Υπουργικό Συμβούλιο – Τι αποφασίστηκε για επιδόματα και πορείες (video)

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου στο οποίο αναλύθηκε η κυβερνητική πρόταση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων αλλά και την επιδοματική πολιτική για το επόμενο διάστημα.

«Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι ο στόχος των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Αν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Πάνω απ’ όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και γι’ αυτό το συγκεκριμένο

νομοσχέδιο αφορά τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο» υποστήριξε γεμάτος αυτοπεποίθηση ο πρωθυπουργός.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση

Το νομοσχέδιο είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έχει ως βάση του το αντίστοιχο κείμενο σχεδίου νόμου που είχαν καταρτίσει το 2012 καθηγητές Συνταγματικού και Διεθνούς Δικαίου (Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Κτιστάκις), έπειτα από αίτημα του τότε δημάρχου της Αθήνας, Γιώργου Καμίνη. Αντίστοιχη πρωτοβουλία για τον περιορισμό των μικρών σε όγκο διαδηλώσεων ανέλαβε ένα χρόνο αργότερα και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποφεύγεται η κατάληψη δρόμων και πεζοδρομίων από ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών. Έτσι, θα καθορίζονται συγκεκριμένα ποσοτικά μεγέθη για τους χώρους που θα καταλαμβάνουν οι διαδηλωτές. Για παράδειγμα, μια πορεία μερικών δεκάδων ατόμων θα μπορεί να γίνεται είτε στο πεζοδρόμιο είτε σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, ούτως ώστε να μη διακόπτεται πλήρως η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον οργανωτή κάθε συνάθροισης, δηλαδή σε ένα πρόσωπο που γνωστοποιεί ότι θα είναι ο αρμόδιος για την διεξαγωγή της, αναδέχεται την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται με την αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή της. Καθιερώνεται υποχρέωση έγκυρης γνωστοποίησης της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή από τον οργανωτή της και ασκούνται αποτελεσματικότερα από την ελληνική αστυνομία οι κατά το Σύνταγμα και κατά το νόμο αρμοδιότητές της.

Ενημερώνονται οι πολίτες σε πραγματικό χρόνο ώστε να αποφεύγουν δρόμους που υπάρχει πρόβλημα.

Επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών αν η δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη προκαλεί πρόβλημα στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων.

Για την επιβολή περιορισμών υπεύθυνος είναι ο κατά τόπον αρμόδιος ως γενικός αστυνομικός διευθυντής, με απλή γνώμη των οικείων δημάρχων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, εξάλλου, θα παρίσταται εισαγγελέας, ο οποίος θα εξασφαλίζει την τήρηση της νομοθεσίας. Ο εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές σε περίπτωση που οι διαδηλωτές δεν υπακούσουν στις οδηγίες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, αλλά κυρίως θα είναι αυτός που θα κρίνει τα αριθμητικά δεδομένα – ακόμη κι αν υπάρχει διαφορετική εκτίμηση της Αστυνομίας – προκειμένου οι διαδηλωτές να καταλαμβάνουν το τμήμα του δρόμου που τους αναλογεί.

Τι αναφέρθηκε για τα επιδόματα

Δεύτερος μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην οικονομία και κυρίως για το κοινωνικό μέρισμα. Με βάση την τελική εικόνα θα καλυφθούν πάνω από 300.000 οικογένειες, οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι από 1 εκατ., ενώ το ποσό φθάνει στα 215 εκατ. ευρώ.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το επίδομα γέννησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 70.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρεθούν οι πολύ πλούσιοι, καθώς πρόκειται για μέτρο δημογραφικής πολιτικής.

«Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές, που δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για μια καλύτερη ζωή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, οποιαδήποτε παροχή θα χορηγείται με πρωτοβουλία της διοίκησης αυτόματα. Αρχής γενομένης από το επίδομα θέρμανσης.

