0,5 mg Bt x 28, για το οποίο περιγράφονται ανατιμολογήσεις που κατέληξαν το 2012 σε χονδρική τιμή 1.920 ευρώ, αν και η τιμή με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο έπρεπε να ανέρχεται σε 1.785 ευρώ με αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρεία.

Επίσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2012, δεν εξέδωσε απόφαση για την έγκριση της χρήσης φθηνότερου και ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος (σσ το AVASTIN της εταιρείας ROCHE) σε σχέση με το φαρμακευτικό προϊόν της εταιρείας Novartis (LUCENTIS) για την πάθηση της ωχράς κηλίδας, το οποίο ήταν ακριβότερο, παράλειψη που ωφέλησε την εταιρεία Novartis.

Keywords
Τυχαία Θέματα