Eurobank: Αρνητική η συμβολή των εξαγωγών στην ελληνική οικονομία


Στην αρνητική πορεία των εξαγωγέων στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας για το 2016 αναφέρεται η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν ετήσια πτώση κατά 6,1% ή κατά 3,2 δισ. ευρώ.

Η κάμψη, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας,

προήλθε κατά 90,6% από τις υπηρεσίες και κατά 9,4% από τα αγαθά. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ειδικότερα, συρρικνώθηκαν κατά 1,2% και κατά 10,4%, αντίστοιχα:

Στον τομέα των αγαθών, η υψηλότερη μείωση σημειώθηκε στην κατηγορία των καυσίμων (557,6 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν αύξηση κατά 1,5% (276,5 εκατ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, στον τομέα των υπηρεσιών, η μεγαλύτερη συρρίκνωση καταγράφηκε στην κατηγορία των μεταφορών (2,2 δισ. ευρώ) εξαιτίας των επιδράσεων από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της πτώσης των ναύλων.

Επιπρόσθετα, αρνητική συνεισφορά είχαν και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες (905,8 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της μείωσης της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη (π.χ. ταξιδιώτες χαμηλών εισοδηματικών κλιμακίων, εκπτωτικά τουριστικά πακέτα κλπ.).

Όσον αφορά τις εισαγωγές, καταγράφηκε ετήσια μείωση κατά 4,2% ή 2,2 δισ. ευρώ. Ο τομέας των αγαθών είχε αρνητική συνεισφορά της τάξης των 949,8 εκατ. και το αντίστοιχο μέγεθος για τις υπηρεσίες ήταν 1,3 δισ. ευρώ.

Βάσει των προαναφερθέντων μεταβολών - προσθέτει η Eurobank - το ισοζύγιο αγαθών αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 649,4 εκατ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο υπηρεσιών μειώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, καταλήγει η ελληνική τράπεζα, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, - δηλαδή μια προσέγγιση των καθαρών εξαγωγών που συναντάται στους εθνικούς λογαριασμούς - κατέγραψε μείωση κατά 962,8 εκατ. ευρώ, το 2016. Ως εκ τούτου, ο εξωτερικός τομέας αναμένεται να έχει αρνητική συνεισφορά στον ονομαστικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του περασμένου έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα