Facebook: Στη δημοσιότητα η κρυφή λίστα των κανονισμών


Το Facebook έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα είδη των αναρτήσεων που επιτρέπει η υπηρεσία με περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το τι επιτρέπει αναφορικά με μια σειρά θεμάτων: από τη χρήση ναρκωτικών και την εργασία στη βιομηχανία του σεξ έως τον εκφοβισμό (bullying), τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση βίας.

Επί σειρά ετών το Facebook έθετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το τι μπορούν να αναρτούν οι χρήστες του. Αλλά μόνο μια σχετικά σύντομη

και γενική εικόνα ήταν διαθέσιμη σε αυτούς, ενώ υπήρχε ένα πολύ εκτενέστερο, εσωτερικό έγγραφο που ανέφερε πότε ακριβώς οι αναρτήσεις ή οι λογαριασμοί χρηστών θα πρέπει να αφαιρούνται ή να κλείνουν αντίστοιχα.

Αυτό το μακροσκελές έγγραφο δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ώστε να μην υπάρχει πια σύγχυση για τη λειτουργία του, όπως δήλωσε η Μόνικα Μπίκερτ, η αντιπρόεδρος πολιτικής προϊόντων και αντιτρομοκρατίας του Facebook.

"Θα πρέπει, όταν επισκέπτεται κάποιος το Facebook, να καταλαβαίνει ποια είναι τα όρια, τι επιτρέπεται και τι όχι", είπε η Μπίκερτ στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωσή τους στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Το Facebook έχει δεχτεί δριμεία κριτική από κυβερνήσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες επειδή απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί η ρητορική του μίσους, η θρησκευτική βία, να μην είναι εφικτή η προώθηση της τρομοκρατίας και να μην προβάλλονται ενέργειες, όπως ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ότι λειτουργεί κατ΄εντολήν απολυταρχικών καθεστώτων με το να απομακρύνει περιεχόμενο που ενοχλεί κάποιες κυβερνήσεις και με το να παρέχει ελάχιστες πληροφορίες για τους λόγους που συγκεκριμένες αναρτήσεις απομακρύνονται και λογαριασμοί κλείνουν.

Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέπουν για πρώτη φορά στους χρήστες να προσφεύγουν κατά μιας απόφασης για την απομάκρυση των αναρτήσεων. Μέχρι σήμερα ήταν δυνατή η προσφυγή μόνο για κλείσιμο λογαριασμών, ομάδων και σελίδων.

Το Facebook, το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, έχει γίνει η κυρίαρχη πηγή πληροφόρησης σε πολλές χώρες.

Χρησιμοποιεί τόσο αυτοματοποιημένο λογισμικό όσο και έναν ολόκληρο στρατό από moderators (επόπτες) --που μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 7.500-- για να απομακρύνουν κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που παραβιάζουν τους κανονισμούς του.

Υπό την πίεση πολλών κυβερνήσεων ενισχύει τις τάξεις των moderators από τον περασμένο χρόνο.

Σε συνέντευξή της η Μπίκερτ είπε στο Reuters ότι τα κριτήρια διαρκώς αλλάζουν με βάση, εν μέρει, τη συνεργασία με περισσότερους από 100 οργανισμούς και ειδικούς σε τομείς όπως η αντιτρομοκρατία και η εκμετάλλευση ανηλίκων.

"Όλοι θα πρέπει να περιμένουν ότι τα κριτήρια θα ενημερώνονται συχνά", πρόσθεσε η ίδια.

Η εταιρεία εξετάζει την υιοθέτηση αλλαγών στην πολιτική περιεχομένου της κάθε δύο εβδομάδες στο πλαίσιο μιας συνάντησης που θα τιτλοφορείται "Φόρουμ για τα Κριτήρια Περιεχομένου" και του οποίου επικεφαλής θα είναι η Μπίκερτ. Μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων έλαβε την άδεια να παραστεί στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας υπό τον όρο ότι θα περιγράψει τη διαδικασία, αλλά όχι την ουσία της συνάντησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκάνδαλο Facebook: Εφιάλτης οι αποκαλύψεις για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Σκότωσε την πρώην σύζυγό του και αυτοκτόνησε live στο Facebook

Δείτε αν «χάκαραν» τα δεδομένα σας στο Facebook

«Τέλος» στα μηνύματα των ενοχλητικών σε τηλέφωνο και facebook

Keywords
Τυχαία Θέματα