NASA: Έζησαν τη... ζωή στον Άρη κι επιστρέφουν στην κανονική ζωή


Μετά από οκτώ μήνες ζωής σε πλήρη απομόνωση σε ένα απομακρυσμένο ηφαίστειο της Χαβάης, έξι άνθρωποι που έγιναν αντικείμενο παρατήρησης από τη NASA, θα βγουν από τον οικότοπο που σχεδιάστηκε ως προσομοίωση της ζωής Άρη και θα επιστρέψουν στον πολιτισμό.

Το πλήρωμα τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών βρέθηκε σε καραντίνα σε μια τεράστια πεδιάδα κάτω από το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο τον Ιανουάριο.

Όλες οι επικοινωνίες τους με τον έξω κόσμο πραγματοποιούνταν με 20 λεπτά καθυστέρηση,

ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσουν τα σήματα από τον Άρη στη Γη.

Το πείραμα, μέρος μιας διευρυμένης μελέτης που έχει σχεδιαστεί για την καλύτερη κατανόηση των ψυχολογικών επιπτώσεων που θα έχει μια μακροπρόθεσμη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα για τους αστροναύτες, ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε θα βοηθήσουν τη NASA να επιλέξει καλύτερα τα πληρώματα που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρουν κατά τη διάρκεια μιας αποστολής διάρκειας δύο έως τριών ετών του Άρη.

Η διαστημική υπηρεσία ελπίζει να στείλει τους ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη μέχρι τη δεκαετία του 2030 και για το λόγο αυτό διεξάγει σειρά ερευνών για προετοιμασία.

Η ομάδα της Χαβάης φορούσε ειδικά σχεδιασμένους αισθητήρες που κατέγραφαν δεδομένα για τη διάθεση του καθενός απέναντι στους άλλους ανθρώπους στο μικρό θόλο των 111 τ.μ. όπου ζούσαν. Οι συσκευές παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, τα επίπεδα φωνής τους και μπορούσαν να αντιληφθούν αν οι άνθρωποι απέφευγαν ο ένας τον άλλον. Επίσης πλήρωμα έπαιξε παιχνίδια σχεδιασμένα για να μετρήσουν τα επίπεδα συμβατότητας και πίεσης σε τέτοιες συνθήκες.

Η επικεφαλής καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Χαβάης Kim Binsted, δήλωσε ότι τα μέλη του πληρώματος διατηρούσαν επίσης γραπτά ημερολόγια για το πώς αισθάνονταν. «Αυτή είναι η πέμπτη αποστολή μας, και έχουμε μάθει πολλά...

Έχουμε μάθει, από μία άποψη, ότι η σύγκρουση, ακόμη και στις καλύτερες ομάδες, θα προκύψει όπως και να έχει», δήλωσε η κ. Binsted. Η NASA έχει αφιερώσει περίπου 3,13 εκατομμύρια δολάρια στις μελέτες της εγκατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα