Microsoft: Σκληρός ανταγωνισμός με Google και ΙΒΜ στην κατασκευή κβαντικών υπολογιστών


​Στον τεχνολογικό κόσμο υπάρχει, το τελευταίο διάστημα, αισιοδοξία ότι είναι πλέον δυνατή η ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών. Εφόσον αναπτυχθεί και λειτουργήσει ένα τέτοιο μηχάνημα, θα έχει τρομερή επιρροή σε τομείς όπως ο σχεδιασμός φαρμάκων και η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ θα προσφέρει καλύτερη κατανόηση των θεμελίων της σύγχρονης φυσικής.

Η απόφαση της Microsoft να προχωρήσει από την έρευνα σε μια ιδιαίτερα δαπανηρή προσπάθεια

για την ανάπτυξη ενός τέτοιου μηχανήματος, δείχνει την ανάγκη της να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες, όπως η Google και η IBM, οι οποίες έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Ωστόσο, η Microsoft έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία από τους ανταγωνιστές της. Η προσέγγιση της εταιρείας βασίζεται στο «πλέξιμο» σωματιδίων, γνωστά ως anyon -τα οποία οι φυσικοί περιγράφουν ότι υπάρχουν σε μόνο δύο διαστάσεις- ώστε να δημιουργηθούν τα δομικά στοιχεία ενός υπερ-υπολογιστή, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τις ασυνήθιστες φυσικές ιδιότητες των υποατομικών σωματιδίων.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times, κορυφαίοι ερευνητές αναγνωρίζουν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν για την ανάπτυξη λειτουργικών κβαντικών υπολογιστών, τόσο στο επίπεδο των βασικών αρχών της φυσικής, όσο και στην ανάπτυξη νέου λογισμικού.

Η Microsoft είχε αρχίσει τη χρηματοδότηση της έρευνας στον συγκεκριμένο τομέα το 2005, όταν είχε δημιουργήσει ένα εργαστήριο γνωστό ως Station Q και στον οποίο επικεφαλής ήταν ο μαθηματικός Μάικλ Φρίντμαν. Η εταιρεία πιστεύει πλέον ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός πλήρους και λειτουργικού υπολογιστή, δήλωσε στην εφημερίδα ο Τοντ Χόλμνταλ ο οποίος θα διευθύνει την προσπάθεια της Microsoft.

«Μόλις καταφέρουμε να κατανοήσουμε το πρώτο qubit, τότε θα έχουμε ένα χάρτη που θα μας επιτρέπει να φτάσουμε σε χιλιάδες qubits με έναν μάλλον απλό τρόπο», δήλωσε ο Χόλμνταλ.

Ωστόσο, το ερώτημα μεταξύ φυσικών και επιστημόνων στον τομέα της Πληροφορικής παραμένει για το εάν θα είναι ποτέ δυνατή η δημιουργία ενός κβαντικού υπολογιστή ο οποίος θα είναι σε θέση να εκτελεί χρήσιμους υπολογισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα