Handelsblatt: "Παζάρια" Σολτς με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος


Στο δημοσίευμα της Handelsblatt μάλιστα αναφέρεται ότι ο Όλαφ Σολτς θα πρέπει να ικανοποιήσει τόσο το ΔΝΤ όσο και τους Γερμανούς βουλευτές αναφορικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Θα είναι ένας «μικρός ανεπίσημος γύρος που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, το μέλος της ΕΚΤ Benoit Coeure, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, με άλλα λόγια το περίφημο Washington Group, θα ασχοληθεί αποκλειστικά με ένα θέμα: το ελληνικό χρέος» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Αυτό που επιθυμούν να μάθουν οι συνομιλητές του Σολτς είναι εάν η Γερμανία κατέστη τελικά πρόθυμη να δώσει τη συγκατάθεσή του σε μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Μέχρι στιγμής ο Scholz δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει πλέον. Ο χρόνος τελειώνει.

Στην Ουάσιγκτον, πρέπει να γίνουν αποφασιστικές προπαρασκευαστικές εργασίες ώστε το Eurogroup να μπορέσει να συμφωνήσει σε μία σαφή κοινή δήλωση για το ελληνικό χρέος κατά τη συνεδρίαση της 27ης Απριλίου 2018 στη Σόφια.

Εάν το ΔΝΤ συμφωνήσει σε αυτήν την κοινή δήλωση, δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Σε μία τέτοια περίπτωση πρόκειται για μία διαμάχη που τελικά θα τελειώσει αρκετά γρήγορα», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Η Hanldelsblatt υποστηρίζει ότι στη προηγούμενη συνεδρίαση του Washington Group, υπήρξε μία στοίβα πιθανών μέτρων τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να σταθεί εκ νέου στα πόδια της, μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο 2018. Αυτή η στοίβα προτάσεων θα συζητηθεί και στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνεται η επαναγορά δανείων αρκετών δισ. ευρώ.

Στο τέλος του προηγούμενου έτους, η ΕΚΤ και διάφορες κεντρικές τράπεζες του ευρώ είχαν ακόμα ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους αξίας περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ τα είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων (SMP).

Εάν δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να αντικαταστήσει αυτά τα δάνεια, τότε θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα για τα επόμενα χρόνια, καθώς ουσιαστικά θα συνεχίσει να δανείζεται φθηνά, με τα επιτόκια του ESM. Σαφώς πρόκειται για μία πολύ καλή συμφωνία για την Αθήνα.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η παραπάνω πρόταση είναι δυνατόν να εγκριθεί, καθώς στο τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018) θα συνεχίζουν να υπάρχουν χρήματα στο ταμείο του ESM, τα οποία έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα αλλά η χώρα δεν τα έχει χρειαστεί. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έλαβε μόλις από τα 46 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αξίας 86 δισ. ευρώ. Μια τελευταία δόση θα πληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, θα έχει ύψος περί των 11 δισ. ευρώ. Αυτό θα σήμαινε ότι η Αθήνα θα χρηματοδοτούταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν χρήματα, θα μπορούσαν να διατεθούν εν μέρει στην Ελλάδα για την επαναγορά του χρέους από την ΕΚΤ.

Συνεχίζοντας στο δημοσίευμα τονίζεται ότι υπάρχουν κάποιοι στην ΕΚΤ που δεν είναι επιθυμούν να υπάρξει η παραπάνω συμφωνία. Φοβούνται ότι θα φανεί σαν η ΕΚΤ να υπακούει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και να μην παραμένει ανεξάρτητη. Υπάρχει, όμως, ένα εναλλακτικό μοντέλο το οποίο θα συζητήσει ο Σολτς στην Ουάσιγκτον. Να υπάρξει σταδιακή επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο το όλο θέμα θα το χειριστούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και ο ρόλος των ESM και ΕΚΤ θα είναι έμμεσος.

Η πρόταση της Γαλλίας

Επιπρόσθετα αυτές οι εκταμιεύσεις θα μπορούν να συνδεθούν με κάποιους όρους, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό θα διασφάλιζε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα άλλαζε πορεία και θα συνέχιζε τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει, φυσικά και η γαλλική πρόταση, που συνδέει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Σε αυτήν την πρόταση έχει συμφωνήσει και ο ESM.

Με απλά λόγια η πρόταση της Γαλλίας είναι η ακόλουθη: Εάν η οικονομία εμφανίσει ανάπτυξη χειρότερη του αναμενόμενου η Αθήνα πρέπει να πληρώσει λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της ή θα μπορούσε να αναστείλει εντελώς τις πληρωμές.

Επιπλέον, το βάρος των τόκων θα πρέπει να περιοριστεί. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η εμπιστοσύνη με τους επενδυτές: Μπορούν να υποθέσουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταρρεύσει και πάλι από το βουνό της χρέους της και θα αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες. Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού και τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Ο Σολτς βρίσκεται αντιμέτωπος με μία δύσκολη κατάσταση, όπως και ο Schäuble: Από τη μία πλευρά, πρέπει να χορηγήσει τόσο μεγάλη ελάφρυνση του χρέους ώστε να ικανοποιήσει το ΔΝΤ.

Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα δεν πρέπει να είναι πολύ δραστικά. Εξάλλου, η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία. Παράλληλα μία λάθος κίνηση θα μπορούσε να στοιχίσει στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία.

Όμως πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, διότι τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να εγκριθούν από την Bundestag πριν μπορέσουν να εφαρμοστούν. Ο Σολτς θα πρέπει να εξηγήσει τις θα συμβεί. Ορισμένοι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ πιέζουν. Άλλωστε η Ελλάδα θα είναι το κύριο θέμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 27 Απριλίου. Το ΔΝΤ χρειάζεται σαφήνεια.

Μπορεί να πληρώσει μόνο τα χρήματα εάν είναι πεπεισμένο ότι η αποδέκτρια χώρα μπορεί να πληρώνει τα χρέη της. Θα είναι αρκετές οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων για αυτό;

Αν ναι, το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποδεσμεύσει την πληρωμή της βοήθειας ύψους 1,6 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου και συνεπώς θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης. Αυτή η απόφαση δεν μπορεί πλέον να καθυστερήσει. Το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο. Και το ΔΝΤ θέλει να στείλει μια παραπομπή γρήγορα, όχι λίγες εβδομάδες πριν.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας, από την άλλη πλευρά, θέλει να πρόγραμμα τον Αύγουστο. Έχει υποσχεθεί στους συμπατριώτες του ότι μετά από η χώρα θα έχει τελειώσει με την εποπτεία. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, με μερικές φορές απρόθυμα συμφέροντα.

Ο Σολτς έχει ακόμα μερικές ημέρες για να προσαρμόσει τη θέση του. Την Παρασκευή (20/4), όταν συναντηθεί το Washington Group, οι συνομιλητές του θέλουν να ακούσουν την άποψή του για το ελληνικό χρέος. Και ακόμα καλύτερα μια πρόταση λύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σολτς όπως... Σόιμπλε : Πρώτα μεταρρυθμίσεις μετά βοήθεια

Μοσκοβισί: Η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Πάνω από 30 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα το 2017

Ανακάμπτει η ελληνική αγορά ακινήτων

Keywords
Τυχαία Θέματα