Τι άλλο αποφασίστηκε

Ταυτόχρονα,  σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια εισηγήθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας  ότι στοχεύουν αφενός στη φιλελευθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου – «εμπλέκοντας» ιδιώτες επενδυτές – κι αφετέρου στην απλούστευση και επιτάχυνση των απαιτούμενων για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων διαδικασιών.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων, που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και θα εξυπηρετήσει την καλύτερη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με απομακρυσμένους και όχι μόνο προορισμούς, εξέλιξη η οποία έχει ήδη αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μ. Βορίδης παρουσίασε τα προβλήματα που διέπουν σήμερα τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Πατρίδα μας, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να γίνει εκκαθάριση και επικαιροποίηση του σχετικού Μητρώου που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, από τους 6.000 περίπου αγροτικούς συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι, σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 800, εκ των οποίων μόλις το 1/5 περίπου θεωρούνται βιώσιμοι.

Στο πλαίσιο αυτό, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:

(α) μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για να ιδρυθεί αγροτικός συνεταιρισμός από 20 σε 10

(β) δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής στους συνεταιρισμούς σε ιδιώτες επενδυτές σε ποσοστό 35% με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία

(γ) διευκολύνεται και επιταχύνεται σημαντικά η διαδικασία ίδρυσης αγροτικών συνεταιρισμών

(δ) προβλέπεται η δυνατότητα παροχής από τον αγροτικό συνεταιρισμό μικροχρηματοδοτήσεων μέχρι 25.000ευρώ στα μέλη του

(ε) επεκτείνεται η δυνατότητα Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων με όλες τις μορφές κεφαλαιουχικών εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ)

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε για τα εξής:

Την επιλογή τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενός Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα επελέγησαν οι  Σύμβουλοι Επικρατείας κ.κ. Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Παναγιώτης Ευστρατίου και Ευαγγελία Νίκα ως Αντιπρόεδροι του ΣτΕ, και η κα Ασημίνα Σαντοριναίου ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς επίσης την παράταση ισχύος της ΠΥΣ 33/2006 «Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα», με εισηγητή τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο.

Την επιλογή του κ. Μανώλη Μαματζάκη, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής στο Business, Management and Economics School του University of Sussex, ως μέλους του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα.

Την πρόταση προς τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την επιλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας. Συγκεκριμένα με εισηγητή τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη προτείνονται, αντίστοιχα, ο Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρος Βλαχόπουλος και ο Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Κυριαζής.

Τη σύσταση και συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή, με εισηγητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη.

Τέλος, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν το εγχειριδίο νομοπαρασκευστικής μεθοδολογίας και ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης, με εισηγητή τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020, με εισηγητή τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Α. Σκέρτσο, και η πορεία υλοποίησης και οι δράσεις επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, από τους Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη και Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρη.

Πηγή: Υπουργικό Συμβούλιο – Τι αποφασίστηκε για επιδόματα και πορείες (video) - altsantiri

Keywords
επιδοματα, video, επιδομα θερμανσης, συγκεκριμένο, αθηνα, διαδηλωσεις, συνταγμα, επιδομα, σημαίνει, ελλαδα, επε, business, school, βουλη, χατζηδακης, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, αδωνις γεωργιαδης, γιαννης κεφαλογιαννης, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, ογα επιδοματα, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, αστυνομια, γνωμη, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, αικατερινη, αυτοπεποιθηση, βοριδης, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, εγινε, εγχειριδιο, ευρω, υπαρχει, εκκαθαριση, εκτιμηση, ελληνικη αστυνομια, ελπιδα, εξελιξη, επε, επενδυσεις, εποχη, εσωτερικων, ευαγγελια, ευθυνη, ζωη, ζωης, υφυπουργος, εικονα, ισορροπια, κειμενο, λειτουργια, μητσοτακης, νομικη, προβληματα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σχεδιο, ταλαιπωρια, τμημα, χρηστος, business, δουλειες, ευστρατιου, εθνικο, υπουργειο, ογκο, ομαδες, πληροφοριες, school, σημαίνει, σπυρος
Τυχαία Θέματα