LLMCare: Εφαρμογή σωματικής και νοητικής βελτίωσης των ηλικιωμένων


Βελτίωση της νοητικής και σωματικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής, αλλά και πρόληψη της άνοιας με τη χρήση της εφαρμογής LLMCare, έδειξαν ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα σε ηλικιωμένους, τα οποία επιβεβαίωσαν σχετικές πιλοτικές έρευνες. Η εν λόγω εφαρμογή χρησιμοποιείται από ηλικιωμένους σε δύο Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στον δήμο Νεάπολης- Συκεών, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε άτομα με αναπηρίες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή

καθηγητή Ιατρικής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Παναγιώτη Μπαμίδη, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας που θα δραστηριοποιηθεί στον δήμο, μέσα από τη χρήση ειδικού λογισμικού η τεχνολογική αυτή πλατφόρμα, υποβάλλει τον χρήστη σε νοητική και σωματική άσκηση μέσα από παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Συγκεκριμένα εκτός από "παιχνίδια μυαλού", το LLMCare περιλαμβάνει και ασκήσεις σωματικές. Ο χρήστης εκτελεί εντολές ενός προσωποποιημένου κινούμενου σχεδίου (avatar), που του υποδεικνύει κάποιες ασκήσεις. Οι εγκεφαλικές λειτουργίες του χρήστη καταγράφονται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η αξιολόγησή τους εκ των υστέρων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα οι ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών ευελπιστούν ότι μέσα από την εφαρμογή αυτής της τεχνολογικής πλατφόρμας και στα παιδιά με αναπηρία, θα επιτευχθεί όχι μόνο βελτίωση της σωματικής τους κατάστασης, αλλά και κινητοποίηση ενδεχομένως εγκεφαλικών λειτουργιών, που βρίσκονται σε αδράνεια, κάτι που έχει ήδη διαπιστωθεί ότι συμβαίνει στην περίπτωση των ηλικιωμένων με άνοια.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοποριακής συνεργασίας, τους επόμενους μήνες, φοιτητές του Εργαστηρίου αλλά και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα βρίσκονται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές αναπηρίες και, κατόπιν της απαιτούμενης έγκρισης από γονείς και κηδεμόνες, θα καθοδηγούν τα παιδιά στη χρήση του LLMCare.

"Για μας είναι ευπρόσδεκτη κάθε δυνατότητα που παρέχεται -πόσο μάλλον από ήδη δοκιμασμένα "εργαλεία" της τεχνολογίας- για τη βελτίωση της κατάστασης των ωφελουμένων στις δομές μας. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή αυτού του συστήματος και στα δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές αναπηρίες", επισημαίνει η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ψυχολόγος Μάρω Βασσάρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα