46ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2017: Αφιερωμένο στον Δ. Παντερμαλή


Έναρξη του φετινού θεσμού που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο) το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, στις 7:30 μ.μ. στο κέντρο Μεσογειακών ψηφιδωτών Δίου με την επίσημη τελετή, η οποία πέρα από τις προσφωνήσεις και αναφορές στο πολυσήμαντο έργο του ανθρώπου που καθόρισε την ανάδειξη και καταξίωση του Δίου, περιλαμβάνει ιστορικό ντοκιμαντέρ με την επιστημονική διαδρομή του κ. Παντερμαλή καθώς και έκθεση ζωγραφικής που υλοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο με θεματολόγιο τις αρχαιότητες και το νερό.

Το ντοκιμαντέρ ετοίμασε ο κινηματογραφιστής Κωνσταντίνος

Αρβανιτάκης με τους συνεργάτες του, ενώ την έκθεση ζωγραφικής με γενικό τίτλο «Νερό και Αρχαιότητες» που διανθίζεται με έργα των εικαστικών-μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.), συντόνιζε ο πρόεδρος του Κωνσταντίνος Παλιάν.

Στην τελετή έναρξης ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. προσκάλεσε προσωπικότητες του χώρου της αρχαιολογίας και όχι μόνο και ασφαλώς προσκαλεί και τους πολίτες της Πιερίας σε μια ξεχωριστή βραδιά τιμής.

Ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής με αφορμή την έναρξη του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, επισημαίνει: «Είναι αξιοθαύμαστο το πείσμα με το οποίο, σχεδόν μισό αιώνα τώρα, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ Ολύμπου ξεπερνούν μεγάλες δυσκολίες και κρατούν ζωντανό ένα θεσμό πολιτισμού που τονώνει από πολλές απόψεις την κοινωνία της Πιερίας. Νομίζω, ότι η στενή σχέση του Φεστιβάλ με τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου είναι καταλυτική και ζωογόνος. Αρχαίος σπουδαίος πολιτισμός και σύγχρονη τέχνη θεάματος συχνά δένονται σε ένα γοητευτικό σύνολο. Μερικές γλυκές νύχτες του καλοκαιριού η εμπειρία μιας παράστασης αρχαίου δράματος στο ανάχωμα του κοίλου του θεάτρου με σκηνικό το τοπίο των ιερών του Δίου και τα ψηλά δέντρα του άλσους του αρχαιολογικού χώρου, γίνεται μαγευτική.

Εύχομαι στον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρη Παπαχρήστο και σε όλο το επιτελείο των συνεργατών του, έμπνευση και δύναμη για την πετυχημένη συνέχιση στην καθιερωμένη -εδώ και χρόνια- μεγάλη προσφορά στις Μούσες του Ολύμπου.»

Τιμώμενη χώρα η Κύπρος

Η Κύπρος … της αγάπης και του ονείρου είναι η τιμώμενη χώρα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο.

Στο δεύτερο μέρος της τελετής έναρξης ο Οργανισμός θα υποδεχθεί και θα καλωσορίσει την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία συνδιαμόρφωσε το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο ασφαλώς περιλαμβάνει και παραστάσεις της τιμώμενης χώρας.

Άλλωστε η τελετή έναρξης θα ολοκληρωθεί με απόδοση κλασσικών έργων και αντιπροσωπευτικών ακουσμάτων με αναφορά την Μεγαλόνησο, αποδιδόμενα από το φωνητικό σύνολο « de profudis» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης σε διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.

Στ χαιρετισμό του ο πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος, τονίζει: «Είναι μεγάλη η τιμή και μεγάλη η ευθύνη να είναι, εφέτος, η Κύπρος η τιμώμενη χώρα στο Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο, με μια συνεχή, ανοδική και εξωστρεφή πορεία 46 χρόνων, έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό και καταξιωμένο θεσμό, πυρήνα πολιτισμού και πηγή πνευματικού πλούτου, που έχει προ πολλού ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Βορείου Ελλάδος και έχει αποκτήσει πανελλήνια σημασία αλλά και διεθνή εμβέλεια και προοπτική.

Η επιλογή της Κύπρου, ως τιμώμενης χώρας στην 46η διοργάνωση του Φεστιβάλ, πέραν της πολιτιστικής, έχει και μεγάλη εθνική αξία, καθώς θα προβάλει τις κοινές μας πολιτιστικές παραδόσεις, αξίες και καταβολές, αλλά και τις σύγχρονες πολιτιστικές αναφορές, αναδεικνύοντας τον πλούτο που έχει να προσφέρει και να συνεισφέρει κάθε γωνιά του Ελληνισμού στην έκφραση της κοινής μας πολιτιστικής και εθνικής ταυτότητας. Διότι ολοζώντανοι παραμένουν οι προαιώνιοι και άρρηκτοι αδελφικοί δεσμοί που συνδέουν την ιερή Πιερία, την ιστορική γη της Μακεδονίας, με τη μαρτυρική Κύπρο, οριοθετώντας, ταυτόχρονα, τα άκρα και την ενότητα της εθνικής και πολιτιστικής οντότητας του Ελληνισμού. Η συμβολική αναφορά της ταυτότητας του Φεστιβάλ στον λαμπρό και πολυχιονισμένο Όλυμπο, τον «αιγληέντα» και «νιφόεντα» της Ομηρικής ποίησης, «στον όμορφο τον τόπο» και «στ' απάτητα λημέρια» των δημοτικών μας τραγουδιών, στον «ανήφορο του Δία» του Άγγελου Σικελιανού, κατοικία των θεών και μετερίζι των ηρώων των Ελλήνων, μας εμπνέει και μας υπαγορεύει να ατενίζουμε ψηλά και να θέτουμε τον πήχη ακόμη υψηλότερα. Κάτι που φαίνεται να το έχει ήδη πετύχει η μέχρι τώρα μακρόχρονη και επιτυχής πορεία της διοργάνωσης. Φέτος, στη σκιά του δυσθεώρητου φυσικού και συμβολικού ύψους του Ολύμπου, σε χώρους μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας, ενώνει και η Κύπρος τις δυνάμεις της στο πολιτιστικό κεφάλαιο του Φεστιβάλ και ευχόμαστε το αποτέλεσμα να ανταμείψει τους κόπους και τις προσπάθειες όλων. Καλή επιτυχία στο 460 Φεστιβάλ Ολύμπου και ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση.»

Keywords
Τυχαία Θέματα